Dühmenedzsment 6 lépésben, hogy hatékonyan kezelhessük a feszültséget

A feszült helyzetekbe nem kell minden alkalommal beleroppanni, néhány hasznos trükknek köszönhetően ugyanis jól kordában tarthatjuk a dühünket.

 

Álljunk meg

Persze, amikor az ember dühös, nagyon nehéz megálljt parancsolni a szavaknak, a gondolatoknak. Pedig nem árt ebben a helyzetben kérlelhetetlenül tudatosnak lenni magunkkal szemben. Ha azt érezzük, kezd elhatalmasodni rajtunk a feszültség, egyszerűen állítsuk le magunkat. Ha kell, mondjuk ki magunknak hangosan is, hogy STOP. Ezzel jelezzük, hogy nem vagyunk hajlandóak átengedni magunkat ennek a mérgező érzésnek. Persze ez rendkívül nehéz, de, ha – akár a közlekedésben, akár egy bosszantó telefonhívás esetén – igyekszünk magunkat tartani ehhez a jelzéshez, könnyebben lehiggadhatunk.

Adjunk magunknak teret

A legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha benne ragadunk abban a helyzetben, ami feszültséggel tölt el minket. Ne akarjunk mindjárt megoldásokat keresni, hanem kicsit távolodjunk el mindentől. A düh rossz tanácsadó, amíg nem nyugszunk meg, nem sikerül majd konstruktívan kezelni a szituációt. Engedjük el egy kis időre, tegyünk néhány lépés távolságot, és amikor már megfelelő kritikával tudunk a helyzetre tekinteni, akkor a megoldás is könnyebben érkezik majd.

Lélegezzünk mélyeket

A légzésnek és a rá való odafigyelésnek köztudottan feszültségoldó hatása van. Lehetővé teszi a szervezet számára a megfelelő oxigénáramlást, így pedig ellazítja a testünket és csökkenti a pulzusszámot is. Segít abban, hogy lehiggadjunk és racionálisan gondolkodjunk. Vegyünk néhány lassú, egyenletes, mély lélegzetet, de ezeket a technikákat is sikerrel alkalmazhatjuk.

Elemezzünk

Miután megnyugodtunk, érdemes megvizsgálni, hogy mi is történt valójában. Ennek egy jó módja, ha azt képzeljük, az adott eset mással történt meg – így valamennyire objektíven tudunk tekinteni az eseményekre.  Ez segít jobban megérteni a helyzetet, felmérni, honnan ered a haragunk és hol reagáltunk eltúlzóan és aránytalanul a dolgokra.

Határozzuk meg pontosan a problémát

Ha már tisztábban látjuk a helyzetet, ideje pontosan meghatározni a problémát. Sokat segíthet, ha azt megpróbáljuk tömören, egy vagy két mondatban vázolni, egyszerű szavakkal. Ezzel megpróbálunk a lényegre fókuszálni, így azokat a kérdéseket is jobban meg tudjuk válaszolni, mi vezetett idáig.

Oldjuk meg

Miután meghatároztuk a problémát, már könnyebben tudunk megoldásokat is keresni rá. Vegyük latba az összes lehetőséget, fontoljuk meg, melyiket lenne a legcélszerűbb választani. Segít, ha papírra vetjük őket – és az esetleges feléjük vezető lépéseket is. Ezeket akár egy hozzánk közel álló emberrel is megbeszélhetjük.

 

Még több pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Pszichológia magazinok oldalain.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(psychcentral.com)