stabil-parkapcsolat-kerdesek

Ha ezt az 5 kérdést fel meritek tenni egymásnak, valóban stabil a kapcsolatotok

Ha ezt a 5 kérdést fel meritek tenni egymásnak, valóban stabil a kapcsolatotok. Figyelem, mindenképp szánjunk erre a beszélgetésre elegendő időt!

A legtöbben azt gondoljuk, szerelmünk bármit kibír – egészen addig, amíg az a bizonyos bármi meg nem történik. De hát kinek is volna kedve nehézségeken rágódni és elmélkedni, mikor éppen mindent elfed a rózsaszín köd? Nem is szeretnénk senkit megfosztani az éppen bimbózó szerelem (és párkapcsolat) legszebb pillanataitól. Most inkább azokhoz szólunk, akik már túl vannak ezen a fázison. Azokhoz, akik hónapok, évek, esetleg évtizedek óta párban élnek.

Alább nekik gyűjtöttünk össze olyan kérdéseket, melyek elárulhatják, valóban a nagy Ő mellett tengetik-e mindennapjaikat, vagy esetleg érdemes volna átgondolniuk az adott viszony jövőjét. Ha ugyanis úgy érzik, az alábbi kérdéseket nem mernék feltenni partnerüknek (vagy esetleg ők maguk nem szívesen válaszolnának rájuk nyíltan),

meglehet, hogy nem a megfelelő ember mellett tették le a voksukat.

Vagy, persze, az is előfordulhat, hogy történetesen a számukra legtökéletesebb ember mellett vannak, viszont érdemes volna magasabb szintre emelni kettejük kapcsolatát. Jó hír, hogy az alábbi, elsőre kellemetlennek tűnő témák felvetésével azonnal sikerülhet szorosabbra fonni a szerelmeseket összekötő láthatatlan szálakat.

stabil-parkapcsolat-kerdesek

Vannak kérdések, amelyeket csak akkor merünk feltenni egymásnak, ha valóban szilárd a párkapcsolatunk (Fotó: Unsplash)

Ahhoz, hogy kapcsolatunk fejlődni tudjon, bizony ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Nem érdemes megelégednünk azzal, hogy „most épp minden rendben van”, ha sokáig életben kívánjuk tartani a tüzet. Ha sírig tartó őszinte és izgalmas párkapcsolatra vágyunk, időről időre tegyük fel egymásnak az alábbi kérdéseket!

Ha véget ér egy szerelem, előbb-utóbb újra a randevúzás világában találjuk magunkat. Íme néhány jel, amire érdemes figyelni, ha ezúttal stabil párkapcsolatot szeretnénk bevonzani!

Mire jó ez az egész?

Ha ezt képesek vagyunk együtt megtenni, rengeteg új dolgot tanulhatunk egymásról. Végeredményben pedig egy még kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb élet állhat előttünk. Egy sikeres párkapcsolat bizony sok munkát igényel, és ez a munka nem korlátozódhat csupán ajándékokra, szexre vagy egy-egy kedves szóra – bár ezek is egyértelműen kulcsfontosságúak.

Egy boldog párkapcsolat fenntartása folyamatos, mély önvizsgálatot és erőfeszítést igényel a felektől.

Szembe kell néznünk saját gyengeségeinkkel és a másik mulasztásaival is – és ezeknek megbocsátására is szükség lesz hosszú távon, mindkét fél részéről. Ha ezt gyakoroljuk, megelőzhetjük, hogy egy-egy konfliktus a végletekig elfajuljon.

5 kérdés, amit csak stabil kapcsolatban tudtok megbeszélni

Mark Travers pszichológus írt össze nemrég néhány olyan, zavarba ejtő kérdést, amit szerinte csak a legstabilabb párok mernek feltenni egymásnak. Az ezekre adott válaszok olyan igazságokra deríthetnek fényt, melyek végig ott lappangtak a mélyben, és amelyeknek létezéséről talán nem is tudunk – egészen addig, amíg meg nem kérdezett róluk a partnerünk.

Figyelem, amennyiben úgy döntünk, hogy feltesszük egymásnak ezeket a kérdéseket, ezt egy erre alkalmas helyzetben tegyük, és szánjunk a beszélgetésre elegendő időt! Igyekezzünk türelmesnek, megértőnek, tapintatosnak és elfogadónak lenni! Ne féljünk szembenézni az igazsággal, de próbáljunk vitatkozás helyett egy építő, mindkettőnket segítő és a kapcsolatunkat megerősítő eszmecserét folytatni! Ne feledjük: egymás jóakarói, nem pedig ellenségei vagyunk!

  1. Mi az a szokásom, amivel idegesítelek/amit nehezedre esik tolerálni, de esetleg még nem említetted soha? Mit szeretnél, hogy máshogyan csináljak?
  2. Hogyan érzed: van a személyiségednek olyan része, amit, amióta összejöttünk, el kellett nyomnod magadban? Van olyan része a kapcsolatunk előtti életednek, ami hiányzik?
  3. Van olyasmi, amit magától értetődőnek veszek a kapcsolatunkban? Szerinted „ellustultam” ilyen értelemben? Mi az, amit értünk teszel, és én nem ismerem el eléggé?
  4. Melyek a legpozitívabb és legnegatívabb változások, amiket észleltél rajtam, mióta együtt vagyunk?
  5. Van olyasmi, amivel elbizonytalanítalak kettőnket illetően?

Amennyiben képesek vagyunk a fenti kérdések segítségével felkutatni az esetleges gócpontokat, azokat sokkal higgadtabban kezelhetjük, mintha egy vita hevében merülnének fel. Ne feledjük, éppen a későbbi veszekedések elkerülése a célunk, igyekezzünk hát ezt szem előtt tartani a beszélgetés teljes ideje alatt!

Tanulságok

Amennyiben minden kérdésre mindketten válaszolni tudtunk, tereljük vidámabb vizekre a beszélgetést, és vegyük sorra, mi az (akármilyen apróság is), amit viszont nagyon is jól csinálunk, amivel örömet szerzünk egymásnak a mindennapokban! Később gondoljuk át, hogyan változtathatnánk az elhangzottak fényében a viselkedésünkön és a közös életünkön. 

Van segítség!

Amennyiben veszélyben érzed magad jelenlegi partnered mellett, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) a 0680/205-520 számon, vagy az Áldozatsegítő Vonalat: 0680/225-225!

Ne feledjük, a legboldogabb párkapcsolatokban is mindig van hová fejlődni – a cél érdekében pedig nem spórolhatjuk meg a nehéz pillanatokat. Maradjunk nyitottak a szeretetből és bizalommal megosztott válaszokra, és igyekezzük a megfogalmazottakat a helyükön kezelni! Közös célunk egymás ösztönzése, nem pedig a kapcsolat idő előtti romba döntése. Mindketten gondolkodjunk hát el azon, mi az, amitől szeretve és megbecsülve érezzük magunkat, mit szeretünk egymásban, mit nem szeretnénk elveszíteni, és

mik azok a dolgok, amelyekről esetleg megfeledkeztünk az együtt töltött idő alatt, pedig annyira széppé és jóvá teszik a mindennapjainkat!

Bocsássunk meg magunknak az esetleges mulasztásokért, és bocsássunk meg a partnerünknek is, ha esetleg nem fejezte ki gondolatait korábban. Legyünk hálásak az őszinteségéért és a kölcsönös hajlandóságért, azért, hogy együtt elvégeztük ezt a nehéz, kényelmetlen munkát, ami végül aztán az egészséges és harmonikus párkapcsolatunk fenntartását segítette.

Mégsem jól sült el a kérdezősködés? – A szakértők szerint bizonyos jelek elárulják, ha egy párkapcsolat eleve halálra van ítélve.

Kiemelt kép: Getty Images