parkapcsolat-uj-partner-masodik-randi

Második randi? Ezekre figyelj, hogy jó partnert válassz!

Elvárásokból nagyon jól állunk, ha párválasztásról van szó. De vajon tényleg tudjuk, mire van szükségünk?

Egy új kapcsolat friss és varázslatos, feltölt energiával és reménnyel, hogy mennyi minden jó történhet, és örök boldogság vár ránk. Közös élmények, nevetések, utazások, séta a naplementében és egyéb romkom-közhelyek, melyeket a hormonjaink erőszakosan diktálnak az agyunknak.

Érthető, hogy mindent megteszünk a legjobb oldalunk bemutatásáért, de előfordulhat, hogy nagy igyekezetünkben és imádatunkban nem látjuk a neonreklámként villogó jeleket. Mivel a párkapcsolat első fázisa a mézeshetekről szól, nagy valószínűséggel átsiklunk olyan tényezők felett, melyek aggodalomra adhatnak okot.

Mire figyeljünk az új párkapcsolatnál?

Legyen okos, kedves, jó humorú – valamennyien ilyen partnerre vágyunk, na meg olyanra, akiben azért meg is lehet bízni, érzelmileg intelligens és képes a kétoldalú kommunikációra.

A gyorsan kialakuló érzelmek mellett persze nehéz tudományos jelleggel megvizsgálni, hogy a leendő nagy Ő amúgy átmenne-e a párkapcsolati vizsgán.

A szerelmi vakrepülés azonban ritkán jár fényes sikerrel. Ezért, ha nem szeretnénk a naplementében egyedül vagy mindig valaki más mellett sétálni, figyeljük meg a partnert az alábbi helyzetekben! Az ösztöneink garantáltan jelezni fognak.

1. Hogyan kommunikál, amikor frusztrált?

Szex és New York-rajongók talán emlékeznek Charlotte randevújára a fess, jól szituált, elbűvölő férfival, aki első randevújukon egy apró malőrből gyakorlatilag kocsmai verekedést produkált. Kimutatta a foga fehérjét, mondaná a népi bölcsesség, és valóban, egy szokatlan helyzetben mindenkiről kiderül, hogy milyen ember.

parkapcsolat-uj-partner-masodik-randi

Új párkapcsolatnál nagyon figyeljünk, mit mond és mit tesz a másik! (Fotó: Getty Images)

Érdemes tehát megfigyelned, hogyan kommunikál veled és másokkal életed leendő párja, amikor dühös. Mérges lesz a pincérre, felrúgja a járdán tipegő galambot, szidalmazza a sofőröket, kiabál a virágossal? Addig követelőzik, amíg el nem éri, amit akar? Ha ilyen jeleket látsz, jobb, ha felkészülsz, hogy egyszer veled fog így üvöltözni.

Mi a legrosszabb, ami az első randevú során történhet?

2. Hogyan kezeli a stresszt?

A stressz a mindennapjaink része, és nekünk is sokszor uralkodnunk kell magunkon, hogy ne csorduljon túl az a bizonyos pohár. Nyilván senki sem szereti, ha ő az ártatlan elszenvedője mások ingerültségének.

A stresszes helyzetben adott reakciók sok mindent elárulnak a másikról. Ez nem egyszeri jelenség, hanem az illető stresszválasza.

Önmagában nem a feldúltsággal van probléma, hanem hogy milyen eszközöket használunk annak leküzdésére. Figyeld meg partnered a randevú során, hogyan reagál hasonló helyzetben: lezárja a kommunikációs csatornákat és elnémul? Feldühödik? Nem válaszol neked, esetleg rajtad tölti ki frusztrációját? Ha a negatív reakciók sokáig fennmaradnak, az idővel teljesen tönkreteheti a kapcsolatot.

3. Mit mond és mit tesz?

A friss párkapcsolat a bizalomépítésről is szól, tehát például elhisszük a másiknak, hogy ha azt mondja, ott lesz ötkor, akkor valóban ott is lesz. A megbízható partner szavai és tettei egy irányba mutatnak. Joggal aggódhatsz, ha a szépreményű lovag szavakban földöntúli képességeket mutat, de rendszeresen lemondja a randikat. Mire számíthatsz tőle a jövőben, ha már most nem lehet megbízni benne? Figyeld a tetteket, minden elárulnak az illetőről.

4. Hogy reagál, ha nemet mondasz?

Nagyon sokat felfed a másik jelleméről, hogy hogyan reagál arra, amikor nem kapja meg, amit szeretne. A rózsaszín köd ellenére is megesik a párkapcsolat elején, hogy valamire nemet mondunk, meghúzzuk a határokat. Mit tesz a másik: megmakacsolja magát, agresszív lesz? Bűntudatot kelt benned? Rámenősséggel próbálkozik? Vagy meghallgat és veled együtt próbál megoldást találni? Ha az utóbbi, bátran mondj igent a következő randevúra!

parkapcsolat-uj-partner-masodik-randi

A testünk jelzései egyértelmű választ adnak: jó partnerrel van-e dolgunk (Fotó: Getty Images)

5. Hogy beszél a régi partnereiről?

Őrült, szemét, nem normális, kizsigerelt és a többi… Ahogy a volt partnereinkről beszélünk, az rólunk árulkodik, nem pedig róluk. Pláne, mivel mi voltunk velük kapcsolatban, mi választottuk őket. Természetesen a párkapcsolatok egy része szörnyű, botrányos, lesújtó.

Ám egyrészt nem szerencsés ezt kiteregetni az első randikon, másrészt aggasztó jel, ha a partner minden exe maga a patás ördög, ő viszont nem tehet semmiről.

Ha a felelősségvállalásnak, önreflexiónak nyoma sincs, készüljünk úgy, hogy mi leszünk a következő ördögi ex.

6. Szilárd alapokon áll?

Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a potenciális partner erős testi, szellemi, érzelmi, társadalmi és anyagi alapokkal rendelkezik. Nem arról van szó, hogy szuperhős teste van és három luxusautó áll a garázsában. De minden területen képes egyedül megállni a lábán – vagy legalábbis azon dolgozik, hogy így legyen.

A szilárd partner számodra is előnyös, hiszen ha olyan emberrel vagy párkapcsolatban, aki képes helytállni a saját testi-lelki egészségéért, akkor nem neked kell kitölteni az önbecsülés, a magabiztosság vagy az érzelmi biztonság hiányait. Persze, rengeteg párkapcsolat létezik, ahol a megmentő-megmentett szerepeket osztják le a felek egymásnak, de az egészséges összefonódásnak ez nem lehet az alapja.

7. Hogy reagál a tested a jelenlétében?

Ha úgy érzed, mindent mutatód és Sherlock Holmes-i képességed csődöt mond, vesd be az aduászt, a saját tested. Egyszerűen figyeld meg, hogyan reagál a tested a másik jelenlétére a randevúkon. Nyugodt vagy, önmagad lehetsz, vagy inkább szorongást tapasztalsz? Úgy érzed, mintha ugrásra készen állnál? Az elméd becsaphatod, de az érzékszerveidet nem fogod. A testedre való hangolódás még azelőtt ítéletet hoz a partnerről, mielőtt megkérdeznéd, hogy mi a hobbija.

Mind szeretjük a pillangóérzést a gyomrunkban, a felhőtlen boldogságot, amikor a másikra gondolunk. Nehéz, sőt, olykor lehetetlennek tűnik, hogy beismerjük, ha valami nincs rendben. Az egészséges önzés azonban nem olyan rossz dolog, ugyanis pontosan a saját boldogságunk elérésén dolgozunk, amikor érzelmi biztonságot adó partnert választunk.

Hogyan lesz a humor a párkapcsolat rákfenéje? Cikkünkből kiderül.

Kiemelt kép: Getty Images