A szarkazmus érzelmek egész skáláját képes kiváltani, a boldog nevetéstől kezdve a zavarodott frusztráltságig. Hatása több mindentől függ, de olykor megáshatja a párkapcsolat sírját.

Fontos az első összekacsintás, az első érintés vagy a csók, de talán nincs romantikusabb az első közös nevetésnél egy párkapcsolatban. Annál az igazi, teli szájú nevetésnél, amikor nem csupán az arcizmaink, de a belső gátlásaink is elernyednek. Amikor felismerjük, hogy jé, hasonló a humorunk.

A jó humor minden kapcsolatban fontos összetevő, de párkapcsolatokban nélkülözhetetlen a jelenléte. A közös nevetés nem csak az endorfin miatt esik jól, hanem mert általa közelebb lehet kerülni a másikhoz.

A humor továbbá kibillenthet egy bemerevedett helyzetből, oldhatja a feszültséget vagy kreativitásra sarkallhat. Az a páros pedig, amelyiknek kompatibilis egymással a humora, hegyeket képes megmozgatni.

De mi a helyzet a szarkasztikus humorral,

mennyire lehetünk csípősek egy párkapcsolatban a másik felünkkel?

Meddig vicces valami, és mikortól beszélhetünk bántásról? Oscar Wilde rajongók, figyelem: vékony mezsgyén jár az, aki képtelen megfékezni a nyelvét.

Mi a szarkazmus?

A rojtosra használt mondás, ami szerint a humor az elme szellőzőablaka, pontosan visszaadja, hogy miért használják olyan sokan megküzdési stratégiaként. Amellett, hogy oldja a jelenlevők frusztrációját, segít meglátni az alagút végén a fényt.

A szarkazmus egy rétegzettebb humorfajta, középpontjában a használt szó és annak a jelentése között húzódó ellentmondás áll. A szarkasztikus humor gúnyos, csípős, célja, hogy kifigurázzon egy személyt, helyzetet, vagy éppen megbántson valakit. Az internet népe ilyen mémeken csapkodja a térdét, de akihez közel áll ez a fajta attitűd, az lényegében minden egyes nap beszólhat valakinek.

szarkazmus humor párkapcsolat

A túlzott szarkazmus könnyen félreértésekhez vezet (Fotó: Getty Images)

Házastársaknál klasszikus mindennapi példák:
„Drágám, ideális az idő a strandoláshoz” – mondja az ablaknál álló férjed, miközben kint zuhog, te meg pakolod a fürdőruhákat, hiszen tegnap még jó időt mondott. Vagy: „Szívem, te mindig a földön hagyod a szennyest, a feng shui szerint pont jó helyen” – mondja a feleség, aki harmincnyolcezredszer szedi össze a padlóról a férj zokniját. Habitustól, személyiségtől és a házasság állapotától függően ezen a ponton vagy összenevet a pár, vagy a megszólított fél nyel egyet.

Szeretnéd tudni, nálad mi a helyzet humor fronton? A csillagjegyed elárulja. 

Miért vagyunk szarkasztikusak?

Mint minden kifejezési eszközünknél, a szarkazmus esetében is érdemes mélyre ásni, itt ráadásul meglepő dolgokra is bukkanhatunk, különösen önmagunkkal kapcsolatban. A maró humorú ember alapvetően szintén játékosságra, viccelődésre törekszik, de természetesen sokan nem tudnak rezonálni ezzel a kommunikációs stílussal. Mi állhat a háttérben?

1. Gőz kieresztése

Néha egyszerűen csak arra van szüksége az embernek, hogy kiventiláljon magából egy helyzetet, ami frusztráltságot okozott. A dühkitörés, közvetlen bántás helyett a szarkazmus eszközeivel élünk, amikor dühösek vagyunk. Így puhítjuk a reakciónk élét, sőt egy jól irányzott metsző megjegyzésen a többiek nevetni fognak.

2. Védekező mechanizmus

Bizonyos esetekben a szarkazmussal magunkat próbáljuk védeni, amikor kritizálnak minket vagy támadást, negatív visszajelzést kapunk. A szarkasztikus humor ilyenkor védőpajzsként szolgál, hogy leplezzük sebezhetőségünket, valódi érzelmeinket.

