Mérgező párkapcsolat: mikor beszélhetünk róla, miért alakul ki, és mit tegyünk, ha belekerültünk?

Párkapcsolatban élni nagyon jó dolog, ugyanakkor nagyon kemény munka is. Teljesen normális, ha konfrontálódunk, és az is, ha néha nem tudunk pontot tenni pár napig egy vita végére. Amíg ez hozzájárul a kapcsolat fejlődéséhez, minden rendben van. De mi történik, ha rájövünk arra, hogy a párunk mellett már egyáltalán nem fejlődünk, sőt lassan önmagunkat is elveszítjük?

Amikor a kapcsolat inkább már méreg…

Egy mérgező kapcsolatban a pár tagjai nem támogatják egymást, a konfliktusok fő oka az, hogy az egyik fél megpróbálja aláásni a másik próbálkozásait, a versengés magas fokon jelen van, és a tisztelet és az összetartó erő hiánya dominál. Ha a negatív pillanatok és élmények kerülnek túlsúlyba, akkor joggal érezhetjük, hogy a párkapcsolatunk egyensúlya felborult. Ilyenkor mentálisan, érzelmileg, és olykor fizikailag is károsultakká válhatunk.

A mérgező személyiség

Azok, akik bármilyen síkon kárt okoznak a partnerükben, gyakran tudatalatti indíttatásaikat követik. Ezek az emberek – nők és férfiak egyaránt – maguk is részesei lehettek egy mérgező kapcsolatnak, de az is lehet, hogy nem diagnosztizált mentális betegségben szenvednek. A depresszió, a szorongás, a bipoláris zavar vagy bármilyen korábban szerzett traumatikus élmény előmozdíthatja az ártalmas viselkedési formát. Sok esetben viszont a múltbéli események – szülőkkel való kapcsolat, a rossz élmények, addikciók megjelenése a családban, esetleg fizikai bántalmazás – is okai lehetnek a szélsőséges és romboló magatartásnak. A mérgező kapcsolatok egy érdekes és tökéletlen párosítás eredményei, amiben olyan felek találkoznak, ahol mindkét embernek szüksége van valamire: kontrollra és irányításra, vagy éppen egy szarkasztikus stílusra épülő interakcióra. Sok olyan kapcsolat van, ahol az egyik fél uralkodni és dominálni akar a másik kifejezetten empatikus, irányítható és alkalmazkodó személyiségen. Az állandó megfelelés, a szükségletek feláldozása végül teljesen megváltoztathatja az alárendelt embert és olyan kapcsolatot teremthet, ami nem az egyenlőségre épül.

Árulkodó jelek

A legkomolyabb jele egy mérgező kapcsolatnak az erőszak, a visszaélés vagy bármilyen formájú zaklatás. De sok olyan viszony is létezik, ahol apróbb és finomabb módszerekkel rombolja az egyik fél a másikat. Ha az alábbi pontok közül több is igaz ránk, akkor vizsgáljuk meg a kapcsolatunkat!

 • tartós boldogtalanság
 • motiválatlanság és az öröm hiánya
 • szomorúság, düh és gyakori idegesség
 • irigykedés más párok kapcsolatára
 • önbecsülés és önbizalom hiánya
 • étkezési zavarok, kedvetlenség, depressziós tünetek
 • kényelmetlenség érzése a partner környezetében
 • a problémák elhallgatása, a párkapcsolati téma terelése társaságban és a család előtt
 • bűntudat a saját hobbival való foglalkozás kapcsán (nem a párunkkal foglalkozunk)
 • túlzott megfelelés a partner felé, önfeladás
 • kívülről jövő tanácsok elutasítása
 • realitásérzék elvesztése

Mindig van kiút

Ha felismertük, hogy ártó kapcsolatban élünk, és nem találunk örömöket a párunkkal együtt töltött idő alatt, esetleg fizikai bántalmazás áldozatai is vagyunk, akkor mindenképpen kérjünk segítséget! Beszéljünk őszintén a hozzánk közel álló családtagokkal, egy megbízható baráttal, vagy keressünk fel egy segítő szakembert és kérjük ki a tanácsát! A terápiás kezelések előremozdíthatnak, hiszen támogatással elősegíthetik a kilépést a rossz párkapcsolatból. Fontos visszamenni a probléma gyökeréhez, és ha a bántalmazó fél is beleegyezik, egy komolyabb terápiába ajánlott belevágni. Egy ilyen helyzetben elengedhetetlen, hogy megértsük a hátteret, és ha a párkapcsolatunkat választjuk, akkor maximálisan támogassuk a partnerünket. Ha ez nem megy, akkor legyünk határozottak és lépjünk külön utakra!

 

Még több párkapcsolati témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(time.com)