kiralyi_csalad_betegsegek

Bulimia, tüdőbaj, mellrák – a királyi családot sem kímélték a betegségek a történelem során

A brit királyi család évszázadok óta a titokzatosság leple mögé bújik, ha magánéleti történésekről van szó, mely magatartás azonban teret enged a találgatásoknak is. Ennek ellenére, így vagy úgy, de számos esetben értesült a közvélemény az uralkodók egészségügyi problémáiról, épp ezért Károly király – megtörve a korábbi évek hagyományát – konkrét közleményben számolt be diagnózisáról, hogy elkerülje a rosszindulatú pletykákat, és ezzel felhívja a figyelmet a szűrések fontosságára. A leghíresebb eltitkolt eset II. Erzsébet édesapjához, VI. György királyhoz köthető, kinek halálos betegségéről egyáltalán nem kívántak nyilatkozni a Buckingham-palotában, most pedig Katalin hercegné követi a titoktartás hagyományát. Az utóbbi idők hírei kapcsán összeszedtük a királyi családot érintő legismertebb kórképeket.

Az uralkodó egészsége évszázadok óta lázban tartja a közvéleményt. Leginkább abból kifolyólag, hogy Károly királlyal ellentétben a múltban úgy vélték, jobb a betegségeket titokban tartani, megőrizni az Isten által felkent vezető misztikumát. Ez a hozzáállás még megannyi uralkodó után is meghatározta II. Erzsébet nyilvánosság felé mutatott magatartását, aki hűen tartotta magát a „soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj” elvhez.

A nemrég hasi műtéten átesett Katalin hercegné is ezt a szemléletet kívánja képviselni. A média szerint eltökélt szándéka, hogy orvosi adatait titokban tartsa. A szigorú diszkréció ellenére – vagy épp emiatt – a királyi család tagjainak egészségi állapotát mindig is pletykák övezték, bár alkalmanként adódott példa az őszinte kitárulkozásra. 

Hemofília, a királyi betegség

Viktória királynőt nem véletlenül nevezték Európa nagyanyjának. Kilenc gyermeke révén számtalan leszármazottja akadt, ám ez a rangos vérvonal egy halálos örökséggel is együtt járt. A genetikai eredetű véralvadási rendellenességet, a hemofíliát lassan királyi betegségként kezdték hangoztatni, mivel leginkább a férfiakat érintette.

A súlyos, spontán vérzésekkel járó betegséget ha nem kezelik megfelelően, akár halálhoz is vezethet. Viktória királynő három gyermekének örökítette tovább a betegséget, ebből két lánya csupán tünethordozó volt, ám fia, Leopold herceg komolyan szenvedett a súlyos tünetektől.

Ahogy egyre inkább felismerték, a királyi család tagjai is felhasználták a betegséggel kapcsolatos ismereteiket a házassági döntések meghozatalakor, hogy tudatosan korlátozzák terjedését – bár a kór még így is mutatta jeleit a német, a spanyol és az orosz uralkodóházakban. Ismereteink szerint mára az európai királyi családok egyetlen élő tagja sem szenved hemofíliában, így kicsi az esélye annak, hogy a betegség újra megjelenhet.

Ám nem VIII. Henrik esetében, akinek orvosai számára még jegyzetelni is tilos volt, nehogy a hírek hallatán ingatagnak lássák Anglia politikáját. De napjaink történészeinek kutatásaiból kiderül, hogy feltételezések szerint magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedett. A 2-es típusú cukorbetegség diabéteszes neuropátiához és súlyos szövődményekhez vezetett, többek között bűzös fekélyeket okozott, ahogy az kortársai visszaemlékezéseiből kiderül.

I. Anna brit királynő tizenegy vetélése és több sikertelen terhessége, koraszülése valószínűleg lupusa számlájára írható. Ez alapozta meg későbbi túlsúlyát és depresszióját is, mely magyarázatul szolgál öngyilkos gondolataira és köszvényes rohamaira. III. György mentális problémái miatt vált mindennapos hírré a sajtóban. Volt, hogy napi kétszer is frissültek az értesülések állapotát illetően, mely megkérdőjelezte uralkodói képességeit.

