Ezért tartják alkalmatlannak szerepére a Károly herceget alakító színészt

Dominic West A korona 5. évadában alakítja Károly herceget.

Tegnap végre elérkezett a nap, amit a rajongók úgy vártak: felkerült a Netflixre a brit királyi családról szóló sorozat, A korona 5. évada. Még ha valaki nem is nézi a sorozatot, vagy nem érdeklődik a királyi család történetei iránt, jó eséllyel tud róla, hogy ez az évad már a Diana hercegné és Károly herceg házassága körüli botrányokról is mesél majd. Az is nyilvánvaló mindenki számára, hogy mivel időben már nagyon közeledünk napjainkhoz, egyre több indulatot generál majd a realitást a fikciós elemekkel keverő sorozat – elvégre veszélyes zóna ez, hiszen kellően sok minden igaz belőle ahhoz, hogy a nézőben azt az illúziót keltse, a valóságot látja. 

Ez az új évad tehát az 1990-es és a 2000-es évek közötti időszakra fókuszál, több királyi házasság felbomlása is nagy hangsúlyt kap benne, például András herceg és Sarah Ferguson különválása, Anna hercegnő és Mark Phillips kapitány szakítása, valamint természetesen Károly herceg és Diana hercegnő 1996-os válása. Az új évtized új szereplőkért kiáltott, így aztán Olivia Colmant Imelda Staunton váltotta II. Erzsébet karakterében, Helena Bonham Cartert Lesley Manville Margit hercegnőében, Diana hercegnét Elizabeth Debicki, Károly herceget pedig a többek között a Drót és a Viszony című sorozatokból megismert Dominic West jeleníti meg. 

Túl jóképű?

Hogy milyenek az új színészek ezekben a szerepekben, arról megoszlanak a vélemények – sokan imádják a színészválasztást, sokan utálják, az azonban biztos, hogy Dominic Westtel kapcsolatban máris több olyan cikk született, amely azt taglalja, hogy egészen egyszerűen túl jól néz ki ahhoz, hogy hitelesen alakítsa az egykori trónörököst (ma III. Károly királyt ugyebár). Hogy Károly mit szól majd hozzá, előbb-utóbb bizonyára kiderül, ahogyan az is, hogy mit gondolt az eddigiekről.

Ezzel egyébként valamennyire West is egyetért. Azt mondta az Entertainment Weeklynek, hogy majdnem visszautasította a szerepet, mert úgy érezte, nem illik hozzá, hiszen egyáltalán semmiben sem hasonlít Károlyra. „Kissé kétségbe voltam esve. Hogyan tudnám visszaadni ennek a pasasnak a külső jegyeit? – mesélt még a forgatásokon is meglévő vívódásáról. –  Csak hátulról hasonlítok igazán Károlyra, a haj egyszerűen tökéletes lett” – utalt a fodrászok remek munkájára.

A brit színész módos családból érkezik és finom edukációban részesült, a híres magániskolába, az Eton College-ba járt, akárcsak oly sokan a brit arisztokrácia tagjai közül, később pedig irodalmat hallgatott, majd egy művészeti egyetemen végzett. És – bármennyire is mókás együttállás, a való életben is egy arisztokrata nőt vett feleségül. Feleségével, Catherine FitzGeralddal még a dublini Trinity főiskolán ismerkedtek meg, akkor jártak egy darabig, de ahogy gyakran lenni szokott a korai szerelmekkel, útjaik szétváltak. Több mint másfél évtizeddel később, 2007-ben viszont újra találkoztak, megint összejöttek, és 2010-ben össze is házasodtak. Négy gyermekük van: a 13 éves Dora, a 12 éves Senan, a 11 éves Francis, és a 7 éves Christabel (illetve Westnek egy korábbi kapcsolatából van még egy gyermeke, a 23 éves Martha). És ugyan 2020-ban megingott a bizalom, amikor Westet Lily James színésznővel látták csókolózni Olaszországban (az estet nemcsak látták, de a szemfüles lesifotósok meg is örökítették), a pár helyre hozta dolgait, és azóta is együtt vannak. 

Dominic West és családja A korona 5. évadának bemutatóján Londonban, 2022. november 8-án (Fotó: Dave J. Hogan/Getty Images)

Na de ki ez az arisztokrata Catherine?

A FitzGerald dinasztia tagja, ami egy régi, ír és brit arisztokrata család. Apja, Desmond a Glin lovagja címet viselte, de Catherine-nek nem volt hivatalos címe, mivel az a férfiágon öröklődik. A család ősi írországi kastélyában nőtt fel, ahol Westtel ma is sok időt töltenek. A dublini Trinity College-ba járt, ahol mint említettük, találkozott későbbi férjével. Szerelmük igazi bölcsészhallgató l’amour volt, álmodoztak, verseket olvastak egymásnak, és csodálták a környező hegyeket, de a nyári szünet végén FitzGerald végül szakított Westtel. Az ezután eltelt években a nő tájépítészként és kertészként futott be karriert Írországban. 1995-ben ment férjhez egy másik arisztokrata sarjhoz, bizonyos Edward Lambtonhoz, Durham 7. grófjához, aki miatt a vikomtné címet is viselte egy ideig, de 2002-ben elváltak. Ő és West néhány évvel ezután egy közös barát révén kerültek össze újra. És vannak együtt azóta is, West kilengése ellenére, hiszen mint Catherine Fitzgerald nyilatkozta: kapcsolatuknak „természetesen vannak hullámvölgyei, mint mindenkinek, de mi elkötelezettek vagyunk egymás és a közös családi életünk iránt”.

Kiemelt kép: Dominic West és Catherine Fitzgerald 2019 februárjában – Fotó: Dia Dipasupil/WireImage/Getty Images