Diana Spencer és Károly herceg fényűző esküvője örökre beleivódott a kulturális emlékezetbe.

Mi történt?

1981. július 29-én tartották Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer esküvőjét a londoni Szent Pál-székesegyházban.

Miért fontos?

Diana és Károly egybekelésének napja nem véletlenül kapta meg „az évszázad esküvője” címet. Fontos kultúrtörténeti pillanat ez, amelyet 750 millióan követtek élőben a televízió képernyőjén (nézőszámban az eseményt csak Harry herceg és Meghan Markle házasságkötése előzi meg).

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miben volt rendhagyó ez az esküvő?
  • Mit kell tudni Diana menyasszonyi ruhájáról?
  • Milyen tradíciót indított el a hercegi pár ezen az eseményen?

Ekkor még úgy tűnt, valóra vált a tündérmese. Károly herceg eredetileg Diana nővérének, Sarah Spencernek udvarolt, ám az a kapcsolat rövid életű volt. Károly végül Dianát kérte feleségül. A királyi család elvárásainak a húszéves lány tökéletesen megfelelt: arisztokrata volt, hajadon és protestáns. Érdekes adaléka a kapcsolatnak, hogy 1660 óta most először volt brit állampolgárságú házastársa a brit trón várományosának.

Bakik és újítások

Lady Di és Károly herceg esküvőjét rendhagyó módon nem a westminsteri apátsági templomban, hanem a Szent Pál-székesegyházban tartották. Erre azért volt szükség, mert a rengeteg meghívott vendég az előbbiben nem fért volna el. Utoljára 1501-ben tartottak királyi esküvőt a Szent Pálban – VII. Henrik és Katalin hercegnő. Újdonságként hatott az eseményen az is, hogy Diana szándékosan kivette az „engedelmeskedni” kifejezést az eskü hagyományos szövegéből. Az már viszont bakinak – bár kedves bakinak – számított, hogy felcserélte jövendőbeli férje keresztneveinek sorrendjét: „Philip Charles Arthur George” – sorolta, holott a vőlegényt Charles Philip Arthur George-nak hívják. De nem csak ő hibázott, Károly herceg elrontotta az eskü szövegét. Azt mondta – szabad fordításban –, hogy felajánlom neked a te javaidat (thy goods), holott a helyes szöveg az lett volna: felajánlom neked világi javaimat (my worldly goods). Ráadsául még az esküvő előtt, készülődés közben Diana véletlenül a ruhájára öntötte a parfümjét, így kénytelen volt egyik kezével takargatni a foltot, miközben az oltár felé sétált.
A pár a házastársi eskük felmondása után elfeledkezett a csókváltásról, ezt később a nagy nyilvánosság előtt a Buckingham-palota erkélyén bepótolták. Ezzel tradíciót is teremtettek, amelyet Vilmos és Katalin és Harry és Meghan is követtek a saját esküvőiken.

A csók az erkélyen (Fotó: Getty Images)

A menyasszonyi outfit

Az esküvői ruha a divattörténelem egyik legszigorúbban őrzött titkának számít: két biztonsági változatot is készítettek arra az esetre, ha az eredeti tervek esetleg kiszivárognának még a nagy nap előtt. A ruha akkori árát nagyjából 9000 fontra becsülték a hozzáértők. A ruhát Elizabeth és David Emanuel tervező házaspár alkotta, a taft alapot körülbelül 10 000 kézzel felvarrt gyöngy díszítette. A ruha uszálya rekordhosszúságú volt. A készítők nem számoltak azzal, hogy a közel nyolc méternyi anyagot nem lehet gyűrődésmentesen utaztatni az üveghintóban – bármennyire is igyekezett Diana, kiszállás után az uszályon megfigyelhetők voltak a ráncok. A ruhát legalább 15 alkalommal kellett próbálni és alakítani, a menyasszony ugyanis már akkor evési zavarokkal küzdött, és az esküvőt megelőző időszakban két teljes méretet fogyott. Még a varrónőket is aggasztotta Di látványos súlyvesztése. A menyasszonyi ruha második verziója Madame Tussaudsnál volt kiállítva, a harmadiknak azonban nyoma veszett: „sokáig ott lógott a stúdiónkban – mondták a tervezők – de aztán egyszer csak eltűnt. Ötletünk sincs, mi történhetett vele” – állították a tervezők. A ruhához két passzoló esernyő is készült, figyelembe véve a szigetország időjárási viszonylatait, ám szerencsére nem volt rájuk szükség. Mivel mindkettőt selyemből alkották meg, nem valószínű, hogy sok hasznát lehetett volna venni egy kiadós zuhé esetén.

A ruha (Fotó: Getty Images)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!