Minél többet tudunk meg a királyi életmódról, annál kevésbé tűnik vonzónak.

Persze bármerre nézünk, ott vannak a szebbnél szebb ékszerek, ruhaköltemények és a fényűző luxus. De a média fokozott érdeklődése nem ismer határokat, a szabályok és követendő hagyományok listája pedig olyan hosszú, amibe még Harry herceg bicskája is beletörött – és nem is tudjuk hibáztatni mindezért.

Azt már tudjuk, hogy derékszögű szendvicseknek nincs helye az asztalon, a vasalás alól Károly király cipőfűzői sem maradhatnak ki, és még az ebéd utáni desszert hőfoka sem mindegy – megjegyezni pedig egy élet is kevés lenne, ki kinek pukedlizik, ki kit hogyan szólíthat, üdvözölhet, és ki mit vehet fel, ha egyik vagy másik ilyen-olyan színű ruhát visel. És hogy még jobban összezavarodjunk, cikkünkben annak is utánajártunk, milyen furcsa fürdőszobai szabályok és szokások tarkítják a királyi mindennapokat.

Ahová a király is egyedül jár

Szerencsére nekünk, egyszerű földi halandóknak megadatott a szabadság, hogy szaladjunk, ha a szükség éppen úgy kívánja. A királyi családtagok azonban nem rohanhatnak csak úgy a mosdóba – pláne nem akkor, amikor hivatalos vacsorán vannak. Mielőtt egy királyi családtag a legközelebbi mosdó felé venné az irányt, keresztbe kell tennie a kést és a villát, hogy jelezze a pincér felé: még nem fejezte be az evést. Egyébként részben emiatt került tiltólistára köreikben az osztriga is, mivel ettől az ételtől lehet leginkább gyomorrontást kapni – ami ne adj isten, lehetetlenné tenné az udvarias távozást.

Ha már vécé…

A nyelvhasználatra és szókincsre vonatkozó szabályok szintén kiterjedtek – bizony még a mellékhelyiséget illetően is. Néhai II. Erzsébet királynő ugyanis nem találta megfelelőnek a vécé (vagyis a toliet) szó használatát, helyette pedig a mosdó (lavatory) számított udvarias alternatívának. Bár a királynő már nincs közöttünk, ez a szabály valószínűleg azóta sem változott. No de miért is volt erre szükség? Mint kiderült, maga a „toilet” kifejezés francia eredetű szó, amit a brit királyi család nem szívesen használ a százéves háború, vagyis az angol és francia korona között húzódó feszültségek óta. Hát… Ők tudják.

Maradjunk még egy kicsit a mellékhelyiségnél

Hiszen III. Károly király (aki bőven tartogat még meglepetéseket) személyre szabott vécéülőkéje – valljuk be – külön szót és bekezdést érdemel. Ahogyan az Michael Fawcett-től, a király egykori komornyikjától kiszivárgott, Károly a higiéniát szem előtt tartva olyan kellékeket igényel, mint a saját, személyre szabott vécéülőke, illetve a bársony vécépapír, amit még utazásai során is magával vitt – bizony még akkor is, amikor vidéki barátai otthonába látogatott. Emellett a mellékhelyiségben történő újságolvasást II. Erzsébet kifejezetten higiéniátlannak tartotta, hiszen a baktériumok az újságpapíron is megtelepedhetnek – amiben azért tényleg van némi igazság –, így az újságolvasás és telefonnyomkodás nem követendő szokás a királyi családnál.

Innen aztán nincs mosdóba rohangálás! Vacsora a Buckingham-palotában 1969-ben (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Pihenni tudni kell

II. Erzsébet (aki egyébként kedves és hálás munkaadó hírében állt) és nővére, Margit a zuhanyzást a pihenni képtelen emberek gyakorlatának tekintette.

„A királyi családtagok inkább a kádban történő fürdőzést részesítették előnyben – szerintük a zuhanyzás azoknak való, akik folyton folyvást sietnek”

– felelte Craig Brown királyi szakértő a Woman & Home kérdésére. Erzsébet minden reggel 7:30-kor fürdött. Amíg a kád megtelt, egy csésze fekete tea társaságában a BBC Radio 4 híreit hallgatta, és szigorúan csak azután lépett a kádba, miután a szobalány hőmérővel is ellenőrizte fürdővizet.

Az a fránya szakáll

Míg egy átlagos család otthonában megszokott látvány a mosdókagyló fölötti borotválkozás, a királyi család tagjaként ilyet valószínűleg sosem látnánk. Ha arcszőrzetről van szó, a brit királyi család férfitagjai bizony nem aprózzák el a dolgot, és valószínűleg senkit sem lep meg, hogy az arcszőr karbantartását a legtapasztaltabb királyi borbélyokra bízzák. A tiszta, szőrtelen arc kifejezetten fontos esküvők, illetve egyéb különleges alkalmak idején, ilyenkor ugyanis tiltott a szakállviselés. De persze van, aki erre is fittyet hányt. Harry herceget számos alkalommal láthattuk már borostásan – többek között esküvőjén és számos hivatalos ceremónián –, amihez nagymamája, II. Erzsébet engedélyét kellett kérnie. És minden jel arra utal, hogy meg is kapta. 

A takarítók nem használhattak porszívót

Bizony még akkor sem, ha halomban álltak a hajszálak. A Buckingham-palota összesen 78 fürdőszobát számlál, melyek közül – a zajra hivatkozva – egyikben sem engedélyezett a porszívózás. A személyzet csak és kizárólag seprűt és lapátot használ szerte a palotában – bizony még a szőnyegeken is. „A takarítók még a szőnyegeket is söprik, nehogy megsértsék a királyi füleket. A legjobb szolgáló az, akit se látni, se hallani nem lehet” – állítja a brit Royal Servants (vagyis a Királyi szolgák) című dokumentumfilmben.

Kiemelt kép: Chris Jackson/Getty Images