Harry herceg a szüzessége elvesztéséről is kendőzetlenül ír önéletrajzában

Harry herceg önéletrajza a legszemélyesebb részletekbe is beavatja az olvasókat.

A könyv hivatalos magyar fordítása Tartalék címmel (Corvina Kiadó) a tervek szerint március 17-én kerül majd a könyvesboltok polcaira, az eredeti, angol nyelvű verziót azonban mától bárki beszerezheti. A legfontosabb médiumok természetesen már a megjelenés előtt kaptak egy-egy példányt a memoárból (vagy épp kiszivárogtatták nekik annak néhány részletét), és a kritikusok írásait elolvasva úgy tűnik, nem éppen voltak elragadtatva a könyvtől. A szakértők szerint bármennyire is csapnivaló a mű stilisztikai és tartalmi értelemben véve, kétségtelenül bestseller lesz – csupán annak köszönhetően, hogy Harry herceg jegyzi. (Harry és felesége, Meghan az utóbbi időkben a szokásosnál is többet szerepelnek a sajtóban, mivel decemberben hatrészes sorozatban mesélték el szerelmük történetét a Netflixen, ráadásul az epizódokban visszatérő jelleggel ecsetelték, hogy Harry családtagjai hogyan igyekeztek aláásni kettejük boldogságát.)

Az önéletrajzról már korábban kiderült, hogy részletesen ecseteli, hogyan esett egymásnak Harry és testvére, Vilmos egy alkalommal (és törtek össze egy kutyatálat is a daliás ökölpárbaj hevében), hogy egy sarkköri jótékonysági séta során a másodszülött füle-farka lefagyott, hogy a Frog and Firkin nevű kocsma mögött veszítette el a szüzességét egy idősebb nővel, hogy könyörgött az apjának, ne vegye el Camilla Parker Bowlest, hogy tálibokat ölt és így tovább… De lássuk, mit írtak a Tartalékról mint könyvről a legolvasottabb lapok!

A Daily Mail szerint embert lehetne kínozni vele

Mindez nem annyira meglepő, tekintve, hogy a Daily Mail anyavállalata jelenleg éppen Harry herceg ellen pereskedik… De még ezt figyelembe véve is elég erősen kritizálták a könyvet, azt írták róla, hogy az írás maga egy „haragtartó gyerek gyötrelmes műve”, amelyet a lap nyomtatott verziójában további 17 oldalon elemeznek.

A lap ismét hangsúlyozta az abban rejlő ellentmondást, hogy Harry mindent feltáró memoárt jelentet meg, miközben brit újságokat perel a magánéletének háborgatása miatt.

A The New York Times egyoldalúnak nevezte

Ugyan egy memoár természeténél fogva általában egy személy nézőpontjából mutatja be a történteket, Harry kötetével kapcsolatban mégis, már egy kisebb szemlében is külön kiemelte annak egydimenziósságát a The New York Times.

Harry herceg memoárja ma éjféltől kapható (Fotó: Aaron Chown/PA Images via Getty Images)

Vanessa Friedman a könyv borítóját vette górcsöve alá, és arra jutott, hogy szerinte Harry a borítókép segítségével hasonló képet igyekezett festeni saját magáról, mint amilyen anno az édesanyjáról élt a köztudatban: azaz hogy ő „a nép hercege”. A borítófotón, mondhatni, szinte meztelenül – de minden túlzás nélkül állítható, hogy egyszerűen, közvetlen közelről néz a fotós lencséjébe. „Nincs korona. Nincs palást. Nincs katonai ruha. Még egy Savile Row öltöny sem” – világít rá az újságíró.

Természetesen nem számít formabontónak a hős ilyen fajta ábrázolása a memoárok világában. A Times Piers Morganre hivatkozva kiemeli, hogy a Tartalék mennyire hasonlít Andre Agassi Open című 2009-es önéletrajzának borítójához – plusz érdekesség, hogy Agassit és Harryt is J.R. Moehringer segítette könyveik megírásában… A lap szerint a borító egy olyan, számító döntés eredményképpen születhetett meg, amelynek eredendő célja volt, hogy a Tartalékot az őszinteségükről ismert könyvekkel egy kategóriába helyezze – nem pedig azok közé, amelyek a történelmet próbálják megmásítani.

A The Guardian szerint nem több, mint egy elszalasztott lehetőség

A The Guardian azt írta a könyvről, hogy az nem más, mint Harry „elhibázott kísérlete arra, hogy ismét ő uralja a narratívát”, majd kiemelték, hogy az önéletrajz maga is a bulvársajtó történetmesélési stílusában íródott – épp abban a stílusban, amelyet olyan hangosan szokott kritizálni Harry herceg és felesége.

A The Telegraph három pontra értékelte

A The Telegraph meglátása szerint Harry herceg édesanyjáról való megható visszaemlékezéseit aláássa a kicsinyessége, és bár a könyv pletykaértékű bekezdései valóban szórakoztatóak, a könyv maga „egy kétségbeejtően szomorú történet egy fiúról, aki soha nem heverte ki édesanyja elvesztését”.

Kiemelt kép: Harry herceg Spare (Tartalék) című önéletrajzi könyvének példányai a londoni WH Smith könyvesboltban 2023. január 10-én – Fotó: Leon Neal/Getty Images