Diana

Ezek a jelek mutatták, hogy Diana és Károly házassága a kezdetektől kudarcra volt ítélve

Bár Lady Diana az utolsó pillanatban le akarta mondani, mégis sor került az évszázad esküvőjének kikiáltott ceremóniára, melyen 750 millió néző előtt mondta ki az igent Károly hercegnek. A világhírű friggyel egyetemben azonban a világ leghíresebb szerelmi háromszöge is megszületett, ráadásul úgy, hogy arról – egyben a házasság jövőbeni kudarcáról – számtalan baljós előjel tanúskodott.

Amikor először találkozott leendő férjével, Diana Spencer még félénk, kevés élettapasztalattal rendelkező 19 éves lány volt, ám tíz hónapon belül már walesi hercegnéként sétált az akkor 32 éves Károly oldalán (akit azóta már királyként köszönthetünk) a londoni Szent Pál-székesegyházban. A randevúzási szakértő, Karen Mooney szerint, aki egykor a királyi háztartásban dolgozott és belátott a Kensington-palota zárt ajtói mögé, Károly herceg és Diana hercegnő násza korántsem a mennyben köttetett és kezdettől fogva kudarcra volt ítélve.

„Semmi közös vonásuk nem volt. Félt tőle, és hát, ő volt a walesi herceg. Kicsit olyan volt ez számára, mint egy tündérmese. De persze ennek teljesen az ellenkezője lett.”

– nyilatkozta a szakértő a The Sun amerikai folyóiratnak. A hírek szerint azonban Károly is kétségbeesetten elégedetlen volt a helyzettel, vagyis ő úgyszintén a körülmények áldozata volt – bár negatív megítélésén ez nem változtatott –, hiszen annak ellenére, hogy szerelmes volt Kamilla Parker-Bowlesba, trónörökösként meg kellett felelnie az elvárásoknak. Kívülről mesébe illő románcuk megragadta a nemzet képzeletét, a látszat mögött azonban intő jelek egész garmadája sorakozott fel, árnyékot vetve későbbi házasságukra. 

Mindössze tizenháromszor találkoztak

Fotó: Ian Tyas/Getty Images

A szelíd természetű óvónő és a brit trónörökös valójában 1977-ben találkozott először, amikor Diana 16 éves volt, Károly pedig nővérével, Sarah-val randevúzott. Három évvel később vonzalmuk felerősödött, miután mindkettőjüket meghívták Philip de Pass sussexi rezidenciájára, a dolgok pedig ettől fogva hihetetlenül gyors fordulatot vettek – főként annak köszönhetően, hogy Károlyra óriási nyomás nehezedett, hogy feleségül vegyen valakit és trónörököst biztosítson a monarchiának. 1981 februárjában, mindössze öt hónappal az első randevú után bejelentették eljegyzésüket és tíz hónappal később már egybekeltek annak ellenére, hogy tizenháromszor találkoztak, ezek is legtöbbször családi vagy baráti összejövetelek futó pillanatai voltak. 

„Bármit is jelentsen a szerelem…”

Az a bizonyos televíziós riport, amely eljegyzésük kapcsán készült, sokakban elültette a gyanakvás magjait: ez a házasság nem biztos, hogy hosszú életű lesz. Mikor szembesültek a kérdéssel, szeretik-e egymást, Diana gondolkodás nélkül azt felelte, hogy természetesen, ám Károly herceg csak így szólt: „bármit is jelentsen a szerelem”. Később a történtek tudatában még nagyobb figyelmet kapott ez az elejtett mondat és annak rejtett jelentése, amely miatt Károlyra valóságos népharag zúdult, és sokan azt hangoztatták, nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a herceg hűvös érzelmeket mutatott Diana iránt. A probléma gyökere eltérő neveltetésükben és családi hátterükben keresendő. Károly herceget gyermekként dadusok és nevelőnők vették körül, de a konzervatív merevséget megtestesítő apja sem az érzelmek kifejezése felé terelte, miközben Diana a szülei válása miatt kétségbeesetten szomjazta a szeretetet, és gyerekesen vágyott a mindent elsöprő szerelemre, a boldog házasságra. 

