toxikus párkapcsolat jelei

Toxikus párkapcsolat: Lehet szerelmes, aki mérgező és manipulál?

Nagyon nehéz felismerni a bántalmazás e formáját, ha sokáig élünk benne. Most a legjellemzőbb, mérgező mondatokat, helyzeteket mutatjuk be.

Lehet-e szerelmes az a fél, aki folyamatosan lelkileg bántalmazza a másikat? Igen. Aki toxikus a másikra nézve, manipulál is? Igen. Boldogok, akik mérgező párkapcsolatban élnek? Egy ideig igen. Ebből is látszik, hogy milyen nehéz lehet felismerni a helyzetet, ha toxikus kapcsolatban élünk, hiszen megszokjuk, normálisnak hisszük és talán sokáig észre sem vesszük, hogy elveszítjük magunkat egy ilyen viszonyban.

Bár a mérgező mondatok és tettek nem mindig egyértelműek, és a jeleket is kontextusban érdemes megvizsgálni, azért vannak jól felismerhető mintázatok, amilyek egy ilyen kapcsolatban visszatérnek.

Egy évek óta viccesnek, cukinak szánt, csipkelődő beszólás igenis lehet sértő, mérgező a másiknak – még akkor is, ha nem ágált ellene egyszer sem.

Biztosan te is sokszor hallasz párokat egymás rossz szokásaival, cikis helyzetek felhánytorgatásával csipkelődni: „Úgy szeretem, hogy az én drágám ilyen kis szétszórt” vagy „Emlékszel, mennyire vicces volt, amikor négyszer megbuktál a KRESZ-vizsgán?” és ehhez hasonló, kedvesnek tűnő megjegyzések, amelyek valójában csak arra jók, hogy a másik önbizalma elpárologjon, és nehezteljen a másikra.

Szépen csomagolt bántás

Persze, ha ezekkel a mondatokkal nem lép át egy határt a pár egyik tagja, akkor ezzel nincs nagy probléma, meg lehet beszélni, ha nem esik jól. Minden kapcsolat egy folyamatos munka olyan értelemben, hogy mindig  alkalmazkodunk, megvitatjuk a legfontosabb kérdéseket (anélkül, hogy felül akarnánk kerekedni a másikon) és nyitottak vagyunk a másik problémáira.

Éppen ez utóbbi három dolog az, amire egy manipulátor vagy egy nárcisztikus ember nem képes.

A toxikus kapcsolatban nagyon szépen vannak csomagolva a legcsúnyább megjegyzések is, így nehéz észrevenni, hogy a csomagban valójában bomba van. Ezekre a csillogóan becsomagolt becsmérlő, bántalmazó, megalázó megjegyzésekre szeretnénk most felhívni a figyelmet.

toxikus párkapcsolat jelei

Nem minden mérgező kapcsolatra utaló jel egyértelmű, érdemes barátokat is megkérdezni, milyennek látnak benneteket (Fotó: Getty Images)

A toxikus párkapcsolatokat, szerelmeket sok mítosz övezi. Ezeket is egy csokorba szedtük.

Általánosságban elmondható, hogy a toxikus párkapcsolatban élők nem érzik elég jónak, értékesnek magukat, állandóan keresik magukban a hibát és meg is találják. Eltávolodnak maguktól, úgy érzik a régi, erős, magabiztos énjük mintha másik személy lett volna. Egy hosszú, mérgező viszonyban annyira torz kép alakul ki elszenvedőben, hogy szinte észre sem veszi, milyen káros, negatív spirálba került, ahol mindig újabb és újabb löketet kap a bántásból.

A rossz lelkiállapot, az önbecsülés hiánya állandósul, ha nem lépünk ki a toxikus párkapcsolatból.

A toxikus párkapcsolat 10 bántalmazó jele

1. Mindig talál benned vagy a tetteidben hibát

Kéretlenül kritizál, javaslatokat tesz, miben kellene fejlődnöd. Ilyeneket mond: „Már megint rosszul pakoltad be a mosogatógépet/oldottad meg a házit a gyerekkel/ szerelted meg a csapot” vagy „Borzasztóan viselkedtél, máskor legyél kedvesebb/nyugodtabb/vidámabb/beszédesebb.”

2. Uralkodik, kisajátít, ő akarja megmondani, mi lenne jó neked, anélkül, hogy erről megkérdezne

Ilyeneket mond: „Azt hittem, itthon maradsz velem, ehelyett megint elmész a barátokkal” vagy „Nem áll jól ez a smink/ruha/nadrág, inkább ne viseld” vagy „Jobbat tenne neked, ha lefogynál/máshol dolgoznál/másokkal barátkoznál.”

3. Kontrollál, irányít és sokszor féltékenykedik

Nem hagy élni, folyamatosan ellenőriz. Ilyeneket mond: „Már megint azzal a hülyével bájologtál a munkahelyeden/edzőteremben/szórakozóhelyen” vagy „Mikor érsz már haza?” és folyton hív, üzen, hogy megtudja kivel és mit csinálsz.

