Tartogat még meglepetéseket az új uralkodó...

Amióta átvette néhai édesanyja helyét a brit trónon, III. Károllyal nagyot fordult a világ – és még az is lehet, hogy többet cikkeznek róla, mint valaha. Például különféle érdekességeket gyűjtenek róla, vannak cikkek, amelyek a kedvenc ételeit is taglalják… Ezek közül szemezgettünk.

Ő az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb festőművésze

Dédnagymamájához, Viktória királynőhöz hasonlóan ő is lelkes művész, ráadásul nemcsak szereti, hanem érti is a festést: Károlyt ugyanis az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb kortárs művészeként tartják számon. Általában akvarell technikával természetképeket, például hegyeket és tavakat fest.

Lauren Porter kurátor Károly herceg egyik 2012-ben festett akvarelljét igazgatja egy 2013-as kállításon. (Fotó: Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)

Bár magát csupán „lelkes amatőrnek” tartja, tiszteletbeli tagja a Királyi Akadémiának és a Királyi Akvarell Társaságnak egyaránt, és festményeivel összesen több mint 2 millió fontot hozott már a konyhára (persze sokakban felmerül, hogy a siker esetleg inkább a művész származásának, mintsem egyedülálló tehetségének köszönhető).

Gyerekkorában őt is kiközösítették

Kortársait (ahogyan az a gyerekeknél lenni szokott) kevéssé érdekelte anno, hogy Károly ki fia-borja: ennek megfelelően az iskolában őt is sokat csúfolták a külseje miatt. Nehéz gyermekkorához az is hozzátett, hogy ő volt az első királyi trónörökös, akit az otthonán, a palotán kívül taníttattak.

Károly herceg 1963 januárjában, 2 hónappal 14. születésnapja után (Fotó: Stan Meagher/Express/Getty Images)

Az ifjú herceg tanulmányait a londoni Hill House Schoolban kezdte, majd átkerült a hampshire-i Cheam Schoolba, abba a legendás bentlakásos iskolába, ahová édesapja, Fülöp herceg is járt. Itteni iskolatársai állítólag sokat piszkálták, gúnyolták őt elálló fülei és termete miatt, az érzékeny és a sportokban nem különösebben tehetséges Károly pedig emiatt inkább magányosan tengette napjait, sokat festett és rajzolt szobájában (bár meglehet, hogy valójában ebből is csak profitált, lásd: előző pont). A Vanity Fair szerint Károlynak borzasztó honvágya volt az iskolában töltött évek alatt, és hetente küldött leveleket családjának (gyerekkori traumái bemutatásának a népszerű A korona című sorozat is külön epizódot szentelt).

Megeszi, amit megtermelt

Károly kedvenc ételei közé tartozik a szilva, a főtt tojás és a bárányhús vadgombás rizottóval. Az udvar egy korábbi séfje a Delishnek elmondta, hogy az uralkodó reggelire általában a saját kertjében termett szilvát fogyasztja – müzlivel.

III. Károly, itt még csak Károly herceg a Clarence House egyik kertjében szemrevételez 2012-ben. De nem csak megtekinteni szokott, tényleg dolgozik is kertjeiben (Fotó: Rota/ Anwar Hussein/Getty Images)

III. Károly igen régóta a környezetvédelem elkötelezett híve: bolygónkért vívott „harca” egészen 1968-ig nyúlik vissza, amikor is 20 évesen az Európai Természetvédelmi Év walesi bizottságának elnöke lett. Többször is büszkén nyilatkozott biokertészetéről, amelyben ragadozókat vetnek be a rágcsálók kiirtására méreg helyett, és minden zöldhulladékot visszaforgatnak. II. Erzsébet királynő legidősebb gyermekét a sajtó sokszor nevezte furcsának különleges kertje miatt, de ő továbbra is örömét leli benne, és mint elmondta, nemcsak friss és egészséges zöldségeket kínál a kert, de az a rovar- és madárvilág számára is hasznos hely.

Az apás szülés híve

Vilmos és Harry születése több szempontból is formabontó volt: Diana volt az első a királyi családban, aki a palotán kívül, kórházban szült, Károly pedig mindkét születésnél jelen volt, amire szintén sosem volt azelőtt példa.

Diana és Károly állítólag nem értett egyet abban, hogy hogyan hívják első fiukat. Andrew Morton könyvében olvashatjuk, hogy Vilmost édesapja eredetileg Arthurnak szerette volna keresztelni.

Diana hercegné, Harry és Vilmos herceg, illetve Károly 1985-ben (Fotó: Mirrorpix/Getty Images)

Ő vitette haza Diana holttestét

1997. augusztus 31-én hajnalban Lady Diana és Dodi Fayed autóbalesetet szenvedett, amelyben ők, illetve sofőrjük, Henri Paul is életét vesztette. III. Károly király (akkor még Károly herceg) azonnal Párizsba utazott, hogy volt felesége holttestét ő maga szállíttassa vissza az Egyesült Királyságba. Károly ekkor (állítólag) még azt a tervet is leállította, hogy oly sok év után végre hivatalosan is bejelentse Kamillát, mint új élettársát. 

Keresztapa és mostohaapa egyben

Károly egyszerre keresztapja és mostohaapja is Kamilla és volt férje, Andrew Parker Bowles első fiának, Tom Parker Bowlesnak.

Fiatalkorukban, amíg Károly a haditengerészetnél szolgált, Kamillát eljegyezte a hadsereg tisztje, Andrew Parker Bowles, majd 1973-ban össze is házasodtak, de jó barátságban maradtak a herceggel. Talán túl jóban is, tekintve, hogy ez a nagy barátság (vagyis valójában örök szerelem) mindkettejük házasságainak felbomlásához vezetett, Kamilla és Károly pedig végül 2005. április 9-én mondta ki (ezúttal már egymásnak) a boldogító igent.

Ő az „unikornis”

Az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálatában Károlyt az „unikornis” fedőnévvel illetik.

Egy igazi parkőr

Mint említettük, Károly elkötelezett környezetvédő, nemrégiben a Windsor Great Parkjának parkőre, vagyis rangere lett, de mindig is gyakran mesélt a kertészkedés és a természet iránti szeretetéről. „Csak jövök és beszélgetek a növényekkel. Nagyon fontos beszélgetni velük, úgy vélem, válaszolnak” – mondta egy 1986-os interjúban.

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu