Egy király és egy herceg, akik a korona helyett a szerelmet választották. Úgy tűnik, Harry hercegben és nagyanyja nagybácsikájában, a néhai VIII. Eduárdban sokkal több a közös, mint gondolnánk.

Amikor 1936-ban meghalt V. György brit király, legidősebb fia, VIII. Eduárd került a trónra. Ő az, aki mindössze tizenegy hónapot uralkodott, és lemondott, mielőtt megkoronázták volna. Ezt követően lett II. Erzsébet apjából VI. György néven király. De ne szaladjunk ennyire előre.

Titkos viszonytól a házas asszonyig

Eduárd trónörökösként gyakran ­viselkedett úgy, mint aki bármit megtehet. Amikor például 1917-ben az első világháborúban az olasz és a francia fronton volt hivatalnok, egy eltávozása során Párizsban viszonyba keveredett a huszonhét éves Marguerite Alibert konzumnővel. Másfél évig tartott a kapcsolatuk, ezalatt rengeteg levelet váltottak. A szakítás után ezek az üzenetek komoly problémát okoztak a királyi családnak, mivel Marguerite megzsarolta őket, hogy ha nem kapja meg az általa kért összeget, nyilvánosságra hozza a levelek tartalmát. Bár a viszonyt sikerült eltitkolni, a brit kormány már ekkor aggódva figyelte a walesi herceg ügyeit. De hamar kiderült, hogy a prostituálttal folytatott kapcsolatnál sokkal ­nagyobb botrányokat okoz majd.
A férfi 1931-ben ismerte meg a Pennsylvaniából származó Bessie­ Wallis Simpsont, aki akkoriban még házasságban élt a második férjével. Sok-sok évtizeddel később Harry herceg is egy olyan amerikai nőbe lett szerelmes, aki már volt házas. Wallis Simpson és Eduárd kapcsolata nyílt titok volt, úgy a királyi családban, mint a kormány körében. A nővel egy új világnézet, a Hitler által dicsőített nácizmus is a férfi látókörébe került. Eduárd több alkalommal is elismerően beszélt Hitlerről, ha a brit kormány nem ellenezte volna, még az 1936-os berlini olimpiára is elment volna.

Akkor is, ha a trónba kerül…

Amikor 1936. január 20-án meghalt V. György, és Eduárdból király lett, Simpson ugyan papíron még házas volt, de mindenki tudta, hogy ők ketten élettársak. A nő pedig arra buzdította szerelmét, hogy az eddiginél aktívabban vegyen részt a politikában, és ne engedje, hogy a kormány bábuként kezelje. A politikusok, köztük az akkori miniszterelnök, Stanley Baldwin, aggódva figyelték, hogy kedvese németimá­data egyre rosszabb útra tereli a férfit, éppen ezért, bár az asszony férje „átengedte” volna őt a brit uralkodónak, a kormány hallani sem akart arról, hogy VIII. Eduárd­ egy kétszeresen elvált, Hitlerrel szimpatizáló nő oldalán kössön ki.
Novemberre a helyzet tarthatatlanná vált. A király magántitkára és tanácsadói figyelmeztették Eduár­dot, hogy szakítsa meg a kapcsolatot Wallis Simpsonnal. Az uralkodó viszont közölte: elveszi az akkor még mindig házas nőt, még akkor is, ha ez a trónba kerül. Ezen az estén elmondta öccsének is, hogy átadja neki a koronát. A lapokat, ahogyan az embereket is, megosztotta a döntése. Elfogadták, hogy a királynak joga van a szabad szerelemhez, de azt is vallották, hogy a kormány megvétózhatja az általa választott királynét. Végül december 10-én VIII. Eduárd­ aláírta a lemondási okiratát.
Bár Harry esetében a közvélemény határozottan a herceg oldalán állt, elmondása szerint testvére, Vilmos arra kérte, gondolja át a házasságát Meghannel, hiszen csak másfél éve ismerte a nőt.