3. Kritika

Persze a kritika ellentétes irányban is működik, ebben az esetben humorba ágyazva állítunk valakit pellengérre, vagy mondunk véleményt egy helyzetről. Talán úgy érezzük ilyenkor, hogy a csípős humor enyhíti a kritika élét, és kevésbé tűnik majd igazságtalannak.

4. Problémamegoldás

A szarkazmus népszerű eszköz a konfliktusok feloldására is, hiszen a humor segíthet kisimítani a felborzolt idegszálakat.

Tudom, tudom, sokan bólogatunk most egy emberként, mert eszünkbe jutnak azok a szellemes riposztok, vicces kérdések, amelyeket korábban használtunk. A szarkazmus azonban kétélű fegyver, és ha párunk nem a hiperérzékenyek közül kerül ki, még akkor is elsülhet rosszul. 

Hogy teheti tönkre a humor a párkapcsolatot?

1. Félreértést okoz

Lehet, hogy épp önvédelemből használjuk, de

mivel a szarkazmus nagyban függ a hangnemtől, kontextustól, szándéktól, könnyedén félreérthető,

ami zavarodottsághoz, frusztrációhoz vezethet. Állandó használata gátakat gördít a nyílt, őszinte kommunikáció elé, ami bizony zavart okozhat a kapcsolatban.

2. Megbánthatjuk vele a másikat

Jó, jó, aki nebáncsvirág, és nem bírja a metsző humort, ne kezdjen szarkasztikus emberrel, de van olyan helyzet, amikor még egy egészséges önbecsülésű társ is elgondolkodik azon, hogy vajon a sorozatos gúnyos megjegyzések nem burkolt kritikát jelentenek-e. Hiszen ne felejtsük, a szarkazmus mélyén mindig igazság húzódik. Ha azonban ezek a mondatok kerülnek többségbe, valószínűleg még mélyebbre kell ásni a kapcsolatban.

3. Különbségekre világíthat rá

Akár kulturális, akár kommunikációs különbségekről beszélünk, a szarkazmus csak ronthat a helyzeten. Ha nem beszélünk róla, önkéntelenül is megbántjuk a másikat, aki nem fogja érteni, mivel érdemelte ki a csípős megjegyzéseket.

szarkazmus humor párkapcsolat

A közös nevetés a párkapcsolat egyik fontos értékmérője (Fotó: Getty Images)

4. Önreflexió hiánya

A szarkazmussal gyakran élőre is visszahullik ez a fajta humor, hiszen aki megszokta, hogy elrejti az igazi érzéseit, képtelen lesz a fejlődésre, az intimitásra, és még inkább elkerüli majd a lelki kihívásokat, a sebezhető helyzeteket vagy a személyiségfejlődéssel összefüggő kérdéseket.

A szarkazmus túlzott használata tehát meglehetősen rossz fényt vet ránk, mert azt érhetjük el vele, hogy a másik nem tárja fel az érzéseit. Hisz ki akarna állandó céltáblája lenni a másik gúnyos humorának?

Mit lehet tenni a szarkasztikus partnerrel?

Cseréljük le! A viccet félretéve, ha amúgy a társunkkal kompatibilis a humorunk, és őszinték az érzelmeink, üljünk le beszélgetni. Szó nincs arról, hogy mostantól száműzni kell a humort az életünkből. Ha alaposan megismerjük azonban egymást, önmagunkat, és helyesen választunk kontextust, a közös nevetések újra örömteliek lesznek.

Egymás érzéseire reflektálva, a tiszteletteljes és őszinte kommunikáció a jó kapcsolat ismérve,

amibe a csípős humor, a csipkelődés is belefér.

Végül, hogy oldjuk a téma komolyságát, lazítsunk egy kis angol humorral! Mrs. Lipton és Mabel a konyhában:

Mrs. Lipton: Ne felejtsd a csirkeaprólékot, amit említettem, amiből a levest csináltam tegnap.
Mabel: Az finom lesz.
Mrs. Lipton: A lábosban van, azt is elviheted. Letört a füle. Ó, és elviheted a reggeliről maradt szalonnabőrt. A macskádnak.
Mabel: Nagyon köszönöm, Mrs. Lipton! Szalonnabőr, csirkeaprólék, és egy régi fületlen lábos. Az öregem azt hiszi majd, karácsony van!

A humor és az önreflexió fontosságáról beszélgettünk Ács Fruzsina humoristával is. 

Kiemelt kép: Getty Images