két kérdés válás

A tudomány szerint ez a 2 kérdés megjósolhatja, hogy a házasság válással végződik

A felmérésből úgy tűnik, a kérdésekre adott pozitív válaszokban rejlik a hosszú, boldog párkapcsolat titka.

Ha mindössze két dologból fény derülhetne kapcsolatotok erősségére, valószínűleg minden további nélkül feltennéd magadnak és partnerednek is az ezekre vonatkozó, sorsfordító kérdéseket. Többek között erre a meggyőződésre alapozták kutatásukat Leora Friedberg és Steven Stern, a Virginiai Egyetem közgazdászai, akik több mint 3500 pár válaszait hasonlították össze annak reményében, állásfoglalásaikból leszűrhetik a kapcsolatra vonatkozó hosszú távú következményeket. Az eredményekből arra jutottak, hozzávetőlegesen megjósolható, mely házastársak fognak elválni, ugyanis akik pozitívan álltak a kérdésekhez, nagyobb valószínűséggel maradtak együtt a későbbiekben. Pedig a kérdések első pillantásra igencsak egyszerűnek tűnnek. Lássuk is őket!

Válás lesz a vége vagy nem?

Természetesen az alanyoknak nem a címben szereplő dilemmán kellett elgondolkodniuk, a már említett két kutató inkább a boldogság szempontjából következtetett a vizsgálatban résztvevő 3597 pár közös jövőjére. Az első után hat év elteltével tették fel nekik a második kérdést, és azt találták, a felmérésben szereplő párok mintegy 7%-a – vagyis körülbelül 245 pár – ebben az időszakban végül elvált házastársától. A kérdések pedig az alábbiak voltak: 

1. Mit gondol, mennyiben lenne más a saját boldogságszintje, ha ön és a párja külön élnének?
2. Mit gondol, mennyiben lenne más a párja boldogságszintje, ha ön és a párja külön élnének?

Amennyiben az első kérdésre azt a választ adták, hogy úgy vélik, valószínűleg boldogabbak lennének házastársuk nélkül, akkor az eredmény gyakorlatilag egyértelmű volt, ám a második kérdés esetében már valamivel bonyolultabbá vált a képlet. Az ugyanis, hogy erre a kérdésre az alanyok milyen választ adtak, sokkal inkább árulkodott saját érzelmeikről, mint házastársuk benyomásairól, és ezt az évekkel később bekövetkező események is jól tükrözték. 

Az is árulkodó volt, ha nem tudták biztosra

2 kérdés válás

Fotó: Canva

Azon párok esetében, ahol mindkét fél egyöntetűen úgy gondolta, házastársuk „rosszabbul” vagy „sokkal rosszabbul” járna, ha kapcsolatuk véget érne, az átlagosnál alacsonyabb volt a válási arány (4,8%). Azok a párok azonban, akik szerint partnerük boldogabban élne nélkülük, nagyobb valószínűséggel adták be a válókeresetet. 

És mi a helyzet azokkal, akik nem voltak ennyire biztosak érzelmeikben, vagy épp ellenkezőleg? A vizsgálatból kiderült, ezeknél a pároknál egyaránt magas volt a későbbiekben a válási arány – ők a már válófélben lévő párok 12%-át tették ki.

A statisztikákból tehát kiderült, ha a felek nem ismerték jól a másik érzelmeit, nem voltak tisztában őszinte véleményükkel, azzal gyakorlatilag megpecsételték közös sorsukat,

de a szakértők szerint legalábbis ezek a félreértések egyértelmű intő jelnek minősültek. A legmagasabb arányban (13-14%) mégis azok folytatták külön utakon, akik meg voltak győződve róla, házastársuk elégedett a párkapcsolatban, miközben valójában boldogtalanok voltak. 

Így hat ez a két kérdés a kapcsolatunkra

Noha ezeket az adatokat olvasva a vizsgálat csupán elméleti szinten marad, a kérdéseket felhasználva mi is górcső alá vehetjük saját és partnerünk érzelmeit, megbeszélhetjük, ki milyen szintre becsüli boldogságát a kapcsolatban. Így még talán idejében elejét vehetjük a problémáknak, bár semmi esetre se vonjunk le végletes következtetéseket. A kérdésekre adott válasz még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kapcsolatunk válásra van ítélve. Együttes erővel felkutathatjuk a megoldás lehetőségeit és közösen dolgozhatunk azon, hogy egyik fél se fantáziáljon a következő házasságáról, vagy arról, ki mellett lehetne boldogabb.

Sajnos azonban míg a fizikai megcsalás kereteiről van némi egyetemes elképzelésünk, addig az érzelmi hűség kevésbé megfogható. Persze van néhány alapvető ismérve, amit nem árt figyelemmel kísérni, főleg ha partnerünk viselkedésén tapasztaljuk. Ebben a cikkben felfedtük azokat a jeleket, melyek az esetek többségében érzelmi hűtlenségre utalnak. 

Kiemelt kép: Getty Images