Érzelmi megcsalás

Ezekből a jelekből ismerheted fel, ha a partnered érzelmileg hűtlen

Az érzelmi megcsalás definícióját nehéz pontosan meghatározni, hiszen alapvetően szubjektív fogalom és mint általában véve a hűtlenség, mindenki számára mást takar, tehát főleg az adott egyén értékrendjéről függ, mit is értünk pontosan alatta. Legalábbis szeretnénk ezt hinni, mert azért van néhány alapvető ismérve, amit nem árt figyelemmel kísérni, főleg ha partnerünk viselkedésén tapasztaljuk.

Miközben van, aki kevésbé tartja megbocsáthatatlannak, addig néhányak számára az érzelmi megcsalás ugyanolyan fájdalmas, mint fizikai formája, és legalább annyira megtöri a kapcsolat alapját jelentő bizalmat is. Romantikus indíttatású kötődést kialakítani valakivel, aki nem a társunk, minden esetben konfliktushoz vezet önmagunkkal és partnerünkkel, ezért az ilyen típusú megcsalásról szóló nyílt párbeszéd, a határok előzetes lefektetése mindkét fél számára fontos. De amíg a fizikai megcsalás kereteiről van némi egyetemes elképzelésünk, addig az érzelmi hűség kevésbé megfogható. Magába foglalhatja a barátságon túlmutató ábrándokat, érzéseket, az intenzív online üzenetváltást, titkos levelezéseket, vagy amikor valaki a párja, házastársa helyett mással kezdi el megosztani nehézségeit, mástól vár érzelmi támogatást. 

Érzelmi hűtlenség: modern világunk „terméke”

Michelle Janning, a washingtoni Whitman College szociológiaprofesszora szerint a modern ember igénye, hogy partnere kielégítse érzelmi szükségleteit, azonban a szakértő úgy véli, nem volt ez mindig így. Az érzelmi hűség fogalma ugyanis viszonylag új társadalmi változások eredménye, amelyek meghatározzák, hogy az emberek mit várnak el a kapcsolatoktól az alapvető szükségleteken túl. Manapság ez kiterjed a közös érzelmi intimitásra, ami kizárólag kettejükre vonatkozik, csakhogy a digitális korszak egyre gyakrabban teremt módot olyan beszélgetésekre, ahol már nehéz megérteni, mely interakciók jelentenek veszélyt a kapcsolatra nézve.

Érzelmi megcsalás

Fotó: Getty Images

Janning hangsúlyozza, a történelem során a házasság gyakran a gazdasági biztonságon, a családi kötelékeken és a név és a vagyon továbbörökítésén alapult, így az emberek megértették, hogy partnerük máshol keres érzelmi beteljesülést. Csakhogy az elmúlt 200 évben megváltozott a kapcsolatokról alkotott felfogásunk, amire a technológiai fejlődés is ráerősített. A megcsalás korábban azt jelentette, hogy valaki a partnere háta mögött találkozik az exével, majd elrejti a bizonyítékokat, a digitális forradalom azonban sokkal több módot kínál az emberek számára a kapcsolatteremtésre és elmossa a határvonalakat aközött, hogy mi az, ami már árulás és mi az, ami még csak ártatlan beszélgetés. Az okostelefonok és közösségi média platformok által, egy-egy poszt kedvelésével vagy privát üzenetváltással könnyű átesni az érzelmi hűtlenség határain. 

Kívülről is észrevehető

De ha ilyen sokféle lehet, külső szemlélőként mégis hogyan ismerhetjük fel a jeleket? Az érzelmi megcsaláskor mélyebb a kötődés valakihez a kapcsolaton kívül, és az érzésre már tudatos a reakció, vagyis akkor is létrejön a kapcsolat, ha ez nyilvánvalóan megtévesztéssel jár. Ennek külső viselkedési jelei egyaránt vannak, ha egy barátság átlépte a megcsalás láthatatlannak tűnő határvonalát,

gyakran kerül szóba a másik, a párunk rendszeresen törli az üzeneteit vagy épp elrejti előlünk azokat, haragot, frusztrációt mutat, ha félbeszakítjuk beszélgetés közben, elhúzza a telefonját minden különösebb ok nélkül,

esetleg furcsa védekező magatartást vesz fel és bizonygatni kezdi, hogy nem történt köztük semmi tettlegesség. Mielőtt azt hinnénk, túlgondoltuk a dolgot és ez biztosan csak barátság, az American Association szerint van néhány olyan tényező, ami segíthet ezt eldöntheti: a barátsággal ellentétben érzelmi kötődéskor megsérülnek azok a határok, amit a partnerünkkel a kapcsolat köré húztunk, érezhetően felborul az egyensúly, látszólag ok nélküli konfliktusok, titkolózás és megtévesztés, valamint szexuális vonzalom is fennáll, miközben az állandó kapcsolaton belül ez utóbbi egyre kevésbé jelentkezik. 

Mi lesz ezután?

Bár az emberek még mindig a szexuális hűtlenséget találják aggasztóbbnak, a YouGov nemzetközi piackutató és adatelemző cég által készített 2015-ös felmérés szerint a válaszadók 44%-a gondolta úgy, hogy megcsalásnak minősül, ha érzelmi kapcsolatot alakítanak ki valakivel, aki nem a partnerük. Ám ez észrevétlenül is történhet – akár pillanatnyi visszaigazolást, figyelmet, törődést keresünk – fokozatosan kezdődhet olyan viselkedéssel, amiről a homályos határok miatt elsőre nem is gondoltuk, hogy hosszabb távon probléma lehet belőle. Az árulás fájdalma kikezdi a kapcsolatot, ezért fontos tisztázni a helyzetet és feltenni például a Dr. Jennifer Litner szexuálpszichológus által ilyen esetekre kidolgozott kérdéseket.

Elsőként nyíltan tisztázzuk, hogyan érezzük magunkat, és támadások, feltételezések helyett tárjuk fel a konkrétumokat, miket tapasztaltunk az utóbbi időben.

Írjuk körbe konkrétan, minek voltunk pontosan tanúi és realizáljuk, hogy korábban egyáltalán felállítottuk-e már a kapcsolat közös alapokon nyugvó kereteit.

Így hamar kiderül, melyik félnek mire van szüksége valójában: több támogatásra, tiszteletre, figyelemre. Kérdezzük meg partnerünket, őszintén hogyan látja az új kapcsolat természetét, barátságnak vagy többnek gondolja. A lehetséges forgatókönyvek között ott van a bocsánatkérés, az újrakezdés, elköteleződés lehetősége, de az is lehet, hogy át kell értékelni a kapcsolat jövőjét, így a szünet, az eltávolodás, a szakítás is szóba jöhet. 

A legtöbb esetben az érzelmi hűtlenség a partnerek közötti távolságból ered, amikor valaki már úgy érzi, boldogtalan, más dolgok után vágyik és ehhez keres valakit, akihez aktuális céljait, értékrendjét tekintve közelebb áll. Michelle Janning úgy véli, a megoldás abban rejlik, hogy a párok átbeszéljék, merre tartanak, lefektessék az új szabályokat és megállapodjanak a határokról. Érdemes újra fogalmazni, kinek mit jelent az elköteleződés és a hűség, ha pedig ez előzetesen nem történik meg, akkor később előfordulhatnak hasonló esetek, melyek árthatnak a párkapcsolatnak. 

Kiemelt kép: Canva