Harry herceg és Meghan Markle pózol a vörös szőnyegen

A történelem mégsem ismétli önmagát? A rendőrség cáfolja Harry herceg autósüldözését

A világsajtót fénysebességgel járta be a hír, miszerint Harry herceg és Meghan Markle óriási veszélybe került a minap New Yorkban, amikor egy „majdnem katasztrofális” autósüldözésbe keveredtek a lesifotósokkal. Sokakat mélyen megrendített a hír, hiszen a legtöbbünkben még ma is tisztán él Harry édesanyjának, Diana hercegnének tragikus története, aki hasonló módon veszítette életét 1997-ben, Párizsban.

Harry herceg és Meghan Markle szerdán adott ki egy közleményt, amelyben azt állították, hogy egy „rendkívül agresszív paparazzókból álló kör könyörtelenül üldözte” őket több mint két órán át Manhattanben, miután egy puccos rendezvényről távoztak. „Ez a könyörtelen üldözés több mint két órán át tartott, és többször kis híján más autósokkal, gyalogosokkal és New York-i rendőrökkel való ütközésbe fulladt” – áll a szóvivői nyilatkozatban.

A New York-i rendőrség azonban most azt állítja, hogy az állítólagos káoszhelyzet közel sem volt olyan drámai, mint ahogyan azt a pár állítja. Bár leszögezték, hogy

az esetet természetesen kivizsgálják, a pár állításait kétségbe is vonták: összességében egy kissé hektikus, de ellenőrzött jelenetről számoltak be.

„A New York-i rendőrség segítséget nyújtott a sussexi herceget és hercegnét védő magánbiztonsági csapatnak – fogalmazott egy rendőrségi szóvivő. – Számos fotós volt jelen, ami akadályozta a közlekedést, de a hercegi pár épségben megérkezett a célállomására, és nem is érkezett hozzánk bejelentés ütközésről, sérülésről vagy letartóztatásról az üggyel kapcsolatban”. Egy másik, magas rangú forrás hozzátette, hogy segélyhívás sem érkezett hozzájuk, és hangsúlyozta, hogy az állítólagos üldözés „biztosan nem volt kétórás”.

Hogyan is zajlott az „autósüldözés”?

Harry és Meghan, valamint a hercegné édesanyja, Doria Ragland 21:50 körül hagyta el a Women of Vision Awards gála báltermét, az épületből távozva pedig azonnal egy privát biztonsági autóba huppantak, amit egy a New York-i rendőrséghez tartozó jármű is kísért. Lieba Nesis író és fotós, aki szemtanúja volt a történteknek, a New York Postnak elmondta, hogy a trió „egész este kerülte a paparazzókat”, ugyanis már a nagyszabású eseményre is egy hátsó bejáraton keresztül érkeztek. „A barikádok és a rendőri jelenlét ellenére is kikerülték a lesifotósokat, és egy titkos bejáraton keresztül mentek be, így sok paparazzo kép nélkül maradt” – mondta a szemtanú a titkos érkezésről. Később, amikor az esemény után Harry, Meghan és Doria visszaszálltak az autójukba, a szemtanú szerint a fotósok, bár agresszívek voltak, nem viselkedtek őrültek módjára. „Amikor Meghan és Harry kijöttek az épületből, valaki végig takarta az arcukat, így annak ellenére, hogy a fotósok több mint négy órát vártak rájuk, egyiküknek sem sikerült jó képeket készítenie róluk” – fejtette ki.

Egy szemtanú a Page Sixnek azt mondta, hogy a pár biztonsági emberei egész este vállalhatatlan módon viselkedtek. „Gúnyolódtak a fotósokkal, provokálták őket. Az ember számít ilyesmire rapperek vagy más celebek biztonsági csapatától, de profi biztonsági szolgálat esetében elvárható, hogy titkosszolgálathoz hasonlóan működjenek. A hercegi pár biztonsági emberei csak adták a fotósok alá a lovat.”

Végül paparazzók egy csoportja valóban követte a járműveket, de

a fotósok a Page Sixnek azt mondták, hogy a pár saját biztonsági emberei voltak azok, akik kiszámíthatatlanul vezettek

 – valószínűleg azért, hogy összezavarják a fotósokat, és megakadályozzák, hogy kiderüljön, hol szállt meg a hercegi pár a városban. Végül Harry és Meghan egy sárga taxiba szállt át, és azzal érkeztek meg célállomásukra – szóvivői nyilatkozatuk szerint nem sokkal éjfél után értek haza.

Rendőrségi források azt hangsúlyozták, hogy egyáltalán szó sem volt nagy sebességű üldözésről, az legnagyobb bonyodalom az volt, amikor az egyik jármű két kerekével is a járdaszegélyre hajtott. Az egész kalamajka körülbelül egy órán át tartott. Eric Adams, New York polgármestere hivatalos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „nehezen elképzelhetőnek tartja”, hogy kétórás, nagy sebességű autósüldözés történt a világ egyik legzsúfoltabb metropoliszában – ami egyébként is híres arról, hogy állandó dugó uralkodik a belső kerületeiben.

A New York Post a pár taxisofőrét is megszólaltatta. Sukcharn Singh elmondta, hogy a sussexékkel közös utazása mindössze 10 percig tartott, mivel a hercegi pár csak azt kérte, hogy tegyen velük egy kört a tömbök körül. Singh szintén azt mondta, hogy erre csupán azért volt szükség, mert a pár attól tartott, hogy a fotósok tovább követik majd őket a szállásukig. A taxis beszámolója szerint hat paparazzó vette körül a járművét, amikor egy szemeteskocsi mögött elakadtak, és két autó követte őket.

„Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy veszélyben lennék. Nem olyan volt, mint az autósüldözések a filmekben.

Csendesek voltak, és bár riadtnak tűntek, ez New York, egy biztonságos város”.

Az óriási pánik, amit a pár a sajtónyilatkozatával keltett, nem csak az internet népénél, hanem szakmabeli körökben is kiverte a biztosítékot. A Fox egykori műsorvezetője, Megyn Kelly szintén azt hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Manhattanben lehetetlenség kétórás autósüldözésbe keveredni. „Túl sok a lámpa, a stop tábla, túl sok a gyalogos, nagy az autósforgalom és több száz hely van, ahol biztonságosan lehúzódhatsz, hogy megvédd magad. Továbbá, ha tényleg el akarják kerülni a paparazzókat, a hercegnőnek talán nem kellene ilyen nyilvánvalóan használnia őket, mikor az újságban akarja viszontlátni magát” – írta a Twitteren.

„Volt már részem abban, hogy fotósok követtek New Yorkban (biztosan nem 2 órán át és rengeteg bizonyíték is van erről – ami gyakorlatilag az egésznek a lényege, hiszen kamerákkal jönnek), Los Angelesben (még egy olyan városban is, ahol rengeteget kell vezetni és nagy távolságok van két úti cél között, nem 2 órán át, és ISMÉTLEM sok-sok bizonyítékkal), ez ezeknek a városoknak a velejárója.

Úgy tűnik, ezek ketten csak nyafogni tudnak”

– tweetelte Caitlyn Jenner.

Rob Shuter (aki többek között Jennifer Lopez, Sean Diddy Combs és Marie-Christine kenti hercegnő sajtósaként is dolgozott már) szintén kritizálta a hercegi pár viselkedését. „Amit tettek, nem volt ésszerű. Tudjuk, hol lakik Beyoncé. Tudjuk, hol lakik Taylor Swift. Ez New York City. Ha tényleg aggódtak volna a biztonságuk miatt, akkor egyszerűen lehúzódhattak volna” – foglalta össze.

Kiemelt kép: Harry herceg és Meghan hercegné 2023. május 16-án, New Yorkban – Fotó: Kevin Mazur/Getty Images Ms. Foundation for Women