uralkodói botrányok

Hiányzó milliók, balkézről jött gyermek – A legnagyobb uralkodói botrányok

A közvélemény mindig óriási érdeklődéssel, ám egyre nagyobb kritikával figyeli, hogyan foszlik szét a monarchiák misztikuma világszerte.

A Korona című sorozat páratlan sikere tökéletesen illusztrálta, hogy a legjobb szappanoperák sem vetekedhetnek a szaftos királyi botrányokkal. Ezüstkanál ide, uralkodói logó oda, még a leghatalmasabbak sem tudnak elmenekülni a botlásoktól.

Shakespeare bizonyára alig bírná tollal, ha szeretné papírra vetni az elmúlt évtizedek, századok királyi skandalumait, amelyek megrengették az adott monarchiát.

A legnagyobb uralkodói botrányok

Alábbi összeállításunkban pillantsunk be a palota falai mögé, és idézzünk fel néhányat a hol polgárpukkasztó, hol felháborító történetek közül!

A szerelem, amely megrengette a brit koronát

„Képtelen vagyok tovább cipelni a felelősség súlyos terhét… a szeretett nő segítsége és támogatása nélkül.” Ezek voltak VIII. Edward szavai 1936. december 10-én a rádióban, amikor közölte a brit néppel, hogy lemond a trónjáról. A korona megremegett, a világ pedig elhűlve figyelte, hogy az uralkodó a személyes boldogságát választotta királyi kötelességei helyett.

A monarchia korábban playboy életet élő fejét sokak számára ma is érthetetlen módon teljesen elcsavarta az elvált amerikai nő, Wallis Simpson, aki a kortársak szerint különösebben nem is volt szép.

Karizmájának és állítólagos erotikus csáberejének azonban az uralkodó képtelen volt ellenállni.

Végül száműzetésben töltött évek vártak rájuk, melyek során Simpson szerelme a vagyonukkal arányosan apadt el.

A monarchia botrányairól nem lehet beszélni Harry herceg és Meghan Markle nélkül. 

Az év, amely megrengette a brit koronát

Nemes egyszerűséggel „Annus Horribilisnek”, azaz „szörnyű évnek” nevezte Erzsébet királynő az 1992-es esztendőt, amikor a brit monarchiát szerencsétlenségek sorozata sújtotta. Négyből három gyereke, András herceg, Anna hercegnő és Károly herceg közölte, hogy vége a házasságának. Tűz keletkezett imádott otthonában, a windsori kastélyban, és kiszivárgott telefonbeszélgetések, illetve egy botránykönyv megjelenése is borzolta a kedélyeket.

A nyilvánosságra kerülő részletek elmélyítették a „walesi háborút” Károly trónörökös és Diana hercegnő között. Andrew Morton könyve mélyre vájt: nem csupán mint Károly szeretőjét nevezte meg Camilla Parker Bowles-t, de hosszan taglalta Diana étkezési és mentális zavarait.

A felvett beszélgetések miatt nagymértékben megváltozott a közvélekedés a trónörökösről, egyre többen megkérdőjelezték, hogy képes-e az uralkodásra.

Mindez abban az évben, amikor az adófizetőknek már nagyon elegük volt a monarchia fenntartásának költségeiből.

legnagyobb uralkodói botrányok

Mako hercegnő is a szerelmet választotta (Fotó: Nicolas Datiche – Pool/Getty Images)

A szökevény hercegnő

Láthatjuk, hogy a szerelem kíméletlenül lecsap a királyi családokra is, de nem csak az európai uralkodóházaknak jut ki a botrányokból. 2021-ben Mako japán hercegnő döntött úgy, hogy lemond nemesi rangjáról, hogy szerelmi házasságot köthessen civil származású férjével, ráadásul jó messze a hazájától.

Mako hercegnő az egyetemen ismerte meg szerelmét, de az eljegyzés után a párnak még három évet kellett várni az esküvőig, mert nem csitult a közvélemény és a média felháborodása a kapcsolatot illetően, melyet a férj családját érintő pénzügyi botrányok is súlyosbítottak. A páros ma boldogan él New Yorkban.

A spanyol korona dicstelen zuhanása

Hiányzó milliókat és a monarchia krízisét hagyta örökségül I. János Károly spanyol király, amikor 2014-ben lemondott trónjáról, majd 2020-ban önkéntes száműzetésbe vonulva Abu-Dzabiba költözött. Szégyenteljes távozása mögött igazi szappanopera tárult fel: a pénzügyi válság kellős közepén luxus elefántvadászaton vett részt, miközben hazájában kétszámjeggyel ugrott meg a munkanélküliség.

Lemondását követően egyre több pénzügyi visszaélésre derült fény, amely a királyi család egyes tagjait is kellemetlen helyzetbe hozta. De nem annyira, mint feleségét és három gyermekét, akiknek az egykori király hűtlenkedéseiről szóló hírekkel is szembesülniük kellett. Időközben

a volt szerető nyilvánosan is megvádolta János Károlyt, hogy eurómilliókat rejteget adóelkerülés céljából.

Nem csoda, hogy spanyolok milliói gondolkodtak el azon, vajon mennyire jó ötlet fenntartani a monarchiát a 21. században.

legnagyobb uralkodói botrányok

I. János Károly azóta többször hazalátogatott (Fotó: Raul Terrel/Europa Press via Getty Images)

A balkézről jött hercegnő

A belgák sem mentek a szomszédba egy szaftos királyi botrányért. A 2013-ig uralkodó II. Albert belga király feleségéről néhány évtizede jelent meg egy könyv, amelyből kiderült, hogy a hatvanas években balkézről született egy lánya az uralkodónak. Habár a palota eleinte vehemensen cáfolta a pletykát, Albert a karácsonyi beszédében megemlítette korábbi házassági válságát. A király lánya, Delphine Boel ügye végül bíróságra került, és a DNS-vizsgálat megerősítette az asszony igazát.

2020 őszén mondta ki a bíróság, hogy az 52 éves nőnek jár az ő királyi fensége megnevezés és mellé a hercegnői cím is. A király és szeretője közel két évtizeden át kitartottak egymás mellett, és noha többször el akart válni, Albert végül sosem adta be a válási papírokat.

I. János Károly király pedig azóta sem adott magyarázatot feleségének. 

Kiemelt kép: Georges De Keerle/Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj