parkapcsolat

Ezt a 6 dolgot ne csináld, ha boldog párkapcsolatot szeretnél!

Nem tuti recept, de sokat javíthat a párkapcsolaton, ha betartjátok!

Az egészséges, tartós párkapcsolat fenntartása sokkal több energiát és odafigyelést igényel, mint amit a szerelmes filmekben látunk vagy a regényekben olvasunk. De ez eddig még egy embernek sem vette el a kedvét egy szerelmen alapuló kapcsolattól, főleg mert a viszony eleje általában még szenvedélyes és izgalmas.

Mi történik, ha a kezdeti lángolás alábbhagy, felmerülnek az első komoly problémák, konfliktushelyzetek, de a pár tagjai szeretik egymást, és dolgoznának a kapcsolatukon? Szerencsés esetben mindketten hajlandóak tenni azért, hogy szeretetteljes, tartalmas és boldog legyen a párkapcsolatuk – nekik szánjuk a következő hat tanácsot!

Persze mindenki elkövet néha hibákat, előfordulhat, hogy nem tudjuk betartani az összeset, de akkor legalább tanuljunk belőle és ne kövessük el többször!

6-tipp-boldog-parkapcsolat

A jó kommunikáció a boldog párkapcsolat alapja, amibe olykor a viták is beleférnek (Fotó: Getty Images)

1. Ne dugd homokba a fejed!

Minden jó párkapcsolat alapja, hogy a felek nem söprik szőnyeg alá a problémákat, hanem megbeszélik. Nem lehet a konfliktusokat a végtelenségig elkerülni, időnként kialakulhatnak viták, de a veszekedés nem feltétlenül rossz. Sokan azt hiszik, hogy egy ideális kapcsolatban sosincsenek viták, holott az egészséges kapcsolatokban is előfordulnak nézeteltérések.

A boldog párok képesek nyíltan és őszintén beszélni a kényes dolgokról, mint például a pénz, a nehéz családtagok vagy a szex.

Olykor nehéz felvállalni a saját nézőpontunkat, félünk attól, hogy megbántjuk a másikat – még az is lehet, hogy ez megtörténik, de hosszú távon az őszinteség és a másik véleményének elfogadása kifizetődik.

2. Ne számszerűsítsd a kedves gesztusokat!

A mérgező kapcsolatokban sokszor kerülnek mérlegre a jó és rossz tetteink, de ezt a hibát sose kövesd el, ha kiegyensúlyozott párkapcsolatot szeretnél. Ne vágd a másik fejéhez utólag, hogy mennyi áldozatot hoztál érte, mennyit adtál, hogy ő boldog legyen, hiszen annak idején ezt te magad is szeretettel tetted.

Ha úgy érzed, huzamosabb ideje te küzdesz csak a boldog párkapcsolatért, akkor tedd szóvá!

Beszéljétek meg, kérd meg a párodat, hogy szálljon be ő is a „melóba” úgy, ahogy neki is megfelelő.

3. A boldog párok nem neheztelnek egymásra

Persze hosszú távon! A megbocsátás az egyik legalapvetőbb jele annak, hogy képesek vagyunk a másikat a hibáival együtt elfogadni. Nem akarjuk megváltoztatni és nem vágjuk a fejéhez, hogy mikkel bántott meg bennünket régebben, hanem túllépünk rajta.

Ha bocsánatot kért és megpróbált kiengesztelni bennünket, akkor csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e túltenni magunkat a sérelmeken.

Amennyiben olyan súlyos dolgot követett el a partnerünk, ami megrengette a bizalmat, és úgy érzed, hogy sosem tudsz újra bízni a másikban, akkor érdemes egy párterapeuta segítségét kérnetek a történtek feldolgozásához.

4. Nem szidják egymást

Egy pár kapcsolatáról sokat elárul, hogy hogyan beszélnek egymással, hogyan szólítják a másikat. Sosem csendül ki belőle megvetés, kritika vagy csúfolódás? Akkor jó úton járnak!

A jól kommunikáló párok nem szidják egymást kettesben és mások előtt sem. Fontos, hogy megmaradjon az egymás iránti tisztelet, különben könnyen félrecsúszhat a kommunikáció, és egyik pillanatról a másikra már sértegetés, üvöltözés és veszekedés lehet a félreértésből.

Persze minden kapcsolatban előfordulhat néha, hogy a frusztráció vagy a stressz miatt beszólogatnak egymásnak (majd bocsánatot kérnek, hogy elragadtatták magukat),

a baj azzal van, ha a beszólogatás rögzült kommunikációs minta lesz, és már nem képesek sértegetés, cinikus megjegyzések nélkül beszélni egymáshoz.

5. Nem leskelődnek!

Néha belenézel a partnered üzenetibe, ellenőrződ az online naptárát, esetleg még a telefonját is követed, hogy tudd merre jár? Ez sajnos hatalmas fekete pont, hiszen a bizalom hiánya és a féltékenykedés nagyon gyorsan meggyengíti a legmélyebb szerelmeket is.

A kérdés, hogy miért nem bízol a másikban? Neki milyen érzés lehet, hogy nem tett semmi rosszat, te mégis állandóan azt érezteted vele, hogy bűnös?

Járj utána szakemberrel, mi a bizalmatlanságod oka, és beszéljetek róla a partnereddel is, hogy megértse. A te feladatod pedig, hogy szépen lassan szoktasd le magad a kutakodásról, te is nyugodtabb leszel a folytonos gyanakvás nélkül.

Azzal semmi gond nincs, hogy néha meglátsz egy felvillanó üzenetet vagy képet a telefonján, párszor te fogadod a hívásait, de titokban nem érdemes leskelődni, nyomozni utána.

6. Ne vedd természetesnek a párkapcsolatot!

Ami az egyik embernek unalmas, a másiknak maga a tökéletes, boldog párkapcsolat. A stabil, bizalmon alapuló, tartós kapcsolatok egysíkúnak és túl kiszámíthatónak tűnhetnek, holott az ilyen viszonyokban nagyon sok munka van.

A szerelem ápolásához talán az egyik leghasznosabb tipp, hogy soha ne vedd készpénznek a másik szeretetét vagy azt, amit együtt felépítettetek. Oké, könnyű ezt mondani, de mitől nem laposodik el a párkapcsolat?

  • Szakadjatok el a rutintól, és találjatok ki új szokásokat!
  • Fedezzetek fel együtt új dolgokat, sportokat, helyeket, zenéket, bármit!
  • Mindig ragaszkodjatok az együtt töltött minőségi időhöz, még akkor is, ha az csak egy kétórás séta!
  • Válasszatok olyan programokat is, amelyek energiával töltenek fel és szórakoztatnak!
  • Az érintés, ölelés mindig legyen része a kapcsolatotoknak, mert a kötődéshez és a kiegyensúlyozottsághoz, na és persze a kielégítő szexuális élethez is elengedhetetlen.

Mi az a két szó, ami minden társas kapcsolatot megmenthet? A szakértő elárulja, csak kattints!

Kiemelt kép: Getty Images