Ezek a munkakörök tényleg léteznek, még ha néha furcsának vagy éppen bizarrnak tűnnek is.

A brit királyi család élete nemcsak a fényűzésről, de a szigorú, nem sok szabadságot hagyó protokollról is szól. A brit monarchia egy hatalmas üzlet is: ha mint márkát nézzük, ez Európa egyik legértékesebb családi vállalkozása. A BrandFinance (a világ vezető független márkaértékelési és stratégiai tanácsadó cége) 2017-ben úgy saccolta, hogy ha a brit monarchiát üzletnek tekintjük, akkor ennek az értéke 67,5 milliárd font, vagyis 28,8 ezer milliárd forint. Ez nem a magánvagyon, hanem ennyit érne mint cég. Egy ilyen hatalmas gépezet működtetéséhez rengeteg emberre van szükség, csak a család közvetlen közelében több mint ezren (kb. 1500-an) dolgoznak a mindennapi ügyek körül.

Vannak állások, amelyek mondhatni logikusak és magától értetődőek, de vannak olyanok is, amelyekről korábban jó eséllyel azt sem tudtuk, hogy léteznek. És természetesen olyan is van, amit olvasván felkacag az ember, pedig II. Erzsébet királynő nem is tarthatna hivatalos vacsorát nélküle! 

Bútorrestaurátor

Mivel minden palotában rengeteg szoba van, mind régi és egyedi bútorral berendezve, nem csoda, hogy a királyi családnak szüksége van valakire, aki fenntartja ezek jó állapotát. Legutóbb 2019-ben volt nyilvános állásajánlat hirdetve erre a pozícióra, akkor a Windsor-kastályba kerestek bútorrestaurátort.

A windsori kastély Waterloo-terme. (Fotó: Steve Parsons/PA Images via Getty Images)

​​„A királyi kastélyokban használatos bútorgyűjtemény mind minőségében, mind változatosságában kiemelkedő, egyedi és történelmileg jelentős darabokat tartalmaz” – állt a hirdetés szövegében. Ahogyan az is, hogy a munkakört betöltő személy tehetséges konzerválási és restaurálási szakemberek csapatához fog csatlakozni, és a legmagasabb színvonalon kell majd gondoznia, illetve helyreállítani a bútorokat a kastélyban található műhelyben. Hiszen a gyűjteményt a jövő generációi számára is használható és ép formában kell megőrizni. Mindezért évi 25 500 fontos, vagyis átszámítva havonta olyan 890 ezer forintnak megfelelő összeget ajánlott fel a palota.

Zenei mester

Ez a tisztség régóta létezik: 1625-ben hozták létre. A királynő zenei mesterének címét 10 évre adják egy embernek, és jelenleg a neves zeneszerző, Judith Weir tölti be a pozíciót. Weirt 2014-ben nevezték ki a királynő zenéjének első női mesterévé. Bár a szerepkörnek nincsenek meghatározott feladatai, komponálhat is zenét királyi vagy állami alkalmakra. A The Guardian információi szerint a tisztségért járó fizetés évi 15 ezer font, vagyis havi bontásban 1291 font, azaz kb. 543 800 forint.

Judith Weir (balra) 2014-ben vette át a tisztséget Sir Peter Maxwell Daviestől (középen). (Fotó: John Stillwell – WPA Pool /Getty Images)

A királynő bélyegeinek őrzője

A királynő megkapta néhai apja, V. György gyűjteményét, és azon van, hogy a gyűjtemény jó állapotban megmaradjon, a hagyomány tovább éljen – ezért van szükség arra, hogy valaki a gyűjtemény őre legyen. Michael Sefi 2003 és 2018 között szolgált a királynő bélyegeinek őrzőjeként, és sokat utazgatott szerte a világban, hogy egyedi darabokat találjon, amelyekkel kiegészíthetik a gyűjteményt. Nyugdíjba vonulása óta egyelőre nem nevezték ki utódját.

Az uralkodóház pénzügyeinek legfőbb őre 

A királyi család nettó vagyonát több száz milliósra becsülik (fontban). A The Sunday Times 2020-as, leggazdagabb britjeinek listája szerint II. Erzsébet vagyonának és brandjének értéke nagyjából 350 millió font, azaz kb. 152 milliárd forint. Ezzel a 300 leggazdagabb brit közé sem kerül be, egyvalamiben viszont ő vezet: ő az egyetlen, akinek esetében törvények szavatolják, hogy a leszármazottai évszázadok múlva is éppily vagyonosak lesznek. Létfontosságú, hogy legyen egy képzett munkatárs, akinek feladata a család pénzügyeinek kezelése. Ilyen hatalmas összegeknél nyilvánvaló, hogy pénzügyi szakember jelenléte is szükséges.

II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában 2018 karácsonyán. (Fotó: John Stillwell – WPA Pool/Getty Images)

Ezt a rendkívül fontos feladatot jelenleg Sir Michael Stevens látja el. Ő a királynő kincstárnoka, és minden évben jelentést kell közzétennie a család pénzügyi helyzetéről. A korábbi hírek szerint ezzel a feladatkörrel évi 180 000 fontot keres, ami havi bontásban egy 6,3 millió forintos kereset. A koronavírus-járvány a királyi családot is megviselte, Sir Stevens tavaly ősszel azzal számolt, hogy a járvány miatt jóval kevesebb turista keresi fel a monarchia látványosságait (például a Buckingham-palotát vagy az uralkodói rezidenciát, a windsori kastélyt), ezért 2022-ig szerinte 15 millió font (kb. 6 milliárd forint) bevételtől esik el a kincstár.

A királyi csillagász 

A királyi csillagász pozíció 1675 óta hivatalosan is létezik, és betöltője a királynőnek ad tanácsot minden csillagászati kérdésben. A jelenlegi kinevezett erre a tisztségre Martin Rees, Ludlow bárója. Az Astronomer Royal a csillagászat egyik legismertebb és legrangosabb tisztsége, olyan illusztris elődökkel, mint John Flamsteed és Edmond Halley, akiről a Halley-üstököst is elnevezték.

Martin Rees Stephen Hawking búcsúztatóján a westminsteri apátságban 2018 júniusában. (Fotó: Ben Stansall – WPA Pool /Getty Images)

A mindenkori csillagász kinevezését a királynő a miniszterelnök tanácsára teszi meg. Ezt a tisztséget II. Károly király hozta létre, amikor megalapította a Királyi Csillagvizsgálót. A királyi csillagász csupán évi 100 font ösztöndíjat kap.

Konyhai kisegítő

Ahol nagy konyha és étterem jellegű munka folyik, ott bizony kell konyhai kisegítő is. Valószínűleg ez azon kevés szerepkörök egyike, ahol nem kell túl sok tapasztalat ahhoz, hogy jelentkezni lehessen. A kisegítő egy tapasztalt vendéglátóipari csapathoz csatlakozik, nemcsak a konyhát tartja karban, de az étkek elkészítésében is segít. A pozícióért egy 2018-as munkaköri leírás szerint évente 19 935,80 font, vagyis havonta nagyjából 700 ezer forint fizetés jár, ami Angliában nem számít túl jónak. A munkával jár, hogy az illető a királynővel utazhat, amikor az más királyi ingatlanokat látogat meg.

A vásznak és textilek felelőse

Egyetlen királyi asztalt sem lehet megteríteni a királyi vásznak őrének jóváhagyása nélkül. Egy 2017-es lista szerint a felelős személy feladata, hogy „biztosítsa, hogy a terítő illeszkedjen a díszasztal pompájához”, gondoskodjon arról, hogy „minden texilre vonatkozó követelmény a legmagasabb színvonalon teljesüljön”, és megőrizze a lakástextileket a „jövő generációi számára”.  A munkakörért akkoriban évi 17 778 font fizetés járt (havonta kb. 623 ezer forint), valamint étkezés és lakhatás.

Egy fényűző vacsora a Buckingham-palotában 2009-ben. (Fotó: Johnny Green/WPA Pool/Getty Images)

Képkeret-restaurátor

A Buckingham-palotának 775 szobája van, így nem túlzás azt mondani, hogy több ezer keret tartja a felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat. A keretek restaurátora gondoskodik arról, hogy egyetlen képkeret se maradjon restaurálatlanul. Egy 2018-as álláshirdetés szerint a palotának saját műhelye van erre a célra, így a felelős személy helyben van, hogy ne csak a keretek állapotát értékelje, hanem változtatásokat is javasoljon a kopottakon. A pozíció díjazása évi 27 280 font, azaz havi kb. 954 ezer forint.

A királynő Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament akkori elnökével 2008-ban. (Fotó: John Stillwell – PA Images/PA Images via Getty Images)

Telefonos operátor

A telefonos operátor a palotába hetente beérkező, nagyjából 7000 hívásra válaszol. Bizony: a brit Forbes szerint hetente legalább ennyi rajongó, illetve a média képviselői telefonálnak be a Buckingham-palotába. A nagy forgalom miatt a felelős személynek jártasnak kell lennie a telefonközpont működtetésében és persze a konfliktuskezelésben is. A munkakör évi 23 ezer fontos (havi 806 ezer forintos) fizetéssel jár.

A nagy szeletelő

Ezen a ponton egy kis komolyságot kérünk, mert ez tényleg egy létező és fontos pozíció. Angolul jobban hangzik: a The Grand Carver of England, ami egy örökletes tisztség, jelenleg Alexander Fielding, Denbigh és Desmond grófja tölti be. Ő gondoskodik arról, hogy a Buckingham-palota fényűző vacsoráin felszelje a királynő számára felszolgált húst.

A fiatal séfek versenyének 2007-es indulói a Buckingham-palota konyháján nézik, ahogy William Barrie szakács húst szeletel. A kép bal szélén Mark Flanagan királyi főszakács. (Fotó: Johnny Green – PA Images/PA Images via Getty Images)

A királyi óramesterek

Más néven órafelügyelők: ők azok, akik a királyi rezidenciák összes óráját a nyári időszámításhoz igazítják. Erzsébet királynőnek egy egész csapatnyi órásmesterre van szüksége ahhoz, hogy egy hétvége alatt az összes létező órát kézzel átállítsák a nyári időszámítás szerinti egyórás időeltolódásra. Évente kétszer negyven órát töltenek a királynő rezidenciáin azzal, hogy több mint ezer órán állítsák be az időt. A királyi család hivatalos Twitter-fiókján tweetelték is a nagy eseményt október 31-én: a királyság készen áll a téli időszámításra.

Forrás: Insider, The Guardian, Sunday Times, kiemelt kép: Victoria Jones/PA Images via Getty Images