Megdöbbentő jelenetekkel lesz tele A korona új évada

Már az előzetes is heves érzelmeket váltott ki a közönségből.

A királyi család számos tagja elismerte már, hogy figyelemmel követi Netflixen futó, hihetetlenül nagy sikernek örvendő drámát. A Hello! magazin szerint Erzsébet királynő unokája, Eugénia brit királyi hercegnő (András yorki herceg és Sára yorki hercegné lánya), valamint Eduárd herceg és felesége, Zsófia wessexi grófné is nézi a sorozatot – Harry herceg pedig a The Late Late Show with James Corden tavalyi adásában véleményét is kifejtette róla. „(A sorozat) Egy megközelítőleges képet ad az életmódról és annak a súlyáról, amikor a kötelességet és a szolgálatot a család és minden más elé kell helyezni, valamint hogy mindennek milyen következményei lehetnek” – fogalmazott anno a sussexi herceg. Később mostohája, Kamilla királynő még a sorozatban őt alakító színésszel is fotózkodott, maga a király pedig némi éllel a hangjában értékelte a róla mintázott sorozatbeli karaktert.

Imelda Staunton és a többi szereplő forgatás közben 2021. augusztus 2-án a skóciai Macduffban. (Fotó: Peter Summers/Getty Images)

Nem csoda hát, hogy a társadalom minden csoportjában népszerű és sikeres sorozatnak anno gondolkodás nélkül berendelték az ötödik évadát (egyébként már a hatodik évadot forgatják) – ez fog megjelenni éppen két hét múlva, november 9-én, a Netflixen. Tavasszal hozták nyilvánosságra az új részek színészeinek kilétét, valamint azt is ekkor tudhattuk meg, hogy a kilencvenes évek történéseit, azaz főleg Károly és Diana házasságának felbomlását bemutató évadban kulcsfontosságú lesz a hercegné ellentmondásos, a királyi családban nagy felzúdulást kiváltó könyve, a Diana: Her True Story (Diana igaz története – saját szavaival), valamint a híres interjú, amelyet Martin Bashirnak adott a BBC One Panorama című televíziós műsorában, és amelyben leszögezte: hárman vannak ebben a házasságban.

Az igen izgalmasnak ígérkező új részek beharangozása óta azonban történt néhány nem elhanyagolható dolog a családban: elhunyt II. Erzsébet, és fia, III. Károly került a brit trónra – és többen úgy gondolják, érzéketlen dolog ilyenkor újabb évadot megjelentetni a család életéről. Sir John Major, aki a kilencvenes évek során volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, élesen bírálta a műsort, mondván az „nem más, mint káros és rosszindulatú fikció”, majd Dame Judi Dench írt nyílt levelet a The Timesnak, amelyben „durva szenzációhajhászással” vádolta a sorozatot. A sorozat készítőit azonban nem kell félteni. „Azt hiszem, mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy az 1990-es évek nehéz időszak volt a királyi család számára, és Károly királynak szinte biztosan lesznek fájdalmas emlékei arról az időszakról. De ez nem jelenti azt, hogy utólag visszatekintve a történelem nem lesz kegyes hozzá vagy a monarchiához – fogalmazott a műsor megálmodója, Peter Morgan a Variety-nek. – A sorozat egyértelműen kegyes hozzájuk. Hatalmas együttérzéssel fordulok egy ilyen helyzetben lévő ember, sőt, egy ilyen helyzetben lévő család felé. Az emberek néha megértőbbek és együttérzőbbek, mint azt várnánk” – zárta rövidre a vádaskodást a forgatókönyvíró.

Az alábbi előzetes alapján az olvasók is következtethetnek rá, mire számíthatnak az új epizódoktól:

A korona főszereplői szintén védelmükbe vették alkotásukat: Elizabeth Debicki, a Dianát alakító színész úgy fogalmazott, hogy a sorozat nagy fokú érzékenységgel, az igazsághoz hűen és összetetten mutatja be Diana halálának körülményeit, és azt is hozzátette, hogy mindezt rengeteg kutatással és eszmecserével tudták elérni a forgatások során. A Károlyt megformáló Dominic West szintén együttérzéssel nyilatkozott az eredeti történet szereplőiről. Elmondta, az új évad „Diana halálával és olyan megdöbbentő jelenetekkel foglalkozik, mint például hogy Károlynak közölnie kell a halálhírt a fiaival. Nekem két hasonló korú fiam van, így nagyon-nagyon nagy felelősséget éreztem, hogy ezt jól csináljuk, és azt hiszem, mindannyian nagyon komolyan vettük.”

Nos, két hét múlva maga a publikum is eldöntheti végre, mennyire sikerült érzékenyen és felelősségteljesen bemutatni ezeket a történéseket!

Kiemelt kép: Diana hercegné a legendás bosszúruhájában. Ez a jelenet is benne lesz az új évadban – Fotó: Jayne Fincher/Getty Images