Sokkoló részletek derülnek ki Diana haláláról egy új dokusorozatban

Egy brit közszolgálati csatorna új műsorában szó esik a Mishcon-jegyzetről is. 

A sorozat szerint csak hat évvel a halálát okozó ütközés után adták át a francia nyomozóknak azt a feljegyzést, amelynek tartalma szerint Diana tartott attól, hogy egy megrendezett autóbalesetben veszíti majd életét.

A jegyzet, amelyet a walesi hercegné jogi tanácsadója vetett papírra 1995-ben, arról tanúskodik, hogy mit mondott Diana egy Victor Mishconnal és az akkori személyi titkárával folytatott megbeszélésen. Diana állítólag arról beszélt, hogy egy forrás elárulta neki, hogy 1996 áprilisáig megpróbálnak majd „megszabadulni tőle” – mégpedig egy olyan autóbaleset révén, amely vagy megöli, vagy megsebesíti őt.

A hercegné végül 1997. augusztus 31-én, Párizsban halt meg – autóbalesetben. Szintén életét vesztette a tragédiában a vele utazó partnere, Dodi Al-Fayed és a sofőr, Henri Paul, aki a nyomozás szerint a tragédia idején alkohol és vényköteles gyógyszerek hatása alatt állt. Diana halála a hivatalos álláspont szerint „súlyos gondatlanságból” következett be.

Mishcon állítólag 1997-ben átadta a feljegyzését a Metropolitan Police vezető tisztjeinek, a sorozat szerint viszont az irat csak hat évvel később jutott el az autóbalesetet vizsgáló francia hatóságokhoz. A műsorban továbbá az is szóba kerül, hogy Diana testvérei is csak több mint egy évtizeddel a feljegyzés megszületése után szereztek tudomást annak létezéséről, valamint sokáig Diana fiai, Vilmos és Harry herceg sem tudtak róla.

A Channel 4 és a Discovery Plus koprodukciójában készült új dokumentumsorozat, az Investigating Diana: Death In Paris a balesetet követő rendőrségi nyomozást mutatja be, és az idén esedékes, huszonötödik évforduló idején kerül a brit képernyőkre. A sorozat szándéka szerint azt mutatja be, hogy „bizonyos hatalommal bíró személyek, a sajtó és az internet hogyan hozott létre és táplált olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek felülírják a tényeket, és megkérdőjelezik az igazság alapvető természetét”. Az epizódokban mindkét nemzet érintett nyomozói megszólalnak – közülük néhányan most először nyilatkoznak nyilvánosan az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Diana hercegné meglátogatja a bristoli Colston’s Schoolt 1983. november 19-én – Len Trievnor/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images