kapcsolat-megmentese

2 szó, ami bármilyen társas kapcsolatot megmenthet

Ráadásul a megoldás végig itt hevert a szemünk előtt...
  • Ezen 2 szó segítségével bármilyen társas kapcsolatunkat jobbá tehetjük.
  • Ehhez azonban résen kell lennünk – és némi önkontroll sem árt.
  • A szakértő elmondja, hogyan csináljuk!

Sajnos teljességgel lehetetlen úgy leélni egy életet, hogy abban soha ne érjen bennünket kellemetlenség, fájdalom, csalódás. Pláne, ha nem remeteként, a társadalomból teljesen kivonulva képzeljük el napjainkat. Az ember hibázik, megbántjuk egymást, de van 2 szó, ami szinte bármilyen kapcsolat megmentését segítheti.

Jeffrey Bernstein több mint 30 éve dolgozik pszichológusként, de több könyvet is írt már karrierje során. Például egy Why Can’t You Read My Mind? (Miért nem tudsz a gondolataimban olvasni?) címűt, melyben párterapeutaként szerzett tapasztalatait foglalta össze. Tanácsai minden háztartásban jól jönnének.

kapcsolat-megmentese

Fotó: Unsplash

Bernstein úgy látja ugyanis, manapság egyre több társas kapcsolat kerül válságba egyébként elkerülhető okok miatt. Szerinte például túl gyakran kínozzuk magunkat és szeretteinket mérgező gondolatokkal és szavakkal, rossz kommunikációval, teljesíthetetlen elvárásokkal és felesleges stresszel.

De azt is észrevette, hogy a megszokás idővel önelégültséget szül, aminek következtében elhanyagoljuk azokat az apró, kedves gesztusokat, melyeket a kapcsolat korai szakaszában még oly lelkesen gyakoroltunk.

2 szó, ami jobbá teheti a kapcsolatodat

És, ha egy kapcsolat megmentéséről van szó, Bernstein szerint épp itt van a kutya elásva. Ő (igen tapasztalt szakemberként) arra jutott, hogy legtöbbször nem más, mint a puszta kedvesség hiánya öli meg a kapcsolatokat. Akár szerelemről, akár szeretetről van szó, nem lenne szabad elfelejtenünk, mekkora ereje van a kedvességnek – állítja.

Nos, nem valami korszakalkotó felfedezés, ugye? Inkább legyünk hálásak érte! Ez ugyanis azt is jelenti, hogy gondunk talán könnyeben orvosolható, mint gondoltuk. Bernstein azt javasolja, hogy a kapcsolat megmentése érdekében emlékeztessük magunkat és társunkat az alábbi két szóra:

Légy kedves!

– a szakember szerint ugyanis ez a két szó minden harmonikus kapcsolat alapvető éltető eleme. A bizalom erősítésétől az intimitás ápolásáig a kedvesség előnyei mélyrehatóak és tartósak – éljünk hát vele gyakrabban!

Ezt olvasva még mindig csak a szemünket forgatjuk? Bernstein azt ajánlja, akkor gondoljunk arra a környezetünkben élő, lelkileg mélyen sérült emberre, akinek (mi is látjuk, hogy) már attól sokkal boldogabb lenne a párkapcsolata (és az egész élete), ha egyszerűen csak kedvesebben bánna vele a párja (és fordítva).

Egy kapcsolat megmentése még így is nehéz

Bármennyire egyszerűnek tűnik ez alapján a megoldás, a kapcsolat megmentése még így sem lesz könnyű. Fel tudjuk idézni például, milyen nehezen maradtunk kedvesek (ha egyáltalán sikerült), mikor a társunk legutóbb az agyunkra ment? Mikor fáradtak és éhesek voltunk? Vagy amikor egyenesen bunkó volt a másik? Na, ugye…

Kedvesnek lenni nem mindig könnyű, sőt. Az esetek nagy többségében kifejezetten nehéz. És rengeteg tudatosságot is igényel. Ha kedvességgel akarjuk megmenteni a kapcsolatunkat, oda kell figyelnünk arra, hogy ne adjunk azonnali, haragból született reakciókat – semmire.

És ami néha még ennél is nehezebb: emlékeztessük a társunkat, hogy neki is ezt kell tennie. Ilyen esetben kifejezetten nagy kihívás lehet nem bántóan, ugyanakkor határozottan megkérni őt, hogy

„ugyan, legyen már egy kicsit kedvesebb”.

Ezáltal ugyanis saját sebezhetőségünket is felvállaljuk: azt, hogy igenis bánt a másik viselkedése, hogy valóban a lelkünkig hatoltak a szavai, és hogy számunkra van annyira fontos a kapcsolat, hogy ezt a csorbát együtt, közös erővel megpróbáljuk kiköszörülni.

El kell fogadnunk és minél jobban meg kell értenünk a másik álláspontját és érzelmeit, ehhez pedig empátiás képességünk minden egyes cseppjére szükségünk lesz. Aktívan részt kell vállalnunk a helyzet megoldásában. És ha ezzel meg is vagyunk, még mindig nincs vége a feladatok sorozatának.

Hiszen a cél érdekében, a tartós változás reményében következetesen fenn is kell tartanunk ezt a viselkedést. Egy idő után, persze, mindez egy önmagát generáló pozitív láncreakcióvá alakulhat, de az alapok letétele sok energiát fog igényelni tőlünk a legelején. Higgyük el viszont, hogy megéri!

A kedvesség egészségünkre is jó hatással van

Ráadásul a kedvesség gyakorlásával nemcsak egymáshoz kerülhetünk közelebb (azaz lehetségessé válik a kapcsolat megmentése), de önbecsülésünk is szintet léphet. Sőt, a tudomány szerint a kedvesség oxitocint (szeretethormont) szabadít fel szervezetünkben, amely összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással, a stressz-szint csökkenésével és az általános közérzet javulásával is.

Persze, előfordulhat, hogy felesleges próbálkozni az adott kapcsolat megmentésével. De vajon mikor érdemes inkább feladni?

Kiemelt kép: Pexels