Harry és Meghan az utolsó epizódokban dobja majd le a bombát

Sok meglepetést tartogatnak az új részek...

Harry és Meghan minisorozatának (amelyről korábban igen elgondolkodtató kritikát írt a Nők Lapja újságírója, Hulej Emese) utolsó epizódjai ma kerülnek fel a Netflixre, és minden valószínűséggel sussexék ezekben az epizódokban fogják kifejteni, pontosan milyen események is vezettek el anno odáig, hogy úgy döntsenek, elállnak a királyi kötelességeiktől, és Amerikában kezdenek új életet.

Miután a Harry & Meghan című dokumentumsorozat első három része a brit sajtó és a királyi udvar kapcsolatával, valamint a rasszizmus kérdéseivel foglalkozott, a legújabb epizódokban Harry már azt feszegeti, hogy ők ketten hogyan váltak (elsősorban a férfi uralkodói rokonai által) „intézményesített gázlángozás” áldozatává (arról, hogy mit is jelent pontosan a gázlángozás, és hogy hogyan ismerhetjük fel például az egészségügyben, itt írtunk korábban). „Szívesen hazudtak, hogy megvédjék a bátyámat – fogalmaz Harry az új részek előzetesében bátyjára, a trónörökös Vilmos hercegre utalva. – Soha nem voltak hajlandóak elmondani az igazat, hogy megvédjenek minket”. Ez a mondat szinte közvetlenül azután hangzik el, hogy Meghantól megtudhatjuk, az ő meglátása szerint „nem hogy a farkasok elé dobták, hanem egyenesen megetették a farkasokat vele…”

Bár az nem világos, hogy kik azok az „ők”, akik ezeket a szörnyűségeket tették a szerelmespárral, az előzetes arra enged következtetni, hogy a sajtómunkatársak és a palota személyzete okolható a szenvedéseikért.

Mindeközben III. Károly király épp azt próbálja bizonyítani az alattvalóinak, hogy a monarchia II. Erzsébet királynő halála után is él és virul. Ehhez az is hozzátartozik, hogy Károly meglátásai szerint az ő királyi családjuk segíthet egyesíteni az egyre sokszínűbbé váló nemzetet (a rasszizmussal kapcsolatos vádakra reagálva), ennek érdekében pedig személyes feladatának tartja, hogy a modern Nagy-Britanniát alkotó etnikai csoportok és vallások képviselőivel ő maga személyesen találkozzon.

Már csak amiatt nehezen értelmezhető sokak számára a rasszizmussal való vádaskodás, mert Harry és Meghan 2018-as házasságát bizonyos sajtóorgánumok anno kifejezetten egy a királyi család által megtervezett PR-fogásnak gondolták, amellyel állítólag azt akarták bizonyítani (ahogyan teszi ezt Károly is a fentiek értelmében), hogy a monarchia ma már a korábbinál sokkal elfogadóbb a saját multikulturális nemzetét illetően. Ezeket a feltételezéseket aztán hamar aláásta, amikor Meghanról elterjedt, hogy végtelenül önző és nehéz személy, valamint hogy a palota személyzetével szemben többször is megfélemlítő magatartást tanúsított… (Ezt a botrányt állítólag maga II. Erzsébet próbálta eltitkolni.)

A faji kérdés valójában csak később, azután vált a monarchia egyik központi témájává, hogy Harry és Meghan a 2021 márciusában Oprah Winfreynek adott interjújukban azt állították, hogy első gyermekük születése előtt a királyi család egyik tagja felvetette azt a kérdést, hogy vajon mégis mennyire lesz majd sötét színű a baba bőre. Meghan sógora, Vilmos herceg az Oprah-interjú megjelenése után rögvest védelmébe vette a család többi tagját, és úgy nyilatkozott a sajtóban: „Nagyon nem vagyunk rasszista család”.

Azóta azonban sok víz lefolyt a Temzén, Pauline Maclaran szakértő szerint pedig a királyi család most minden bizonnyal lélegzetvisszafojtva várja Harry és Meghan sorozatának utolsó három epizódját (hiszen a várhoz képest vajmi kevés támadás érte őket az első háromban). „Nagyon provokatív az egész, úgy tűnik, mintha egyfajta háborút hirdetnének… De várjuk ki a végét” – vélekedik. 

Ha pedig mindez nem lenne elég, a szakértő meglátása szerint a sorozat amiatt is problematikus a palota számára, hogy általa Harry és Meghan a társadalomnak ugyanazt a fiatalabb, kulturálisan sokszínű csoportját igyekszik megszólítani, amelyet eredetileg Vilmos és Katalin próbált megnyerni magának. „Azt hiszem, ez aggasztó lehet a királyi család számára a jövőjük szempontjából, mert bizonyos mértékig tényleg szükségük van arra, hogy ezt a fiatal generációt maguk mellé állítsák, ha fenn akarnak maradni. Nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük, hogy sokszínűbbnek tűnjenek, és azt hiszem, látjuk, hogy ez valamennyire sikerül nekik, de nem eléggé” – fejtette ki Maclaran.

Kiemelt kép: Meghan és Harry 2022. december 6-án, New Yorkban – Fotó: PA Wire/PA Images via Getty Images