Egy friss kutatás szerint a nárcizmus minden fokozata kapcsolatba hozható az agresszió valamely formájával.

Bár a nárcizmus egy személyiségzavar, a pszichológusokat az is foglalkoztatja, hogy milyen fizikai manifesztációi lehetnek. Éppen ezért nemrég a világ különböző pontjain végzett, nárcizmussal kapcsolatos tanulmányok közül 437-et vetettek össze, amelyből egyértelműen kirajzolódik, hogy a nárcisztikus személyiségzavar és az agresszív viselkedés között párhuzam vonható – függetlenül attól, hogy az illető milyen nemű, hány éves és melyik ország állampolgára. A kutatást múlt héten publikálták a Psychological Bulletin című folyóiratban.

„A kapcsolat, amelyet a nárcizmus és az agresszió között találtunk, jelentős volt – mondta Sophie Kjærvik az Ohio State University végzős kommunikáció szakos hallgatója, a kutatás vezetője. – Ezek a következtetések pedig rendkívül fontosak.” Érdekesség, hogy a kutatók az eredmények alapján úgy látják, hogy az a fajta nárcizmus, „amelyet még normálisnak tekinthetünk”, is agresszivitással kapcsolható össze.

„Mindennek elég egyértelmű üzenete van: a nárcisztikus személyiségzavar komoly kockázati tényező az agresszív és az erőszakos viselkedésre”

– mondta Brad Bushman, a tanulmány társszerzője, az Ohio State University kommunikációprofesszora. A kutatócsoport az átfogó elemzésben 437 független tanulmány eredményeit hasonlította össze, amelyekben összesen 123 043 résztvevőt vizsgáltak.

Nárcisztikus és nárcisztikus között is van különbség

Különbséget kell tennünk a nárcisztikus személyiségvonás és a nárcisztikus személyiségzavar között, hiszen míg előbbi egészséges mértékben a legtöbb emberre jellemző, utóbbi egy komoly pszichés betegség – akik ebben szenvednek, leginkább csak saját magukkal foglalkoznak, túlbecsülik a saját képességeiket, felettébb önzőek és magukat mindenkinél különbnek tekintik. Azonban a nárcisztikus személyiségzavarnak is vannak fokozatai, vannak enyébben és súlyosabban érintettek is.

A friss ohiói kutatás úgy találta, hogy a nárcizmus minden fokozata kapcsolatba hozható az agresszió valamely formájával – például fizikai vagy verbális erőszakkal, vagy mondjuk (online) zaklatással.

„Azok, akik súlyosan érintettek ebben a betegségben, nem különösebben válogatósak abban a tekintetben, hogyan támadjanak másokat – magyarázta Kjærvik. – Ezt már csak azért is lényeges tudni, mert online világban élünk.”

Az erősen nárcisztikus személyiségzavarosokra jellemző leginkább, hogy „hideg fejjel és szándékosan bántanak másokat”. „Minél nárcisztikusabbak vagyunk, annál hajlamosabbak vagyunk az agresszóira – tette hozzá Bushman. – A kutatási eredményeinkből egyértelműen kiolvasható, hogy ha egy ilyen betegségben szenvedő személy úgy érzi, mellőzik vagy tiszteletlenek vele, könnyen erőszakossá válhat, hiszen nagyon önérzetes.”

(Kiemelt kép: Getty Images)