Éljen a király! – Így köszönt vissza a múlt a koronázáson

Korona került a hetvennégy éves III. Károly fejére május 6-án. Aranyhintó, koronázási ékszerek, feszült családi pillanatok – ezekről szóltak a hírek az elmúlt napokban. A Nők Lapja képviseletében Baranyai Enikő járt Londonban, és összefoglalta, hogyan köszönt vissza a múlt az eseményen.

Hiába értem ki már reggel hétre az egyik olyan londoni parkhoz, ahonnan könnyen megközelíthető a koronázási útvonal, a szervezők már jelezték is, hogy sajnálják, de telt ház van. Vagyis „az első sor” már foglalt. Miközben a helyemet kerestem a Green Parkban, szóba elegyedtem egy középkorú hölggyel, aki már két-három napja a Buckingham-palota előtt sátorozott a családjával. „Nagyon várjuk Lajos herceget, igazi mókamestere lehet a királyi családnak” – mondta. A várakozással nem volt egyedül. Valahányszor megjelent Vilmos herceg és Katalin hercegné legkisebb gyermeke a kivetítőkön, a belváros utcáit megtöltő tömeg hangosan nevetni, tapsolni kezdett. Lajos ötévesen vett részt nagyapja koronázásán, és ha valaki remek tanácsokkal tudta ellátni a kisfiút, az pont a király. III. Károly ugyanis éppen ennyi idős volt, amikor végignézte édesanyja, a néhai II. Erzsébet koronázását. Készültek is róla vicces fotók, ahogyan látványosan unatkozott a ceremónián. A rosszalkodást egyébként úgy akadályozták meg, hogy nagyanyja a retiküljébe rejtett karamellával etette. Hogy Katalin walesi hercegné bevetett-e bármilyen trükköt, nem tudni. Lajos az apátságban még kevésbé produkálta magát, ám a palota erkélyén már a tőle megszokott módon bohóckodott, és ez így volt rendjén.

Apródokból meglett nagypapák

A koronázás hosszadalmas ceremóniája, valamint a körmenet és a balkonról üdvözlés rengeteg embert vonzott London központjába. Hiába szakadt az eső, és volt kifejezetten hűvös az idő, az ünneplő tömeg egyetlen pillanatot sem akart kihagyni. Amikor az esőkabátom már feladta, és a cipőmből csavarni lehetett a vizet, az ünneplő britek akkor is csak annyit kérdeztek tőlem kedvesen, kérek-e teát vagy pezsgőt… Aztán amikor III. Károly és a királyi család többi tagja a balkonról üdvözlés után visszavonult, a hatalmas tömeg is útnak indult. A szervezők már napokkal az esemény előtt jelezték, hogy a londoni tömegközlekedést a ceremónia előtt és után valószínűleg le kell majd zárni pár órára néhány állomáson. Így esett, hogy az italt kínáló csoporttal vágtam neki én is a szállodámhoz vezető útnak. A csoport egyik tagját arról kérdeztem, mi motiválta leginkább arra, hogy kijöjjön az eseményre. „Mert hetven éve volt utoljára koronázás. Nem sokan vannak, akik még emlékeznek rá. Pedig ez egy olyan szertartás, amit látnunk kell” – fogalmazott. Nos, a királyi családban sem sokan mondhatják el magukról, hogy nemcsak Károly, de a néhai királynő koronázásán is részt vettek. Négy igencsak fontos ilyen személy van! Az első Eduárd kenti herceg, aki jelenleg nyolcvanhét éves, és mindössze tizenhét volt, amikor letérdelt unokatestvére, II. Erzsébet trónja előtt, és hűséget fogadott neki. Húga, Alexandra szintén ott tartózkodott a Westminster-apátságban 1953-ban, és most, 2023-ban is kiemelt helyen ült a koronázáson.
III. Károlyt négy apród kísérte a ceremónián, egyikük a legidősebb unokája, György herceg. II. Erzsébetnek is voltak apródjai, például a fent említett Eduárd és Alexandra öccse, Mihály kenti herceg, és a néhai királynő egy másik unokatestvére, Richárd gloucesteri herceg. Mindketten a második sorban foglaltak helyet Károly koronázásán is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .