Telefon, tévé nélkül is elfoglalhatjuk magunkat, főleg, ha tudjuk: a kütyümentes hobbik nemcsak pihentetnek és gyógyítanak, de a kreatív energiákat is felszabadítják. 

Talán soha nem éreztük annyira fáradtnak és kimerültnek magunkat, mint az elmúlt egy évben. Nem véletlen, a koronavírus-járvány teljesen megváltozatta az életvitelünket, és még ha többet is vagyunk otthon, sokkal enerváltabbak vagyunk. Mert nem érnek minket új élmények, a gyereket sem tudjuk elvinni a nagyszülőkhöz, bébiszitter segítségére sem számíthatunk, nem járunk szórakozni, és a párunkra is alig marad időnk.

A fáradtság pedig hozza magával a testi, lelki nyavalyákat, melyek még mélyebbre taszítanak.

Egy új felmérés szerint a koronavírus megjelenése óta 10-ből 6 ember küzd komoly fejfájással, migrénnel, amit a különböző kütyükkel, elektromos eszközökkel hoznak összefüggésbe.

Először a szemünk, majd az agyunk fárad el, ami aztán kihat az egész testre. Ezért muszáj néha wifi-detoxot tartani! Először kicsit furcsa lesz Netflix nélkül eldőlni a kanapén, vagy Instagram-mentes kávészünetet tartani, de hosszútávon csakis nyerhetünk vele. A hobbik ugyanis ösztönöznek a pihenésre, tökéletes stressz levezetők, fizikai-, lelki egészséggel járnak és nagyban fokozzák a kreativitást. Mivel minden kezdet nehéz, összeszedtünk néhány szórakoztató, hasznos offline hobbit.

Vitaminbomba az erkélyen

Még ha nincs is akkora területünk zöldségtermesztésre, mint Jennifer Garnernek vagy az új amerikai elnök feleségének, Jill Biddennek, aki egy óriás zöldségkosarat küldött Michelle Obamának, az erkélyen vagy a teraszon is kezdhetjük. Itt fűszernövényeket, chillipaprikát vagy salátát is termeszthetünk, mindegyik kényelemesen megél ládában, nagyobb cserépben, így nem igényelnek nagy helyet. Vödörbe vetőburgonyát is ültethetünk, amit akár a gangon is tarthatunk.

A varrás szabadsága

Ha kiselejtezzük a nagymamától örökölt varrógépet, azzal a kreativitásunkat is sutba dobjuk. Inkább tanuljuk meg gombot varrni, majd cipzárt, végül pedig fantáziánkat elengedve alakítsuk át a régi ruháinkat! Akár az ízléstelennek, csúnyának tartott párosítások, összevarrások is felszabadítóan hathatnak, nyugodtan kísérletezzünk velük! Nézzük át a gardróbot, könnyen kezünkbe kerülhet egy olyan szoknya, ami régóta áll kihasználatlanul, de kis extrával tökéletesen passzol a mostani ízlésünkhöz. Kis idővel játékokat is alkothatunk a kicsiknek anyagmaradékokból, páratlan zoknikból.

(Fotó: Pexels)

Kreatív írást!

Ki az, aki manapság kézzel ír? Pedig a kézzel írás különösen nagy hatással van a lélekre, szinte terápiás jelleggel bír. A naplóírás remek alkalom arra, hogy átgondoljuk az elmúlt napot, élményeinket, érzéseinket, amelyeket őszintén ki is adhatunk magunkból. Sokat fejlődhetünk az önismeretben, az érzelmeink intenzitásának szabályozásában, és feltárhatjuk a legtitkosabb félelmeinket, vágyainkat. Akár a kalligráfia művészetét is elsajátíthatjuk – az aprólékos figyelemmel húzott vonalak elkészítése segít lelassulni, befelé figyelni.

(Fotó: Pexels)

Fényképalbum extrákkal

Készítsünk családi albumot, amivel nem csak feleleveníthetjük a régi emlékeket, de kis kézügyességgel, türelemmel és kreativitással csodaszép dolgokat alkothatnunk. Hívassuk elő a legjobb családi képeket, ragaszuk be őket egy nagy albumba, és mehet mellé minden, ami emlék és szívesen gondolunk vissza rájuk: belépőjegyek, gyerekrajzok, konyhaasztalon hagyott üzenetek, képeslapok, faleveleket – bármi, amivel alkotás egyedivé és szerethetővé válik.

Szerző: Sinkó Edit

Kiemelt kép: Getty Images