III. Károly nem hazudtolja meg magát a születésnapján sem.

Idén második alkalommal ünnepeli a születésnapját a brit uralkodó, ezúttal nem csak a különleges hagyományok miatt, amiket már korábban részleteztünk. Noha III. Károly 1974. november 14-én született, a jeles évszámot egy nappal korábban az idilli Highgrove birtokon ünnepeli meg, de más események évfordulóját is egy kalap alá veszi ezzel a rendezvénnyel. 

Közösség és fenntarthatóság

Míg II. Erzsébet 22 évvel ezelőtt a Windsor palotában tartotta 75. születésnapját, addig az újdonsült király a Highgrove birtokra tervezte a jeles eseményt, amely saját privát rezidenciája már 1980 óta. A birtokon III. Károly az évek alatt egy organikusan és fenntarthatóan kezelhető, terjedelmes kertet hozott létre, ami egyébként áprilistól októberig szabadon látogatható.

III: Károly király herceg anglia Brit királyi család születésnap highgrove

Károly még walesi herceg (2. balra) Highgrove-ban 2008. május 23-án. (Fotó: Pool/Anwar Hussein Collection/WireImage)

A parti vendégei túlnyomóan környékbeliek lesznek, és a Tatler szerint a menü várhatóan helyi alapanyagokból fog összeállni. Azt jósolják, hogy szezonális zöldségekből készült ételekre lehet számítani, a résztvevők pedig biztosan találkozhatnak majd highgrove-i mézzel is. Mivel III. Károly király nem igazán ínyenc, de nagy rajongója a kézműves sajtoknak, valamint az angliai boroknak, ezeket is nagy valószínűséggel szerepeltetik a menükártyán. Mint ahogyan a scone, a brit pogácsaszerűség – ami elengedhetetlen részét képezi a délutáni teázásnak – sem hiányozhat más klasszikus finomságok mellett. 

Többszörös évforduló

Ebben az évben van szintén a 75. évfordulója annak, hogy a HMT Empire Windrush hajó kikötött Nagy Britanniában, amin rengeteg karib-térségi, főként jamaikai bevándorló érkezett, hogy szerencsét próbáljon a II. világháború utáni helyreállásra törekvő Angliában. Valamint 1948-ban alakult meg az NHS is, vagyis a Brit Egészségügyi Szolgálat, amely fontos intézmény a brit történelemben, az ország egészségügyi rendszerének alapkövét jelenti.

Egyébként ma nem csupán III. Károlyt ünneplik a teadélutánon, hanem azokat a Highgrove szomszédságában élőket is, akik szintén most töltik majd a 75. életévüket. Élőzenés rock kórus színesíti a programot, és kiállítanak egy lelkes kertészkedő tinédzser, Bill Goulding által alkotott kompozíciót is.

III. Károly királlyal nagyot fordult a világ, miután anyja, II. Erzsébet királynő halála után átvette a trónt. És bár az egész életét rivaldafényben élte, rengeteg  vele kapcsolatos érdekesség csak most látott napvilágot – ezekből szemezgettünk itt. Katt!

Kiemelt kép: III. Károly és Kamilla királyné – Chris Jackson/Getty Images