Az életüket átszövő történelmi hagyományok és fényűzés mellett az angol királyi család tagjainak lépteit állandó kötelezettségek is kísérik, ám közismert társadalmi tevékenységeikhez képest sokkal kevesebb szó esik tekintélyükből eredő bizarr kiváltságaikról. Bár a különleges juttatások zöme történelmi jelentőséggel bír, azért így is akad közöttük olyan extravagáns vagy épp szokatlan szolgáltatás, melyeket hallva egy hétköznapi kívülálló akaratlanul is felhúzza a szemöldökét.

Akár mint a kulturális és történelmi tradíciók, vagy a hatalom állandósult jelképei, a legfőbb brit előkelőségek tettei lépten nyomon óriási médiavisszhangot keltenek. Legutóbb például azokról az öltözködési trendekről írtunk, melyeket a királyi család tagjai hoztak divatba, de a nemrég megkoronázott III. Károly király, Kamilla királyné és Diana hercegné egykori szerelmi háromszöge, valamint Harry herceg magánéleti csetlései és botlásai is kifogyhatatlan beszédtémát szolgáltatnak az embereknek. A királyi pletykák továbbadásáért persze senki sem hibáztatható, hiszen a Buckingham-palota kulcslyukán túl mindig történik valami érdekes, az egyszerű halandó számára megdöbbentő eset.

A legfurcsább munkaköröktől kezdve – van, aki bélyegeket őriz vagy királyi csillagászként szolgál – a családi botrányokon át a hajmeresztő szabályokig lehetne sorolni a példákat, melyeket az alábbi, bizarr kiváltságokat taglaló gyűjtéssel most ki is egészítünk.

Nincs helye derékszögű szendvicseknek

Az egyik furcsa, protokolláris jellegzetesség az angol királyi család hivatalos eseményein felszolgált szendvicsek sarkára irányul, amelyek állítólag soha nem lehetnek derékszögűek. A híresztelések szerint

a szendvicsszabály egészen Viktória királynő férjéig, Albert hercegig nyúlik vissza, aki babonából úgy vélte, nem szerencsés olyan ételeket enni, melyek alakja egy kicsit is a koporsó szögletes formájára emlékeztet.

A királyi rezidenciákon tartott kerti partikon ebből kifolyólag kizárólag lekerekített sarkú szendvicseket szolgálhatnak fel, bár egyesek szerint inkább csak a finomságokra is kiterjedő precizitás áll a dolog hátterében. 

Fogkrém kinyomva, cipőfűzők kivasalva

Ami a kifinomult, hibátlan megjelenést illeti,  úgy tűnik, III. Károly nem bízza a véletlenre, helyette a mindent kontrolláló komornyikjára – és még további 100 alkalmazottjára – testálja az ügyes-bajos feladatokat. Korábbi inasa, Michael Fawcett, aki már különféle királyi projektekben áll a rendelkezésére, az esti rutin részeként még a mentolos krémet is kipréselte a fogkeféjére, de nem ez az egyetlen különös szokás, mely a jelenlegi brit uralkodóhoz köthető. Brian Hoey királyi krónikás szerint egy katona minden nap kifényesíti Károly csizmáit és cipőit, sőt, utóbbiak esetében a fűzők sem maradhatnak ki a gondos ápolásból: a többi öltözékhez hasonlóan inasai minden egyes alkalommal kivasalják a fűzőket is, hogy azok mindig gyűrődésmentesek legyenek. 

Foglalkozása: hivatásos cipőbetörő

És ha már lábbelik, van, akinek a teljes hivatása ezekre a darabokra épül, pontosabban a cipők betörésére, merthogy II. Erzsébet állítólag külön foglalkoztatott is a feladatra egy cipőfeszítőként vagy cipőtörőként ismert szakembert. A feladat tulajdonképpen egyszerű: némi szakértelemmel és különféle technikákkal teszik kényelmesebbé a lábbeliket, például nyújtják vagy hosszabb időn keresztül viselik, speciális eszközökkel lágyítják a bőrt, hogy tökéletesen illeszkedjen viselője lábára. Most már értjük, miért tűntek mindig komfortosnak II. Erzsébet cipellői, melyek remélhetőleg nem idéztek elő olyan szerencsétlenségeket, mint kék színű ruhái.

Meleg keksz és kimért burgonya

Néhány lépésnyi kitérő után visszakanyarodunk Károly király allűrjeihez, melyek a hálószobán túl a konyhai személyzetet sem kímélik. Az uralkodó minden étkezése végén ragaszkodik a sajt és keksz kombinációjához, ám a kitételek a hozzávalók mellett a hőmérsékletre is vonatkoznak – a személyzet pontos hőfokot jelző serpenyővel dolgozik, hogy megbizonyosodjon róla, a keksz épp elég meleg a király ízlése számára. A felszolgált burgonyák sem ússzák meg a méricskélést, tálalás előtt minden krumpliszemet lemérnek a Buckingham-palotában, hogy hasonló méretűek legyenek, és ne rontsák a terített asztal összképét. 

Károly király keksz

Fotó: Dan Kitwood, WPA Pool/Getty Images

Halak, hattyúk és vitorláshajók

Vajon mi lehet a közös pont ebben a három dologban? A mindenkori brit uralkodó, aki törvény adta jogot formál minden hattyúra, delfinre és bálnára Nagy-Britannia partjaitól három mérföldes körzetben. Ráadásul a Temze folyó hattyúpopulációjának éves összeírása ünnepélyes eseménynek is számít az Egyesült Királyságban, melyet minden év júliusában rendeznek azzal a szándékkal, hogy megvizsgálják a madarak állapotát. A vízi élményeket csak fokozza a tény, hogy a királynak joga van bármelyik brit hajót irányítani, mellyel egyébként II. Erzsébet gyakran élt is, kedvence az őt negyven éven át szolgáló Royal Yacht Britannia volt, mely ma Skócia legnépszerűbb turistalátványossága. 

Se mosógép, se okmányok

Egy királyi előkelőség életében semmi sem a szokványos módon történik, Károly király és Kamilla királyné ruháit sem egyszerű mosógépben, hanem kézzel, aprólékos odafigyeléssel tisztítják. A mosásra küldött ruhákat szinte emléktárgyakként őrzik, nem úgy, mint a hivatalos okmányokat, ugyanis az uralkodónak nincs szüksége útlevélre, sem jogosítványra, sem pedig személyi igazolványra – a rendőrség egyiket sem kérheti számon rajtuk egy esetleges találkozáskor. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy ne rendelkeznének egyéb fontos dokumentumokkal, például biztonsági engedélyek, de éppenséggel hivatalos királyi kinevezéseik iratai is elkélhetnek mindennapi feladataik során.

Kiemelt kép: Chris Jackson/Getty Images; nőklapja.hu