Hová tűnt és miért tűnt el a spanyol exkirály? A Nők Lapja 2020/41. számának Korok rovata.

Botrányok mindig is színesítették a királyi családok életét, ez nem újdonság. És ugyan most nem egy regnáló királyt vettek górcső alá, a kialakult helyzet mégis meg tudja rengetni az uralkodóházat, még akkor is, ha az uralkodás nem jelent egyet egy ország vezetésével.

Augusztus elején a világ több napilapja tette föl a kérdést: hová tűnt a spanyol exkirály? Nem sokkal később kiderült, I. János Károly száműzetésbe vonult. Ő, aki egykor, hercegként, ugyancsak száműzetésben született.
1938. január 5-én János barcelonai gróf, spanyol trónörökös felesége, Mária Mercédesz nápoly–szicíliai hercegnő fiúgyermeknek adott életet egy római klinikán. A család a spanyol polgárháború miatt száműzetésben élt Olaszországban, így hát a jövendő uralkodó születését nem övezte örömujjongás. Az élénkvörös hajú, háromkilós kisfiút a máltai lovagok kápolnájában Pacelli kardinális, a későbbi XII. Pius pápa keresztelte meg. A gyermek Juan Carlos Alfonso Víctor néven került az anyakönyvbe, nagyapjától, XIII. Alfonz királytól pedig a Juanito becenevet kapta.
A véres polgárháborúból Francisco Franco tábornok került ki győztesen, aki diktátorként vezette tovább az országot. 1941-ben XIII. Alfonz lemondott királyi címéről, 1947-től Franco hivatalosan államfőként, de facto koronázatlan királyként kormányzott. Az 1966-ban kiírt népszavazás során azonban a spanyolok többsége támogatta a királyság visszaállítását. Franco János Károly herceget nevezte meg utódjának, mivel édesapját, János infánst türelmetlennek és túlságosan liberálisnak tartotta.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Az exuralkodó életének fontos pillanatai.
Korrupció, sikkasztás - mi állt a botrány hátterében?
Próbáld ki most kedvezményesen!