Karoly es Diana

Így reagált a valóságban Károly király Diana halálhírére

A királyi szakértők úgy tartják, hogy A korona című sorozat bizonyos jelenetei hiteles képet festenek a történtekről.

Diana walesi hercegné halála 26 évvel ezelőtt történt, de sokak emlékezetében máig élénken él. Szinte mindenkinek vannak emlékei arról, hogy mit csinált, hova tartott éppen akkor, amikor megérkeztek a hírek, az édesanyjuk koporsója mögött megtörten sétáló Harry és Vilmos herceg látványa pedig örökre belénk égett. (Az erős érzelmeket kiváltó eseményeknek egyébként van egy speciális formája, a vakuemlékek. Ilyenkor érdekes módon nem is magát az eseményt tudjuk elsőként felidézni, hanem a személyes körülményeinket – gondoljunk csak a 2001. szeptember 11-én bekövetkező terrortámadásra, ami Diana halálához hasonló érzéseket váltott ki a világból). 

Peter Morgan forgatókönyv- és drámaíró sorozata, a Netflixen nagy sikerrel futó A korona nemrég megjelent hatodik évadának első fele (a második december 14-én startol a streamingszolgáltatón) éppen ezt a nehéz időszakot öleli fel. A négy epizód során Diana válás utáni élete tárul elénk – szerető anyaként betöltött szerepétől kezdve az agresszív paparazzikkal folytatott küzdelmén és boszniai taposóaknák elleni jótékonysági munkáján át egészen Dodi Al Fayed filmproducerrel való románcáig.

A harmadik epizód főként a walesi hercegné tragikus halálához vezető eseményekre összpontosít, melyek a Szajna felett átívelő párizsi Pont de l’Alma híd alatt, a baleset helyszínén csúcsosodnak ki, a negyedik – és egyben legmegrázóbb – epizódban pedig a Diana és Dodi halálát követő eseményeket láthatjuk, beleértve a brit királyi család, a közvélemény és Tony Blair akkori miniszterelnök reakcióit. Károly király, vagyis az akkori walesi herceg karaktere sokat szerepel Diana halálát követő jelenetekben – sőt, kulcsfigurája is azoknak. A sorozatbeli II. Erzsébet királynővel folytatott beszélgetéseiben szorgalmazza, hogy egykori felesége holttestét királyi repülőgéppel hozzák vissza Párizsból, részesüljön királyi családtagot megillető temetésben, és arra is felszólítja hezitáló édesanyját, hogy szóljon a nemzethez a tragédia kapcsán (amire a britek legnagyobb felháborodására Diana temetése előtt egy nappal került sor).

A koronában Károly érzékeny oldalát látjuk, amint küzd a bűntudattal, sírva fakad a párizsi kórházban, ahol Dianát holtnak nyilvánították, és vigasztalni próbálja fiait.

A Daily News 1997. augusztus 31-i, visszafogott címlapja. „Diana halott” hirdeti a szalagcím (Fotó: NY Daily News Archive via Getty Images)

De mennyi lehet igaz mindebből?

Harry herceg idén megjelent Tartalék című memoárjában rögtön magyarázatot is kaphatunk néhány dologra. Azt írja, édesapja nem ölelte meg, amikor elmondta neki, hogy elhunyt az édesanyja, és

„a térdre veregetés volt a legnagyobb vigasztalás, amit kaptam”.   

Bár a sorozat a kritikusok szerint több helyen is túloz, ami a brit sajtót illeti, Richard Fitzwilliams királyi kommentátor és filmkritikus szerint a sorozat ábrázolása tűpontos – a lesifotósok tényleg vadásztak a hercegnére, és a róla készült képekért folytatott licitháború, illetve a sajtó és a királyi család bonyolult viszonya is visszaköszön ránk a sorozatból. De azt mégis honnan tudhatnák az alkotók, hogy a tragikus eseményt követően mi történt valójában a királyi család zárt ajtói mögött? 

Christopher Andersen királyi életrajzíró szerint, aki a The King: The Life of Charles III című könyvet írta, Károly herceg reszketett és hangosan zokogott, amikor hajnali fél 5-kor, telefonon keresztül értesült egykori felesége haláláról. Andersen értesülései szerint a palota személyzete berontott Károly szobájába, ahol egy karosszékre roskadva találtak rá, amint megállíthatatlanul sírt. „Nem hiszem, hogy az emberek felfogják, mennyire megviselte őt Diana halála. Interjút készítettem a párizsi kórház ápolónőivel is, akik látták őt, amikor belépett a halottasházba, hogy azonosítsa a testet. Sápadt volt, és úgy nézett ki, mint akit arcon ütöttek.”

Diana es Karoly

Diana és Károly sosem voltak együtt igazán boldogok (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Tina Brown királyi szakértő pedig The Diana Chronicles című könyvében egyetért Andersennel:

„Teljesen össze volt zavarodva. Szétesett. Károly tudta, hogy őt és a családot fogják hibáztatni Diana haláláért.”

Károly királyi repülővel, személyesen szerette volna hazahozni Diana holttestét, amire Brown szerint a királynő először nemet mondott, és csak később adta be a derekát, Károly pedig a valóságban is közölte Harry herceggel – aki mindössze 12 éves volt ekkor –, hogy nem mehet vele, mert túl fiatal.

Dominic West Károly herceg szerepében pedig úgy fogalmaz a sorozatban, hogy „ez lesz a legnagyobb dolog, amit bármelyikünk is valaha látott”. Hogy ez a valóságban is így hangzott-e, nem biztos, hogy valaha kiderül. Az viszont tény, hogy Dominic West Károly hercege kétségtelenül igazat szólt: gyászoló tömegek vonultak utcára, a dühös brit közvélemény pedig felháborítónak tartotta, hogy a Buckingham-palota királyi zászlaját nem eresztették félárbocra (ami a királyi család tagjainak halálakor szokás), illetve II. Erzsébet királynőt is közömbösséggel vádolták, amiért napokig hallgatott a tragédia után.

A temetés után a palota fontolóra vette, hogy visszaállítják Diana „Ő királyi fensége” titulusát (amit akkor veszített el, miután hivatalosan is elváltak Károlytól), de az egykori hercegné rokonai, a Spencer család végül visszautasította az ajánlatot. Egy forrás szerint a család határozott álláspontja az volt, hogy maga a hercegné sem kívánna változtatni azon a címen, amit halála idején is viselt.  

Kiemelt kép: Károly és Diana 1981-ben (Central Press/Hulton Archive/Getty Images)