Az elátkozott tiara hozott halált Fülöp herceg nővérére is?

Véletlen lenne, hogy aki az eperleveles fejdíszt viselte, nem élhetett boldog életet?

A hesseni eperleveles tiara egy csodálatos fejdísz, amelyet Viktória királynő férje, Albert herceg készíttetett a lányuknak – és a történet kellemes része itt véget is ér, hiszen a gyémántokkal díszített diadém azóta szörnyű tragédiát hoz minden családtag fejére, aki viselni meri.

A tiarát maga Albert szász–coburg–gothai herceg tervezte, méghozzá második lánya, Alíz esküvőjére. Alíz királyi hercegnő Viktória és Albert harmadik gyereke volt, kezét 1862-ben kérte meg Lajos hessen–darmstadti herceg (a későbbi IV. Lajos hesseni nagyherceg), ám az édesapa nem érthette meg sem a tiara elkészültét, sem a lánya közelgő menyegzőjét, ugyanis tragikus hirtelenséggel meghalt tífuszban.

Az eperleveles tiarát viselő Alíz hercegnő és Lajos herceg egybekelését igencsak beárnyékolta Albert herceg halála, a történészek a modern kor legszomorúbb királyi esküvőjeként emlegetik az eseményt, hiszen Viktória királynő keservesen gyászolta férjét. A boldogító igen kimondása után Alíz hercegnő az újdonsült férjével – és az eperleveles tiarával – Darmstadtba indult – nem sejtve még, hogy az apja által tervezett fejdísz semmi örömet nem tartogat számára.

Mert bár Albert herceg volt az elátkozottnak tartott eperleveles tiara első áldozata, mivel Alíz hercegnő magával vitte az ékes fejdíszt Németországba, neki is nagy árat kellett fizetnie:

két gyerekét is elveszítette. Az ötödikként született Frigyes Vilmos herceg háromévesen kizuhant egy ablakon, és hemofíliája következtében belehalt sérüléseibe. Legkisebb lánya, a négyéves Mária Viktória hercegnő halálát pedig fulladás okozta. A feldolgozhatatlan tragédiák után egy hónappal Alíz hercegnő is elhunyt, mindössze 35 éves volt ekkor. Őt a Darmstadtban terjedő torokgyíkjárvány vitte el – éppen édesapja halálának évfordulóján távozott az élők sorából.

Az eperleveles tiarát Alíz negyedik gyereke, Ernő Lajos herceg (később Hessen nagyhercege) örökölte, és felesége, Viktória Melitta edinburgh-i hercegnő (később hesseni nagyhercegné) például II. Miklós orosz cár 1896-os megkoronázása alkalmából is viselte a gyönyörű fejdíszt.

Viktória Melitta hesseni nagyhercegné és Ernő Lajos hesseni nagyherceg 1894-ben. (Fotó: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Ernő Lajos és Viktória Melitta két gyereke közül egyik sem érte meg a felnőttkort, Erzsébet Mária hercegnő nyolcévesen tífuszban halt meg, másik gyerekük pedig koraszülöttségénél fogva még csecsemőként meghalt. A pár házassága hamar tönkrement, útjaik 1901-ben váltak külön.

A hesseni eperleveles tiara Ernő Lajos hesseni nagyhercegnél maradt, aki aztán második feleségének, Eleonóra solms–hohensolms–lichi hercegnőnek (később hesseni nagyhercegné) ajándékozta a diadémot. Legidősebb fiuk, György Donát hessen–darmstadti herceg pedig nem mást vett feleségül, mint Cecília görög hercegnőt (később Hessen nagyhercegnéje), aki a tavaly tavasszal elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg négy nővérének egyike volt.

Cecília hesseni nagyhercegné 1930 körül. Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Cecília az eperleveles tiarát viselte VI. György 1937-es királlyá koronázási ceremóniáján is, az elátkozott diadém hordásával pedig megpecsételte a sorsát. Amikor nyolc hónapos terhesen az Egyesült Királyságba utazott férje testvérének, Lajos hercegnek és Margaret Campbell-Geddesnek az esküvőjére, a repülőút alatt beindult nála a szülés. A repülőgép pilótája kényszerleszállást próbált végrehajtani, ám a gép kigyulladt, végül lezuhant. A repülőgép-szerencsétlenségben Cecíliával együtt a férje, annak édesanyja, Eleonóra nagyhercegné és két kisfiuk is meghalt. A fedélzeten tartózkodók közül senki nem élte túl a balesetet, de a roncsok között sértetlenül találták meg az eperleveles tiarát.

Lajos herceg esküvőjét a szörnyű baleset ellenére sem napolták el, ám házasságából nem született gyereke – így 1968-ban bekövetkezett halálával a hesseni család férfiágon kihalt.

Lajos herceg és Margaret Campbell Geddes 1937-ben. (Fotó: Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images)

És hogy mi lett a sorsa a hesseni eperleveles tiarának? A fejdísz ma a Hessische Hausstiftunghoz, vagyis a Hesse-ház alapítványához tartozik, amely a királyi család hagyatékát – beleértve a műkincseket, a kastélyokat és az ékszereket – kezeli. Ugyan a tiarát az elmúlt években többször is kiállították, többek között a 2002-es londoni Tiarák: A ragyogás története című tárlaton is, máig senki nem viselte nyilvánosan. Talán senki sem merte.

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: The Royal Watcher, Wikipédia, Woman and Home