4. Önző, nem hagyja, hogy szánj magadra időt

Pedig nagyon fontos a legnagyobb szerelemben is, hogy foglalkozz magaddal, kikapcsolódj, tervezz, építsd magad.
Ilyeneket mond: „Nincs szükséged újabb szakmára/nyelvvizsgára/ jobb munkahelyre, mert úgyis ő gondoskodik rólad” vagy állandóan meghiúsítja, hogy magaddal foglalkozz: edzeni, fodrászhoz, masszőrhöz vagy éppen a pszichológusodhoz menj. Ezekre az időpontokra rászervez valamit vagy kér, hogy ne menj el, mert szerinte nem fontos. Vagyis nem olyan értékes a te életed, lelki jólléted, mint ő.

5. Hiteget, aranykalitkában akar tartani

Akkor is, ha látja, hogy nem vagy boldog mellette. Sokat veszekedtek, pont a fentiek miatt, de ő mindig meggyőz, hogy megváltozik.
Ilyeneket mond: „Megváltozom, ígérem” vagy kifogásokat talál és azt hazudja, hogy ha vége az éppen problémás élethelyzetének (munka, betegség, családi zűrök), akkor kedves és odaadó lesz, csak legyél rá te tekintettel. Vagyis nem elég, hogy ő bánt, még rád is hárítja a felelősséget. Ez az egyik legjellemzőbb manipulatív, toxikus viselkedés.

6. Bizonytalanságban tart és elvárja, hogy te csak ne akard tervezgetni a jövőtöket

Ilyeneket mond: „Még nem tudom, hogy szeretnék-e összeköltözni/házasodni/családot alapítani” vagy mindig minden bizonytalan veletek, a viszonyotokkal kapcsolatban.

Nem ad egyértelmű válaszokat, nem vall szerelmet, titkolózik, de tőled elvárja, hogy mindig odaadó legyél és csak vele foglalkozz.

7. Őt sosem lehet kritizálni vagy felelősségre vonni

Ha megteszed, akkor rögtön te leszel a hibás mindenért.
Ilyeneket mond: „Azért nem vettem fel a telefont, mert te mindig feleslegesen zaklatsz” vagy „Összetörtem az autót, mert te állandóan megzavarsz vezetés közben” vagy „Nem fizettem be a számlákat, mert nem szóltál, hogy itt az ideje.”

8. Ignorál, kisebbíti a problémáidat

Gyakran kisétál egy szó nélkül egy vitás helyzetből, és elutasító, ha komolyan szeretnél vele beszélni.
Ilyeneket mond: „Nem nagy ügy, lépj tovább!” vagy „Ne problémázz már annyit, dolgom van, nem érek rá ilyen csekélységekre” vagy nem ér rá soha egy komoly beszélgetésre, csak ha azt ő kezdeményezi. Nem reagál üzenetekre, hívásokra, csak akkor, amikor neki kényelmes, és nem érti, mi ezzel a bajod.

9. Ingerlékeny, indulatos és kiszámíthatatlan

Intő jel, ha tartasz a reakcióitól, félsz tőle, vagyis a közelében nem tudsz felszabadult lenni.

Ilyeneket mond: „Hagyj most békén” vagy „Nem érek rá erre” vagy az egyik pillanatban kedves és azt hiszed, megnyílhatsz, panaszkodhatsz, de ahogy nem vagy jókedvű, vicces és pozitív, rögtön goromba lesz. Nem érdekli, hogy szükséged van a támogatására, szeretetére, figyelmére.

Valószínűleg annyira kimerít a folytonos elutasítás és feszültség, hogy sokszor beteg és fáradt vagy.

10. Versenyez, ami először talán játékosnak tűnik…

De közben az motiválja, hogy ő tűnjön okosabbnak, sikeresebbnek, kreatívabbnak vagy rátermettebbnek. Mindenben le akar körözni téged. Sosem lehetsz elég jó, nyomában sem érhetsz.
Ilyeneket mond: „Már megint ügyetlen voltál a teniszpályán” vagy „Miattad veszítettük el a társasjátékot/kártyapartit” vagy „Sokkal jobban főzök, mint te” – ezek azért nagyon súlyos szavak, mert a jó, szeretetteljes, biztonságot adó párkapcsolatban a felek támogatják egymás és örülnek egymás sikereinek.

Arra ezúttal nem térünk, ki, hogy valaki miért lesz bántalmazó, ennek a viselkedésnek rengeteg oka lehet.

A toxikus fél is lehet attól még szerelmes, hogy folyamatosan bántja a másikat, de ezt nem kell elfogadni és benne maradni egy ilyen viszonyban.

Ha úgy érzed, egyedül nem vagy képes megbirkózni az érzéseiddel és kilépni egy bántalmazó párkapcsolatból, kérj bátran segítséget barátoktól, családtagoktól és persze szakemberektől is!

Ha egy toxikus párkapcsolatból kilépsz, akkor a másik fél nagy eséllyel a szakítás után is kontrollálni akarja majd az életedet, ezért vigyázz az adataidra, digitális kütyüid védelmére!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj