II. Erzsébet kék ruháinak átka: 4 házasság már válással végződött miattuk

Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön. Csak a kék ne a királynőn legyen!

A szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet brit királynő hetvenévnyi uralkodása alatt megszámlálhatatlanul sok ünnepségen vett részt, a legfontosabbak persze azok voltak számára, amelyeken gyerekei és unokái boldogságának lehetett szemtanúja. Az uralkodó mindig is kényesen ügyelt a megjelenésére, sosem láthattuk őt az alkalomhoz nem illő öltözetben – sőt, valóságos divatikonná vált hatvan felett.

II. Erzsébet imádta a színpompás outfiteket, egyik kedvenc színe egyértelműen a kék volt – a hűség, a siker, a nyugodtság, a higgadtság színe. Az interneten most mégis egy olyan teória terjed, hogy a királynő kék szettjei, amelyeket szerettei esküvőin viselt, teljesen más, vészjósló jelentéssel bírnak…

Rossz ómen

A brit királyi esküvőket már a 20. században is óriási médiaérdeklődés övezte – onnantól, hogy 1947. november 20-án II. Erzsébet (akkor Erzsébet hercegnő) és Fülöp herceg nagy napja volt az első királyi menyegző, amelyet az alattvalók is figyelemmel kísérhettek. A királyi esküvőknél pedig talán csak a befuccsolt házasságaik és válásaik érdekelték jobban az embereket… És bár úgy tűnhet, hogy a királyi család hosszú évtizedek óta a szemünk előtt éli az életét, sok esetben csak találgathatunk, hogy egy-egy kapcsolat miért futott zátonyra.

Nos, az internet népének van egy teóriája, amely szerint egyértelmű összefüggés van aközött, hogy II. Erzsébet milyen ruhát viselt egy esküvőn, és hogy az adott pár házassága boldog lett-e. Sőt, tulajdonképpen azt állítják, hogy bizonyos frigyeket a királynő elátkozott a ruhaválasztásával!

Annus horribilis

A válás a királyi berkeken belül évszázadokon át az egyik lehető legborzasztóbb dolognak számított, éppen ezért igyekeztek mindenáron elkerülni – mígnem II. Erzsébet és Fülöp szinte összes gyerekének házassága kudarcba fulladt. A sort nem a királyi pár utódai, hanem II. Erzsébet húga, Margit királyi hercegnő kezdte, amikor 1978-ban elvált Antony Armstrong-Jones fényképésztől. Margitot Anna királyi hercegnő, II. Erzsébet és Fülöp egyetlen lánya követte, aki 1992-ben jelentette be, hogy 19 év házasság után elválik Mark Phillipstől. Akik már akkoriban is falták a királyi híreket, emlékezhetnek rá, hogy ez az év „annus horribilis” volt a királynő számára, ugyanis ekkor ment szét Károly herceg és Diana hercegné, és András herceg is ekkor közölte, hogy hat év házasság után különválik Sára hercegnétől.  

Károly és Diana papíron még három évig házas maradt, majd miután már a királynő is a válást javasolta nekik, 1995-ben hivatalosan is elváltak. A következő évben András és Sára is aláírták a válási papírokat. És hogy mi az a szál, amely összeköti ezeket a kudarcba fulladt házasságokat – azon túl, hogy szereplői mind kékvérűek? Egy állítólagos átok, amelyet – akarva vagy akaratlanul – II. Erzsébet királynő szórt rájuk.

A babona szerint, ha a vőlegény meglátja az esküvő előtt a menyasszony ruháját, az balszerencsét okoz.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy ezekben az esetekben II. Erzsébet ruhája volt a balszerencse okozója, a képek tanúsága szerint a királynő mindegyik esküvőn kéket viselt.

Anna hercegnő és Mark Phillips 1973-as esküvője. Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

 

Károly herceg és Lady Diana 1981-es esküvője. Fotó: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Hulton Royals Collection/Getty Images

 

András herceg és Sarah Ferguson 1986-os esküvője. Fotó: Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

És bár nem gondolnánk, hogy II. Erzsébet szándékosan akarta tönkretenni húga vagy gyerekei boldogságát, az egybeesések több mint gyanúsak. Már csak azért is, mert a kilencvenes évek váláshulláma után a királynő színt váltott: Károly és Kamilla 2005-ben kötött esküvőjén egy halvány nude kosztümöt viselt:

Fotó: Hugo Burnand/Pool/Getty Images

…míg az évtized esküvőjeként számontartott 2011-es ceremónián, amelyen Vilmos herceg és Kate Middleton kelt egybe, pasztellsárga outfitben jelent meg.

Fotó: James Devaney/FilmMagic

Sőt, Harry herceg és Meghan Markle 2018-as esküvőjére sem kéket, hanem lime-zöldet választott – szóval úgy tűnik, mindhárom pár házassága biztonságban van!

Fotó: Owen Humphreys – WPA Pool/Getty Images

És kik azok, akiknek lehetnek még félnivalóik?

András yorki herceg lányai, Eugénia brit királyi hercegnő és Beatrix brit királyi hercegnő arcáról minden bizonnyal lefagyhatott a mosoly, amikor a kékruha-teória eljutott hozzájuk, II. Erzsébet ugyanis mindkét unokája esküvőjén kékben jelent meg. Eugénia alig néhány hónappal Harry és Meghan nagy napja után mondta ki a boldogító igent Jack Brooksbank bármenedzsernek, a büszke nagymama a jeles alkalomra babakék kosztümöt és hozzáillő kalapot választott.

Külső kódTörlésSzerkesztés

Beatrix 2020-as esküvőjét a koronavírus-járvány miatt igazán visszafogottra és meghittre tervezték, de persze II. Erzsébet innen sem hiányozhatott – talpig türkizkékben jelent meg a ceremónián.

Külső kódTörlésSzerkesztés

A két királyi hercegnő (egyelőre) boldog házasságban él, mindketten tavaly adtak életet első gyereküknek. Ahogy ők, mi is bízunk benne, hogy a kék ruha átka az előző évezredben ragadt, és őket nem fogja utolérni…

Kiemelt kép: Getty Images