erzsebet-kiralyno-fulop-herceg-cim

Egy hűtlenségi botrány miatt adott II. Erzsébet brit hercegi címet Fülöpnek

A királynő attól tartott, fény derül Fülöp házasságon kívüli kapcsolataira.

Egy kivételes szerelem, több mint hetven év házasság, példaértékű támogatás és szolgálat – ezek már önmagában is olyan értékek, melyek csak ritkán járnak együtt egy ember életében, nem még ha az az illető az Egyesült Királyság uralkodója. Erzsébet 1947. november 20-án mondta ki az igent Fülöp egykori görög és dán királyi hercegnek, aki a házasságkötéssel immáron Edinburgh hercegeként sétált ki a londoni Westminster-apátságból. A kezdeti idillt azonban egy sor nem várt esemény árnyékolta be.

1952 januárjában Erzsébet hercegnő férjével épp egy hosszabb hivatalos úton vett részt, a Nemzetközösség távoli országait látogatták meg diplomáciai okokból.

Az utazás egyik állomásán, Kenyában érte Erzsébetet édesapja halálának híre.

VI. György király álmában hunyt el a Sandringham House-ban, ezzel pedig Erzsébet mindössze 25 évesen királynővé lépett elő. És ahogy azt A korona című sorozatban is láthattuk, ekkortól fogva nem csupán az uralkodói teendők, de a királyi pár házasságának hullámvölgyei is megsokszorozódtak. 

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg-cim

Erzsébet (akkor még csak) hercegnő és Fülöp herceg, Edinburgh hercege a londoni Buckingham-palota erkélyéről integetnek a tömegnek, nem sokkal a Westminster-apátságban tartott esküvőjük után. (Fotó: Keystone/Getty Images)

Edinburgh hercegéből Nagy-Britannia hercege

A műsor rendkívül finoman árnyalta Fülöp Mountbatten, vagyis Edinburgh hercege és II. Erzsébet királynő házasságának botrányait, ám még a királyi pár történetírói sem tagadták, volt némi alapja ezeknek a szóbeszédeknek. A sorozat készítői például nem tévedtek abban, hogy a királynő azért tette Fülöpöt Nagy-Britannia hercegévé (hivatalos címe szerint Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának hercege), hogy

ezzel a törvények fölé helyezze és ne idézhessék be tanúként Eileen Parker és férje, Michael Parker válóperére.

Michael Parker és Fülöp herceg 1942 óta ápoltak szoros barátságot, amikor is együtt szolgáltak a haditengerészetnél, majd Parker szülőföldjére, Ausztráliába már közösen utaztak. A nagy médiafigyelmet kapó kitérőt követően azonban Eileen Parker beadta a válókeresetet, Michael Parker és Fülöp herceg köteléke okán pedig a válási botrány a királyi családot is befeketíthette volna.

Parker azonban egyik pillanatról a másikra lemondott, Fülöp herceg pedig – hála Erzsébet királynőnek – 1957-ben Edinburgh hercegi címénél magasabb rangra emelkedett, és ezzel a botrány elcsitult. De vajon milyen titkok vezethettek oda, hogy II. Erzsébet ilyen hirtelen elhatározásra jutott? Miért nem akarta a királynő, hogy Fülöp tanúskodjon és feltárja a Parkerrel közös utazásuk döntő részleteit? Sokak szerint jó oka volt erre a lépésre: házasságát mentette a nyilvánosság előtt. 

Erzsébet királynő el akarta terelni férje figyelmét

És elkerülni a botrányt. A válás ugyanis VIII. Henriktől fogva sötét foltként éktelenkedett a brit monarchia renoméján, sőt, még abban az esetben is kockázati tényezőt jelentett, amennyiben a házassági viszály nem érintett közvetlen családtagot. Viktória királynő és Albert herceg a 19. században mindent megtett annak érdekében, hogy ne csak a királyi család, hanem a hozzájuk kötődő emberek imázsát is megújítsák.

Még a palotában dolgozók hírnevének is kifogástalannak kellett lennie.

Ennek értelmében a váláshoz továbbra is megbélyegzés társult, talán ezért is lett akkora botrány a későbbi válási hullámból, mely Károly herceg és Diana, valamint York hercege és Sarah Ferguson frigyét is magával sodorta.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg-cim

Fülöpnek gyakorlatilag mindenről le kellett mondania, hogy Erzsébet mellett lehessen (Fotó: Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Bár az említett válásokkor Erzsébet és Fülöp kapcsolata már kevésbé volt szóbeszéd tárgya, a herceg Parkerrel folytatott ügyleteinek idején még nagyon is friss sebként tátongott a monarchián VIII. Edward király és az elvált Wallis Simpson tiltott viszonya. II. Erzsébet tehát tudta, nem engedhet meg magának több királyi fiaskót, ezért bevetette mindent felülíró királynői előjogát. Bár Fülöp herceg házasságuk révén már rendelkezett az Edinburgh hercege titulussal,

a hercegi rangot kiegészítve Erzsébet férjét hivatalosan is a brit királyi család érinthetetlen tagjává tette,

ennél fogva nem lehetett beidézni, hogy tanúskodjon a bíróság előtt. Az új címmel együtt azonban további kötelezettségek is jártak. A teendők a királynő szolgálata mellett jótékonysági szervezetek vezetői feladatait egyaránt jelentették, melyek lefoglalták Fülöp csapongó energiáit. 