Új országok, új távlatok?

Miután 1937-ben Wallis válását kimondták, az áhított esküvőt is megtarthatták Franciaországban. Az új király azonban nem adta meg sógornőjének az „ő királyi felsége” címet. Ahogyan az A korona című sorozatban is látható volt, Eduárd még Churchill segítségét is kérte az ügyben, mindhiába. Bár a trónról lemondott, Eduárd nem tudta elfogadni, hogy immár a politikai ügyekbe sincs beleszólása, így nejével együtt elfogadta Hitler meghívását, hogy tanulmányozhassa a német munkások életkörülmé­nyeit. A királyi család és a brit parlament ekkor a házaspárt azonnal a Bahamákra küldte, majd ott ­Eduárdot kormányzóvá nevezték ki. A férfit sokkolta, milyen „puritán” körülmények között kell élnie a feleségével – persze csak a Buckingham-­palotához képest –, ezért addig be sem költöztek az ingatlanba, amíg fel nem újították nekik. Hasonlóan tett Harry és Meghan is: rengeteg pénzt költöttek arra, hogy esküvőjük után lakhatóvá tegyék a Frogmore Cottage birtokot.
A második világháború után, 1945-ben a hiú herceg lemondott mint kormányzó, és nejével együtt az Egyesült Államokba utazott, de nem itt, hanem Franciaországban találták meg végső lakhelyüket. Ne feledjük, hogy Harry és Meghan is kétszer költözött. Először Kanadában telepedtek le, majd egy évvel ­később az Egyesült Államokban.

Több dokumentumfilm és sorozat is szól arról, hogy Eduárddal ekkor már egyáltalán nem tartotta a kapcsolatot a családja. A havi apanázsát megkapta ugyan, de lemondását és az azzal járó következményeket nem voltak képesek elfogadni. Bár mindkét fél dacolt, sértettséget érzett és hallgatásba burkolózott, a királyi család nem nyilatkozott a „szakításról”, ­Eduárd viszont szívesen szerepelt a lapokban, ezért pedig rendre pénzt kapott a kiadóktól. Ismerős helyzet ez ma is, hiszen hasonlóan Eduárdhoz, Harry is szakított a családdal, és míg a família nem nyilatkozik erről a nem éppen botrányoktól mentes helyzetről, ő és felesége többször beszéltek már a lapoknak. Ezzel együtt Hugo Vickers királyi szakértő a The Times maga­zinnak úgy fogalmazott: „mindkét férfi arca szomorú­ságot sugárzott, miután megszakította a kapcsolatot a családdal”.
Amiről viszont sosem beszélt Eduárd, és nem is került be az életéről szóló filmekbe, az egy titokzatos viszony, amit felesége folytatott a húsz évvel fiatalabb, amerikai, biszexuá­lis Jimmy Donahue-val. Az állítólagos románcról a házaspár korábbi alkalmazottja, Anne Seagrim írt a naplójában. A feljegyzései szerint Eduárd tudott a viszonyról.
És bár Harry és Eduárd is többször nyilatkozta, hogy a boldogság és a szerelem miatt léptek ki a királyi család kötelékéből, a királyi szakértő szerint, ahogyan Eduárd,­ úgy Harry is rájött már, hogy a címével járó kötelezettségek és járandóságok nélkül ez a boldogság csak félig elégíti ki az életben. Azt persze nem tudjuk, mi lesz Harry sorsa, de Andrew Morton, aki több könyvet is jegyez a királyi családról, egyik írásában úgy fogalmazott, hogy Wallis és Eduárd közös életét megpecsételte, hogy pénzhiányban, hontalanul kell élniük.

Szerző: Baranyai Enikő

Fotó: Reuters, Getty Images, Wikimedia

A nyitóképen: Harry herceg, aki három éve él családjával az Egyesült Államokban

Galéria | 3 kép