Ami a nyelvhasználatot és a szókincset illeti, összegyűjtöttük a legérdekesebb protokolláris előírásokat a Buckingham-palotából, amiket a brit királyi család minden tagjának be kell tartania.
  • Furcsa szabályok és szokások tarkítják a királyi mindennapokat, de nem csak a megjelenésükre és viselkedésükre kell ügyelniük.
  • A brit királyi család köreiben még a nyelvhasználatra és szókincsre vonatkozó szabályok is kiterjedtek.
  • Mutatjuk, melyek a legmeglepőbb tiltólistás szavak a királyi családban. 

Bár mondhatnánk, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más, a brit királyi család tagjának lenni mégis külön világot jelent. A királyi sarjak mindennapjai a követendő hagyományok, szokások, protokollok és az illemszabályok szerint telnek, melyek közül bőven akadnak olyan furcsaságok is, amelyekre külső szemlélőként aligha volna szükség.

A vasalás alól például III. Károly király cipőfűzői sem maradhatnak ki, zuhanyzás helyett csak a fürdőkád jöhet szóba (a királyi családnak külön szabályai vannak a fürdőszobára is), utazás során egy szett fekete ruha nélkül el sem lehet indulni.

Egy 1772-es királyi házasságról szóló törvény szerint a királyi leszármazottaknak minden esetben az uralkodó jóváhagyását kell kérniük a házassághoz, a tiarákat pedig mindig pontosan, 45 fokos szögben kell elhelyezni a fej közepén – csak hogy néhány szokatlan és ódivatú furcsaságot említsünk a sokból.

Hogy milyen megdöbbentő szabályok tarkítják még a brit királyi család mindennapjait, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen. 

Ezeket a szavakat soha nem mondják ki a királyi család tagjai

Mindezek fényében talán senkit sem ér váratlanul, hogy Károly király háza táján még a szókincs sem maradhat regulázatlanul – a káromkodáson túl, természetesen.

Hogy mennyire fontosak a nyelvhasználatra vonatkozó szabályok, arról Kate Fox szociálantropológus számolt be először Watching the English című bestsellerében, melyben a tipikus angol viselkedést vizsgálva engedett betekintést a királyi család szokásaiba is. Mutatjuk, melyek a legmeglepőbb tiltólistás szavak a királyi családban!

1. Vécé

Néhai II. Erzsébet királynő nem találta megfelelőnek a vécé (vagyis a toliet) szó használatát, helyette pedig a mosdó (lavatory) számított udvarias alternatívának. Bár a királynő már nincs közöttünk, ez a szabály valószínűleg azóta sem változott. No de miért is volt erre szükség?

Mint kiderült, maga a „toilet” kifejezés francia eredetű szó, amit a brit királyi család nem szívesen használ a százéves háború, vagyis az angol és francia korona között húzódó feszültségek óta.

2. Tea

Bár elsőre furcsán hangzik, a legtöbb brit még a vacsorára is teaként hivatkozik. A kifejezés ugyanakkor a munkásosztály nyelvhasználatához kapcsolódik, ezért a brit királyi család a 17:00 és a 19:00 között zajló étkezéseket egyszerűen csak vacsoraként emlegeti – ami azért is furcsa, mert a „tea” szócskánál aligha létezik britebb dolog a világban.

brit királyi család

Balról jobbra: Eduárd edinburgh-i herceg, Fülöp edinburgh-i herceg II. Erzsébet királynő, Anna brit királyi hercegnő, Károly herceg és András herceg 1969-ben, Windsorban (fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

3. Társalgó

Amiben az „egyszerű földi halandóktól” sem különbözik a királyi család, az a nappali vagy társalgó használata, ahol leereszthetnek egy kicsit a család és a barátok társaságában.

Igen ám, csakhogy a „társalgó” és a „nappali” szintén a munkásosztály nyelvhasználatához kapcsolódnak, ezért a királyiak csak és kizárólag a „szalon” kifejezést használják.

4. Posh, vagyis elegáns

A „posh” (vagyis az elegáns, flancos, puccos) azon brit szlengszavaknak egyike, amelyek meglehetősen általánossá váltak a világban. A királyi család szájából ugyanakkor annak ellenére sem hangzik el, hogy náluk elegánsabb és kifinomultabb famíliát keresve sem találhatnánk a Földön.

Reméljük, Posh Spice (Victoria Beckham) nem vette a lelkére, hogy királyi körökben inkább a szintén elegánst jelentő „smart” szót használják.

5. Parfüm

Királyi körökben meglehetősen intim lehet megdicsérni valakit az illata miatt, hiszen a királyiak nem „parfümöt”, hanem „illatokat” viselnek. Hogy miért? Azt talán csak a bennfentesek tudják…

Parfümöt természetesen viselnek, Diana hercegnő például ezekért rajongott.

6. Pardon

A királyi család tagjai szerint a „bocsánat” (sorry) sokkal udvariasabb alternatívája a „pardonnak” vagy az „elnézésnek”. Hogy miért nem szeretik a pardont? Nos, talán a „royal pardon” kifejezés miatt, ami a történelmi időkben egyet jelentett a király azon előjogával, mely szerint kegyelmet adhatott az elítélteknek.

Állandó találgatás övezi, hogy vajon Katalin walesi hercegné a kezelése mellett mikor tud visszatérni királyi feladataihoz. A linkre kattintva összegyűjtöttünk mindent, amit idáig tudni lehet a témában.

Kiemelt kép: Károly és Kamilla 2015-ben (fotó: Rob Jefferies/Getty Images)