III. Károly eltitkolt szeretője – Mégsem Kamilla volt a nagy szerelem?

Fülöp hercegnek állítólag megvoltak a maga ügyei

II. Erzsébet a kiegészítő hercegi cím adásával ugyanakkor nem csupán férje, de a monarchia gondjait is igyekezett egyetlen elegáns tollvonással megoldani. Nagy valószínűséggel attól tartott, hogy Parker válási pere során Fülöp herceg állítólagos házasságon kívüli kapcsolatairól is nem kívánt információk látnak majd napvilágot. A korona című sorozatban nézőként is bepillanthattunk annak a bizonyos királyi körútnak a részleteibe – melyen a herceg Michael Parkerrel vett részt –, ahol feltárul, Fülöpnek viszonya lehetett egy titokzatos orosz balerinával.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg-cim

Fülöp herceg egy kenuban a nyugat-afrikai Gambiában tett látogatása során 1957 februárjában. Útján Michael Parker parancsnokhelyettes kíséri, aki később kénytelen volt lemondani a herceg magántitkári tisztségéről, miután elvált feleségétől, Eileentől (Fotó: West African Newspaper/Daily Mirror/Mirrorpix via Getty Images)

Valójában soha nem fogjuk megtudni, mi lehetett a teljes igazság a táncosnővel kapcsolatban, de bizonyos pletykák szerint Fülöp herceg a negyvenes években romantikus viszonyt folytatott egy gyönyörű énekesnővel, Pat Kirkwooddal is, akivel még 1948-ban ismerkedtek meg, amikor Erzsébet királynő nyolc hónapos terhes volt Károllyal.

Fülöp még egy fehér Rolls-Royce-t is ajándékozott Kirkwoodnak, akit felzaklatott, hogy kapcsolatukat a sajtóban szexuálisnak minősítették.

Ennek ellenére az edinburgh-i herceg légyottjairól továbbra sem csitultak a pletykák. Állítólag rendszeresen találkozgatott egy nővel fotós barátja lakásán, de hírbe hozták többek között Daphne du Maurier írónővel és Abercorn hercegnőjével is.

Eileen emlékiratában is írt férjéről és a hercegről

A királyi családról szóló sorozatban Fülöp herceg Michael Parker lemondását követeli, a valóságban azonban a férfi önként mondott fel, hogy ezzel segítsen megakadályozni a királyi családot bemocskoló botrányt. Ám az sajnos elkerülhetetlennek látszott. Mielőtt 1958-ban véglegesítették volna a válást, pikáns részletek szivárogtak ki a herceg és Parker közös tengeri útjáról. 

A férfi felesége, Eileen Parker meg is nevezte Michael állítólagos szeretőjét, Mrs. Mary Alexandra Thompsont, így megkapta három gyermekük felügyeleti jogát. Eileen egyébként kezdettől fogva ambivalens érzéseket táplált férje és Fülöp herceg barátsága iránt, olyannyira, hogy még önéletrajzában is ír kettejük különös kapcsolatáról.

Az írás szerint Parker feladata eredetileg az volt, hogy magántitkárként segítse Fülöp herceg beilleszkedését a királyi családba,

mivel korábban Erzsébet hercegnővel is jó viszonyt ápolt. Eileen azonban nem volt elragadtatva férje új szerepétől. A férfi ideje nagy részét kizárólag Fülöppel töltötte, sőt, féltve őrzött titkaikon túl még bensőséges módon becézték is egymást: Murgatroyd és Winterbottom lett a maguk között gyakran emlegetett, tréfás becenevük. 

Parker barátságban maradt Fülöp herceggel

A kettős érzés kölcsönös volt, Fülöp oldaláról Winston Churchill miniszterelnök, de a brit gárda tagjai és Erzsébet királynő tanácsadói sem szívlelték Parkert, személyét ugyanis kockázati tényezőnek tekintették a monarchia számára. Churchill egyszer be is idézte a férfit Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciájára, hogy felelősségre vonja, amiért helikopterrel szállíttatta Fülöp herceget, ezzel pedig felesleges veszélynek tett ki egy királyi személyt. Annak ellenére, hogy Michael Parker végül lemondott királyi szolgálatairól,

ő és Fülöp herceg közeli barátok maradtak, egészen Parker 2002-ben bekövetkezett haláláig.

Rendszeresen leveleztek egymással, a személyes hangvételű írásokból pedig nem hiányozhattak a Kedves Fülöp, és a Szeretettel, Mike megfogalmazások. Parker Eileentől való válása után a reklámiparban helyezkedett el, de sosem mondott le hajózás iránti szenvedélyéről és még életében kétszer oltár elé állt. 

6 tiltott szó, amit soha nem mondanak ki a brit királyi család tagjai.

Kiemelt kép: Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj