„A családom szerint Meghan egy boszorkány” – Harry herceg ismét kitálalt

Újabb részletek láttak napvilágot a sussexi herceg memoárja kapcsán.

A Netflixen futó, Harry és Meghan című dokusorozat hatalmas sajtóvisszhangot keltett, és ha mindez nem lenne elég, a 38 éves herceg a Spare (Tartalék) című, hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvében sem kíméli a királyi családot. Az eddig kiszivárgott részletek szerint szó lesz arról, hogyan romlott meg kapcsolata bátyjával, Vilmossal (akivel a közölt részletek szerint tettlegességig fajult közöttük egy vita, melyben Vilmos a gallérjánál fogva taszította öccsét a földre) és édesapjával, Károly királlyal – de nem kíméli mostohaanyját, Camilla Parker Bowles-t sem, akit a könyvében egyszerűen csak „a másik nőként” emleget, illetve sógornőjéről, Katalin hercegnéről sem átallott gúnyos kijelentéseket tenni. A kiszivárgott részletekből egyúttal pedig az is kiderült, hogy katonai szolgálata idején több olyan bevetésen is részt vett, ahol emberi életek kioltására kényszerült Wales kapitányaként. 

A 38 éves herceg a memoár megjelenése kapcsán Anderson Coopernek adott beharangozó interjút vasárnap este, ahol újabb súlyos részletek láttak napvilágot a már idáig is kellőképp botrányos családi történetből (itt is írtunk róla bővebben). Harry Diana tragikus halálát követő gyászáról is beszélt, és arról, hogy közel 23 éves koráig képtelen volt felfogni, hogy nem él az édesanyja. A sussexi házaspárt számtalan véd érte a Netflix-sorozat kapcsán, melyben többször is hangoztatták a bulvársajtó romboló hatásait, így pedig joggal merült fel sokakban a kérdés, miért tartják most mégis fontosnak, hogy a nagyközönség szeme láttára, nyilvánosan öntsenek tiszta vizet a pohárba (tovább rombolva ezzel a fényesnek egyébként sem nevezhető kapcsolatuk a királyi család többi tagjával). A kérdés a tegnap esti interjúban sem kerülte el a herceget:

„Minden egyes alkalommal, amikor személyesen próbáltam beszélni a családommal, kiforgatták a szavaimat, és úgy szivárogtatták ki a sajtónak az elhangzottakat, hogy azzal negatív fényben tüntessenek fel minket a feleségemmel”

 – magyarázta Harry herceg, miért álltak mégis nyilvánosság elé a történetükkel. „A családom rendszeresen olvas bulvárlapokat, tudod? Ki van téve minden ilyen jellegű magazin a reggeliző asztalra, és mindenki ezeket lapozgatja, amikor összegyűlik a család. Akár elhiszed a leírtakat, akár nem, ez mindenképp nyomot hagy a fejedben” – folytatta. 

Fotó: Finnbarr Webster/Getty Images

Megjegyzése Meghan Markle és a brit bulvársajtó közötti vita kapcsán hangzott el.

„Amerikai, félvér, színésznő és elvált – ezek voltak a legtipikusabb sztereotípiák, amelyekkel a brit sajtó táplálékává vált a feleségem, és amelyeket a családom is rendszeresen elolvasott. Ha már az elején kibontakozik a sztereotípiákon alapuló ítélet, nagyon nehéz a későbbiekben túllépni ezen. A családom és a sajtó úgy vélekedik, hogy ő egy boszorkány, aki megváltoztatott és kifordított önmagamból. 

És igen, valóban megváltoztam, csak más irányból, amit kevesen ismernek el: ahelyett, hogy klubról klubra járnék, innék és drogoznék, megtaláltam életem szerelmét – azt az embert, akivel családot alapíthattam, és aki mellett végre boldog lehetek”

– mondta Harry.

Az interjúban az is elhangzott, hogy mostohaanyja, Camilla királyné korábban tudatosan informálta félre a sajtót, és azért állított valótlanságokat mostohafiairól, mert „fenn kellett tartania a tökéletes jövőbeli királyné látszatát”. „Ez tette őt igazán veszélyessé, és azok a kapcsolatok, amelyeket a brit királyi sajtóval kovácsolt. Mindkét oldalon hajlandóságot mutattak az információcserére, és egy hierarchiára épülő családban, a királynői cím felé vezető úton kifejezetten veszélyessé tette a légkört” – magyarázta Harry.

Harry és Meghan a Victoria Parkban 2018. október 17-én az ausztráliai Dubbóban (Fotó: Ian Vogler – Pool/Getty Images)

Anderson kérdésére, hogy várható-e ezután békülés közte és a családtagok között, nem adott túl biztató választ a herceg – amin nyilvánvalóan senki sem lepődött meg.

„Naponta tájékoztatták a sajtót hazugságokkal rólam és a feleségemről. Olyannyira, hogy el kellett menekülnünk az országunkból – a saját hazámból.”

A könyv, melyből megismerhetjük Harry történetét, magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadó gondozásában. A memoárból származó bevételekből a tervek szerint brit segélyszervezeteket kíván támogatni a 38 éves herceg. „A tartalék az olvasóban azonnal felidézi a 20. század egyik legemlékezetesebb pillanatának képét, amely mélyen beégett az emberek emlékezetébe: két fiatal fiú, két herceg kíséri utolsó útján édesanyjuk koporsóját a világ megrendült nyilvánosságának színe előtt. Diána walesi hercegné temetése láttán az együtt érző nézők millióiban merült fel a kérdés, hogy vajon mit érezhetnek, mit gondolhatnak most az ifjú hercegek, vajon hogyan alakul ezután az életük. Most végre megismerhetjük Harry történetét” – szerepel a kiadó oldalán.

Kiemelt kép: Jeremy Selwyn – WPA Pool/Getty Images