Jobb résen lenni! – És esetleg minél előbb felhúzni a nyúlcipőt...

A klinikai értelemben vett patológiás nárcizmus olyan személyiségzavart jelöl, amelynél az érintett fő problémája, hogy önbecsülése különböző vetületeit nem tudja egyben tartani, emiatt pedig önértékelését nem képes kiegyensúlyozottan szabályozni – olvasható HáziPatika oldalán. Az önbecsülés karbantartása időről időre minden ember számára nehézséget jelent, ám a nárcisztikus személy korai sérülései miatt egészen speciális módon próbálja megóvni magát az aktuális frusztrációktól: kora gyermekkortól öntudatlanul kifejleszt egy grandiózus ént, aki sikeres, elismert, tökéletes és kiváltságos, majd e hamis én átélésére és fenntartására használja környezetét.

A nárcisztikusokból hiányzik az empátia, és a manipuláció válogatott eszközeivel érvényesítik akaratukat, és bár mindez sokakra igaz lehet a környezetünkből, fontos megjegyezni, hogy a nárcisztikus személyiségzavar diagnózisát csak szakember állíthatja ki. Mégis, vannak olyan árulkodó jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy a partnerünk (vagy éppen munkatársunk, családtagunk, ismerősünk) nárcisztikus jegyekkel bír.

A burkolt nárcizmus egy olyan nem hivatalos diagnózis, amelyet a mentális egészségügyi szakemberek is gyakran használnak arra, hogy leírják „a nárcizmus megnyilvánulását, amelyhez sok szorongás, bizonytalanság és neuroticizmus társul” – mondta W. Keith Campbell, a University of Georgia pszichológiaprofesszora a Huffington Postnak. És bár ez nem vehető tényleges személyiségzavarnak, a nárcisztikus jegyeket mutató személyek így is rengeteg szenvedést és szorongást okozhatnak a környezetüknek.

Lássuk tehát, mi árulkodhat arról, hogy valakiben nárcisztikus hajlam munkálkodik!

Folyamatosan az áldozatot játssza

Bármilyen helyzetről is legyen szó, a végén valahogy mindig arra fut ki a dolog, hogy ő a sértett fél, mi pedig zsarnokok vagyunk, és állandóan fájdalmat okozunk neki. „Mivel a grandiózusságuk abban is rejlik, hogy mindig ők a leginkább meg nem értett személyek a társaságban, a burkolt nárcisztikusoknak mindig győzniük kell a Kit is bántottak meg a legjobban?-játékban. Az egyik ügyfelemnek például volt egy partnere, aki következetesen arra terelte a beszélgetéseiket, hogy ő mennyire elhanyagoltnak érzi magát, valahányszor csak a nő a legapróbb kéréssel előállt irányában… még olyan egyszerű dolgok esetén is, mint hogy tegye vissza a hűtőbe, amit elővett”– osztotta meg Craig Malkin klinikai pszichológus.

Malkin szerint ha szóvá tesszük, hogy megbántva vagy félreértve érezzük magunkat a kapcsolatban, de a beszélgetés végén mégis nekünk kell bocsánatot kérnünk, az egyértelműen annak a jele, hogy egy rejtett nárcisztikus ember a partnerünk.

Féltékeny, ha nem ő van a középpontban

Tegyük fel, hogy a barátaink ünnepi vacsorát rendeznek nekünk a munkahelyi előléptetésünk alkalmából. Amennyiben a partnerünk burkolt nárcisztikus, akkor nehezen tud majd másodhegedűst játszani az eseményen.

„A rejtett nárcisztikus ilyenkor csak úgy forrong belül, de meg fogja találni a módját annak, hogy megbüntessen bennünket, vagy megpróbáljon száműzni a relfektornfényből. Ezt úgy teszi általában, hogy a saját szenvedésére, a saját áldozati szerepére irányítja a figyelmet. Ez sebezhetőségnek tűnhet” – véli Wendy Behary terapeuta.

Színészkedik ahelyett, hogy kimondaná, mi jár a fejében

Malkin ugyanakkor leszögezi, hogy egy burkolt nárcisztikus, bármilyen sebezhetőséget is mutat, az inkább puszta magamutogatás, nem pedig valódi érzelem. „Ha a partnerünk sírva omlik össze, vagy mogorva hallgatásba vonul vissza, amikor segítséget kérünk tőle a házimunkában, vagy azt javasoljuk neki, hogy kérdezzen a napunkról, akkor valójában csak témát akar váltani, nem pedig valódi szükségleteket vagy reakciókat fejez ki” – hangsúlyozza a szakember.

Mindent támadásnak vesz, folyamatosan védekezik

A rejtett nárcisztikusok egyszerre bizonytalanok és túlérzékenyek, emiatt pedig nagyon nehéz velük bánni. „Folyamatosan megnyugtatást és megerősítést keresnek, ugyanakkor hirtelen védekezővé válnak és dühösen reagálnak, ha fenyegetve érzik magukat” – fogalmazott Dr. Harold Hong pszichiáter.

Mit tehetünk, ha nárcisztikus a partnerünk?

Amennyiben ezt a fajta viselkedést be tudjuk azonosítani partnerünkön, ne kicsinyítsük a problémát, hanem kezdeményezzünk őszinte beszélgetést az illetővel erről, valamint minél előbb (akár párban is) kérjük szakember segítségét a gondjaink megoldásához. Végső esetben azonban kiderülhet, hogy az egyetlen megoldás, ha minél előbb kizárjuk az illetőt az életünkből, és szakítunk vele.

Fontos, hogy tudatosítsuk: mi magunk nem fogjuk tudni megoldani párunk problémáját, nem tudjuk megmenteni, sem megváltoztatni őt. Sokan úgy vélik, hogy egy valódi nárcisztikus elől csak menekülni lehet – és valóban érdemes is, mielőtt az egész életünket megkeseríti. Behary elmondta, hogy gyakran segít ügyfeleinek megtervezni a szakítást. „Találjuk meg a módját annak, hogy azt mondjuk partnerünknek: »Amikor készen állsz arra, hogy erről vádaskodás nélkül, nyílt szívvel beszéljünk, akkor szívesen leülök majd veled«, majd tényleg vonuljunk ki az életéből” – tanácsolja.

A legnagyobb tanácsa rejtett nárcisztikusok partnerei számára pedig az, hogy minél előbb kezdjenek el azon dolgozni (akár segítséggel), hogy visszataláljanak a valódi énjükhöz, hogy újra stabilnak érezhessék magukat a bőrükben.

Kiemelt kép: Travis Grossen/Unsplash