Nemcsak azért van rá szükséged, mert könnyen függővé válhatsz a különböző elektromos kütyüktől, de a stresszt is sokkal jobban tűröd majd, és az álmaid is szebbek lesznek.

Valld be, hogy te sem tudsz mobil, tévé vagy laptop nélkül élni. Ezzel nem vagy egyedül, és nincs is vele semmi probléma, ha nem vagy összeforrva a nyomógombokkal. Az teljesen rendben van, ha a gépen végzed a munkádat, esténként megnézel néhány részt kedvenc sorozatodból, vagy átfutod a közösségi oldalak hírfolyamát. A probléma ott kezdődik, ha azzal kelsz, fekszel, pihensz. 

Ezért is van szükség analóg hobbikra, illetve néha egy kis digitális elvonásra, főleg hétvégén, vagy ha éppen a jól megérdemelt nyaralásodat töltöd. Nem is hinnéd, mennyi plusz időt nyersz vele, ráadásul jobban tudsz figyelni a párodra, a családodra, de még saját magadra is. 

A digitális méregtelenítés előnyei

Miért van szükséged detoxra? Mert a digitális méregtelenítés csökkentheti a túlzott technológiahasználattal járó mentális tüneteket (idegesség, levertség, stb.), és segíthet a jó közérzet helyreállításában. Ha kevesebbet mobilozol, azzal a stressztűrő határaid is kitolódnak, és amikor visszatérsz a munkába, sokkal jobban bírod a gyűrődést.

A különböző kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy az elektromos eszközök gyakori használata negatívan hat az alvás minőségére.

Nemcsak az agyat készteti folyamatos éberségre, de a kijelzőkből érkező kék fény elnyomja a melatonin hormon termelését a szervezetben, ami épp az elalvást segíti. Tehát, ha mondjuk, zenét hallgatsz az ágyban vagy a könyvedből olvasol néhány sort, sokkal szebb álmaid lehetnek, és kisimultabban ébredhetsz. Ha pedig már ilyen ügyesen vetted az akadályokat, havonta egy hétvégén hozd vissza az életedbe a digitális méregtelenítést, és élvezd ki az élet – valódi – szépségeit.

Még egy kávézóba is jobb könyv társaságában beülni sütizni. (Fotó: Getty Images)

Állítsd be az időhatárokat!

Előre ütemezz be olyan technológiamentes órákat, amikor biztosan nem nézel rá a mobilodra. Ezt igazíthatod napszakokhoz, étkezésekhez vagy amihez csak akarod. Több applikáción (például az Instagramon) beállíthatod, hogy jelezzen az app, ha az általad beállított időkeret lejárt. Amikor kíméletlenül felvillan, hogy ma már 30 vagy éppen 40 percet az alkalmazásban töltöttél, az bizony kijózanítő erővel bír.

Döntsd el, mire használod a telefont!

Legjobb módszer, ha a nyaralás előtt meghatározod, hogy kizárólag mely esetekben veszed elő a készüléket. Mondjuk csak akkor, ha fel kell hívnod valakit, vagy ha muszáj ránézned az e-mailjeidre, esetleg fotóznál vele. Fontos, hogy ne kezdj el szörfölni, mert onnan már nagyon nehéz lesz az elválás.

Tarts távolságot a kütyütől!

Ha előre tudod, hogy nehezen rakod le a mobilt, tedd félre, mondjuk egy fiókba, így nehezebben esel kísértésbe, és tovább élvezheted az analóg élet szépségeit. Eleinte hiányozni fog, de ahogy egyre jobban belejössz, már nem is fogod érteni, miért lógtál egész délután a Facebookon.

Olvass újságot, könyvet!

Tudjuk, hogy fontos könyveket, komplex történeteket olvasni, a felnérések azonban azt mutatják, hogy az elmúlt tizenöt évben felére esett vissza Magyarországon a rendszeresen olvasók száma, a lakosság mindössze tizenhárom százaléka vesz kezébe legalább hetente könyvet. Sokan inkább filmeket és sorozatokat néznek, a közösségi oldalakkal szórakoztatják magukat, pedig a könyv tud valamit, amire semmi más nem képes. Nem pusztán kikapcsol, hanem megváltoztatja a lelkünket, sőt az agyunkat is, szavakat ad ahhoz, hogy megértsük a világot és benne önmagunkat.

Használd ki a funkciókat!

Például kikapcsolhatod bizonyos alkalmazások értesítéseit (kutatások bizonyítják, hogy a telefonjelzés hatására azonnal beindul a stresszhormon termelődése), vagy egy időre teljesen ki is kapcsolhatod a telefont. A legfontosabb az lenne, ha egész éjszakára úgy maradna, majd másnap csak a reggeli után kapcsolnád vissza. Nem is hinnéd, milyen jó érzés nyugodtan szemezgetni a svédasztalról, vagy akár az otthoni müzlit elfogyasztani, aztán szépen megkávézni úgy, hogy nem a friss híreket pörgeted közben.

Kiemelt kép: Getty Images