Már késő volt, hogy visszalépjen

Fotó: MSI/Mirrorpix/Getty Image

Sally Bedell Smith író azt állítja Károly herceg életrajzában, hogy a trónörökös még a ceremóniát megelőző éjszakán is őrlődött, mivel nem tudta maga mögött hagyni Kamilla Parker Bowles iránti rajongását. A tényt a herceg barátai is megerősítették, akik szerint Károly zavart és szorongó lelkiállapotban volt, miközben szüntelenül hajtogatta, azt akarja tenni, ami a hazája és a családja szerint is helyes.

Később Diana személyes beszámolója szerint egyszer hallotta, hogy vőlegénye Kamillával beszél telefonon a fürdőszobában és azt mondta neki: „Bármi történjék is, mindig szeretni foglak.”

A walesi hercegné később elárulta, szemtanúja volt, hogy egy Kamillát ábrázoló fénykép kiesik Károly naplójából, mely eset – és a kettejük közti sorozatos furcsaságok – szkepticizmust és féltékenységet ébresztettek Diana szívében, aki megosztotta sötét gondolatait nővéreivel is. Kijelentette, így nem képes végigcsinálni az esküvőt, de vigasz helyett mindenki csak arra figyelmeztette, nincs már más választása. 

Károly elfelejtette a csókot

Ennek az aprócska malőrnek sokan nagy jelentőséget tulajdonítottak, de legalábbis rossz ómennek vélték a házastársak közös jövője szempontjából. Miután a hercegi pár kimondta az igent az oltár előtt, Károly zavarában megfeledkezett arról, hogy a ceremónia következő lépése nem más, mint megcsókolni az arát. Az elszalasztott csókot a templomi esküvő után, a Buckingham-palota erkélyén pótolták, ikonikus erkélycsókjuk pedig elindította a hagyományt, mely az idők során számos más hercegi párt is inspirált. Többek között András yorki herceg és Sarah Ferguson 1986-ban, de Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné is hasonlóan tettek, amikor 2011 áprilisában összekötötték életüket.

Azok a bizonyos C betűk

Diana

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

A BBC botrányt keltő interjújában Diana arról beszél, hogy Kamilla Parker Bowles mindig is zsúfolt házassága harmadik tagja volt és frigyük során Károly még csak meg sem próbálta titkolni szeretőjéhez fűződő nyilvánvaló vonzalmát. Bár Diana és Kamilla kezdetben barátok voltak – később Diana csak rottweilerként aposztrofálta, utalva rá, hogy amibe belemélyeszti a fogát, azt meg is szerzi –, az ismétlődő események tovább táplálták Diana gyanúját egy eltitkolt románcról. Károly és Kamilla állítólag titkos becenevet is adott egymásnak, pontosan Fred és Gladys néven emlegették a másikat, ezt egy G és F betűkkel gravírozott, személyesen Kamillának készíttetett karkötő is bizonyítja. Hasonlóképpen, a híres arany mandzsettagombon, amelyet Károly a nászútján viselt egy hivatalos vacsorán, két C betű rajzolódik ki egymásba fonódva, emlékeztetve Charles és Camilla keresztneveire. 

Diana: „Ez volt életem legrosszabb napja”

Diana válásuk után már nem tagadta, hogy Károly herceggel való házassága valójában menthetetlen volt. A félrelépésekről, összehangolt szerepléseikről szóló pletykáknak 1992-es külön költözésük vetett véget, de csak néhány évvel később, 1996-ban zajlott le a különválásukat biztosító hivatalos procedúra. Ez idő tájt Diana több alkalommal is őszintén vallott zűrös magánéletükről, köztük az 1995-ös Panorama-interjú néven ismertté vált felvételeken, melyek egy részét a 2017-es Diana – A saját szavaimmal című dokumentumfilmben is nyilvánosságra hozták. A hercegné esküvője napját élete legrosszabb napjaként emlegette, és kijelentette, megbánta, hogy hozzáment Károlyhoz ahelyett hogy hagyta volna, a herceg inkább Kamillát válassza.  „Fülig szerelmes voltam a férjembe, egyszerűen nem tudtam betelni vele. Azt gondoltam, én vagyok a legszerencsésebb lány a világon és arra számítottam, hogy gondoskodni fog rólam, de később kiderült, hogy nagyot tévedtem” – fogalmazott 1995-ös interjújában.

Kiemelt kép: Ron Bell – PA Images/PA Images/Getty Images