gondolkodó nő

7 módszer, hogy túltedd magad azon, hogy megcsaltak

Megcsalva lenni szörnyű érzés, mert bizalomvesztéssel, csalódással, és az önbizalom csökkenésével is jár. Vannak, akik heves dühvel, mások mélabúval reagálják le a dolgot, megint mások mindent megkérdőjeleznek maguk körül. De mi a jó megoldás?

Függetlenül attól, hogy a megcsalás a kapcsolat végét, vagy csak nehezebb szakaszát jelenti, biztos, hogy nem lesz könnyű túllépni a dolgon és az is, hogy mielőtt esetleg a partnereddel kapcsolatos bizalmat próbálnád visszaépíteni, először a saját fejedben kell rendet tenni. 

Ne feledd: nem te vagy a hibás

Bármi is történt, bármennyire is részed van abban, hogy kapcsolatotok esetleg már nem olyan, mint régen, nem a te hibád, ha partnered megcsalt téged. Mindenhez két ember kell, persze, de a problémák megoldására vagy az egymástól való elválásra számos más, jóval tisztességesebb módszer létezik, mint megcsalni a másikat. Az emberek egyébként is egy sor különböző okból tesznek a másik fél számára bántó dolgokat (előfordulhat, hogy partnered is meg tudja magyarázni, ő miért tett így), de ezeknek az okoknak és az ezekből eredő döntésének semmi köze hozzád. Ezt nagyon nehéz tudatosítani, pedig nagyon fontos ahhoz, hogy az első sokkon túl tudj lendülni. Mielőtt elkezdenél azon gondolkodni, mit és hol szúrtál el, olvasd el ezt a korábbi cikkünket azzal kapcsolatban, hogy mik a valódi mozgatórugói a megcsalásoknak, és hogyan lehetséges, hogy a világ legszebb, ünnepelt női és sikeres férfiak is járnak úgy, mint te. 

Fogadd el

Szörnyű dolog történt veled és időbe telik majd, amíg meggyógyulsz. Ahelyett, hogy megpróbálnád mindenképpen jól érezni magad, vagy a külvilág felé mutatni, minden a legnagyobb rendben, inkább fogadd el, hogy a dolgok egy ideig most bizony nem lesznek olyanok, mint régen. Azt, ami megtörtént, már nem tudod megváltoztatni, ezért a múlton rágódni felesleges. Inkább azon érdemes gondolkodni, hogyan tovább ebben a helyzetben.

Tedd magadat az első helyre

A legfontosabb személy ebben a helyzetben TE vagy, ezért fontos, hogy vigyázz magadra. Edd a kedvenc ételeidet, nézd meg a kedvenc filmjeidet, vagy hódolj a kedvenc tevékenységeidnek. Próbáld meg megakadályozni, hogy még jobban megsérülj, mint amennyire már így is összetörtél és ne feledd, hogy épp testben épp lélek. Ne súlyosbítsd a helyzetet azzal, hogy még te is rosszul bánsz magaddal, inkább sportolj, pihenj sokat és egyél jól. 

Próbáld megőrizni a hidegvéred

Nagy a kísértés, hogy egy ilyen helyzetben kicsit elveszítsd a fejed, és elkezdj dühös üzeneteket küldeni a másiknak, esetleg nyilvánosan kommentelni egy-egy fotó alá, de szánj egy másodpercet arra, hogy lehiggadj, mielőtt bármit is tennél. A drámai, nyilvános dühkitöréseket hagyd meg a mozinak vagy a színháznak, ehelyett inkább engedd ki a gőzt az edzőteremben, túrán, vagy kedvenc dalaid lejátszási listájára tombolva. 

Ne hozz döntéseket félelemből

Nincs objektíve helyes döntés, amikor arról van szó, hogy együtt maradsz valakivel, vagy elhagysz valakit, aki megcsalt. Ezért minden esetben azt kell tenned, amit a szíved mélyén helyesnek érzel. Csak azt ne hagyd, hogy a félelem hozza meg helyetted a döntést. Nem jó ötlet például csak azért együtt maradni valakivel, mert félsz attól, hogy szingli leszel, vagy azért hagyni el valakit, akit szeretsz, mert attól félsz, hogy újra megbánt.

Szánj az elmélkedésre annyi időt, amennyire szükséged van, hogy meghozd a számodra helyesnek tűnő döntést

Vedd körül magad a barátokkal

Nehéz helyzetekben van igazán nagy szükségünk a hozzánk közelállókra, a bennünket szerető barátokra, családtagokra. Koncentrálj te is azokra az emberekre, akik mindig is melletted álltak, akik meghallgatták a teljes történetet, és támogatnak, bárhogy is döntesz a következő lépésedről.

Digitális detox

Csábító lehet, hogy próbára tedd az  nyomozói képességeidet, és a hűtlenség esetleges korábbi nyomai után kutatva végigpásztázd a közösségi médiát, de inkább ne. Elvégre minek kutatnál olyasmi után, amit aztán nem esik jól megtalálni? Jó ötletnek tűnhet az is, hogy olyan képeket posztolj magadról, amitől partnered majd úgy érzi, jó nagy marhaságot csinált, mikor átvert egy ilyen csodás nőt, esetleg bejegyzést készíts, amiből úgy tűnik, már túl is vagy a dolgon. Erőlködésnek látszik majd, és csak rosszabbul érzed magad tőle. Ennél sokkal többet érsz!

Kiemelt kép: Getty Images