III. György király és Charlotte királyné

III. György király és Charlotte királyné szerelmét a Bridgerton család sorozat készítői is feldolgozták (Fotó: Wikimedia Commons)

Örökletes vérbetegségéről és elmebajáról orvosai igyekeztek minél homályosabban fogalmazni, ám a végső megoldást a király fia, IV. György kormányzó hercegi hivatalba való kinevezése jelentette.

A titkolózás mellett előfordult, hogy egyes generációk nyitottabban álltak a betegségekhez, bár jellemzően csak a kevésbé komoly problémákkal kapcsolatban. Ilyen volt például II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirályné esete, aki 1982-ben kórházba került egy fullasztó halszálka miatt. Az eseményt rendhagyó módon egy nyilatkozat is követte, melyben az előkelőség közölte: „Csak a lazac kapta vissza azt, amit megérdemelt.”

Később Vilmos és Harry herceg is szakított a hagyományokkal, és nyíltan beszélt a mentális egészség fontosságáról, illetve Katalin nem rejtette véka alá terhességi rosszulléteit sem. De vajon mi a helyzet a többi királyi előkelőséggel, akikről így vagy úgy, de tudjuk, súlyos betegségben szenvedtek?

II. Erzsébet királynő és a myeloma multiplex

II Erzsébet

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Talán édesapja, VI. György brit király példája lebegett a szeme előtt, kinek még halálakor is titokban tartották, hogy tüdőrákban szenvedett és 1951-ben még bal tüdejét is el kellett távolítani. Mindezek nem szerepeltek a halálozási jelentésben, helyette strukturális rendellenességekre hivatkoztak, ahogy Erzsébet királynőt illetően is csupán később került napvilágra, hogy valószínűleg csontvelődaganattal, myeloma multiplexszel küzdött élete utolsó éveiben.

A krónikus fájdalommal járó betegségről Erzsébet életrajzírója, Fülöp herceg közeli barátja adott hírt Elizabeth: An Intimate Portrait című könyvében. A királynő szeptemberben kiállított halotti anyakönyvi kivonata szerint öregség okozta halálát, de az említett információk birtokában úgy tűnik, valójában a fáradságot, fogyást és mozgási nehézségeket is megmagyarázó betegség állhatott a háttérben. 

Margit hercegnő életét agyvérzés keserítette meg

Antony Armstrong-Jones fényképész és felesége, Margit hercegnő (Fotó: Bettmann Contributor/Getty Images)

A snowdoni grófné 15 éves kora óta erős dohányos volt, ami tekintettel édesapja szintén dohányzás okozta tüdőrákjára, felelőtlen döntésnek bizonyult. 1985-ben eltávolították tüdejének egy részét. 1991-ben bár felhagyott a dohányzással, továbbra is gyakran nyúlt alkoholhoz.

Ebben közrejátszhatott magánéleti nehézségeiből adódó depressziója. Rajongásig imádott apja halála, a Peter Townsend repülőezredessel meghiúsított frigye, valamint Antony Armstrong-Jones fényképésszel kötött viharos házassága, de Roddy Llewellyvel való ambivalens kapcsolata is aláásta a hercegnő mentális egészségét. 

Utolsó éveiben számos betegséggel és cselekvőképtelenséggel kellett szembenéznie, utóbbit agyvérzése, majd 1999-es fürdőszobai balesete súlyosbította igazán, égési sérülései miatt csak nehezen tudott járni. Margit hercegnőnél több alkalommal is agyvérzést állapítottak meg, melyek következtében bal oldala lebénult és részlegesen látását is elveszítette.

Utoljára 2001. decemberében vett részt nyilvános eseményen, rá egy évre február 9-én, 71 éves korában agyvérzésben elhunyt. Temetésére édesapja búcsúztatásának 50. évfordulóján került sor a hercegnő kívánságához igazodva, szűk családi körben.

Lady Diana étkezési zavarokkal küzdött

Lady Diana és Károly herceg

Károly walesi herceg menyasszonyával, Lady Diana Spencerrel a Buckingham-palota előtt, miután bejelentették eljegyzésüket 1981. február 24-én (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Diana egészségi állapota kapta a legnagyobb nyilvánosságot a palota falain kívül. Még a A korona című sorozatból is kiderül, bulimia nervosa nevű étkezési zavara a walesi herceggel való eljegyzése után kezdődött, és házasságkötésüket követően, terhessége alatt tovább súlyosbodott. Diana esküvői ruhájának tervezője később egy interjúban elárulta, amikor megkezdték a ruhatervezést, Diana dereka 68 cm volt, majd 1981 júliusára már 58 cm-re csökkent.

„A bulimia az eljegyzésünk utáni héten kezdődött” – jegyezte meg a hercegnő a BBC újságírójának, Martin Bashirnek adott panoráma interjújában. „A férjem a derekamra tette a kezét, és azt mondta: Ó, egy kicsit duci itt, nem igaz? és ez elindított bennem valamit. Emlékszem, amikor hánytam, annyira izgatott voltam. Azt gondoltam, ez felszabadulás.”

A közvélemény 1992-ben szerzett tudomást Diana étkezési zavaráról, amikor Andrew Morton életrajzíró megjelentette Diana: Her True Story című könyvét, melyben maga a hercegné szolgált forrásául a betegségével kapcsolatos részleteknek. Ez a fajta nyitottság aztán nagy hatást gyakorolt az étkezési zavarokat övező stigmákra. Lauren Smolar, a National Eating Disorders Association igazgatója csak Diana-effektusnak nevezte a tabuk felszámolását, mellyel a hercegné arra ösztönzött másokat, hogy felismerjék tüneteiket és diagnózis esetén kérjenek speciális segítséget. 

Sára yorki hercegnénél mellrákot diagnosztizáltak

Sára yorki hercegné

Sára yorki hercegné részt vesz a Vöröskereszt jótékonysági rendezvényén 2023. november 09-én Rómában, Olaszországban. (Fotó: Daniele Venturelli/Daniele Venturelli / Getty Images)

Sarah Ferguson, vagyis Sára yorki hercegné András yorki herceg egykori felesége hónapokkal azután értesült mellrák diagnózisáról, hogy a bőrrák egy agresszív formáját állapították meg nála. Azóta az orvosok eltávolították a rosszindulatú melanómát hordozó anyajegyet, melyen a mellrákkal kapcsolatos kezelések miatt végeztek teszteket.

„A bőrgyógyásza kérte, hogy több anyajegyet is távolítsanak el és elemezzenek ki, miközben a hercegné a mellműtétjét követő helyreállító műtéten esett át” – mondta a hercegné szóvivője. Jelenleg a szakértők azon fáradoznak, hogy kiderítsék, vajon időben észlelték-e az elváltozást, ezért Sarah Fergusont további vizsgálatoknak vetik alá.

A hercegné egyébként a Teenage Cancer Trust rákgondozó és támogató jótékonysági szervezet védnöke, 2021-ben egy lengyelországi klinikára is ellátogatott, ahol a masztektómiából lábadozó nőknek nyújtott támogatást. Betegségének híre napokkal azután érkezett, hogy a Buckingham-palota szerint Károly király kórházi kezelésre szorult prosztatamegnagyobbodása miatt.

Azóta már sor került a műtétre, ahogy Katalin hercegné is túl van a nehezén. Bár titokzatos betegségének körülményei még mindig tisztázatlanok, nemrég autóban ülve kapták lencsevégre – a járművet édesanyja, Carole vezette.

Katalin hercegné állapotát találgatások övezik. Ebben a cikkben írtunk arról, milyen betegség gyötörheti.

Kiemelt kép: Mark Cuthbert/UK Press/Getty Images; Bettmann _Contributor/Getty Images; Terry Fincher/Princess Diana ArchiveGetty Images; noklapja.hu