Önéletrajzi olvasmányok hírességektől

Nagy port kavaró sztárbiográfiák – Az elmúlt évek legmegdöbbentőbb életrajzi könyvei

Az életrajzi tematika virágkorát éli a filmiparban és az irodalomban egyaránt. Az utóbbi időben gombamód bújtak elő a sztárok vagy szellemíróik által jegyzett biográfiai kötetek, s bár jelenleg kétségtelenül Harry herceg vitatott könyves debütálása tartja lázban a világot – hazánkat is, pedig magyarul még meg sem jelent – akadtak az elmúlt idők során is olyan sztárbiográfiák, melyek a Tartalékhoz hasonlóan megjelenésükkör igencsak felkavarták azt a bizonyos állóvizet.

Március 17-én a Corvina Kiadó gondozásában jelenik meg Harry sussexi herceg bombaként robbanó életrajzi kötete, a Tartalék, mely külföldi megjelenésekor kis túlzással felperzselte az eddig sem csendes indulatokat. Korábban mi is írtunk a kötetet ért ellentmondásos fogadtatásról, hogy az amerikaiak valósággal imádják, míg az angolszász sajtó ízekre szedte Harry szellemíróval papírra vetett sorait, melyekben többek között arról ír, milyen az élet valójában a monarchiában, de részletezi kapcsolatát családtagjaival – különösen a Vilmos herceggel való összetűzéseiről olvashatunk benne hosszabban a kitárulkozó személyes történetek mellett. Az eladási rekordokat döntögető bestseller itthon első helyen áll az online előrendelési listán, mely nem meglepő a sajtóban már kiszivárgott, kendőzetlen részletek után.
Nem Harry herceg az egyetlen, aki hírességként úgy vélte, az embereknek meg kell ismerniük a teljes igazságot, pontosabban annak egy személyes szegletét, mely jobbára segíthet tisztábban látni a nagy egészet. Holly Madison Lenn, ​a nyúl üregében című könyve megírásakor érezte úgy, hogy ideje kiteregetni Hugh Hefner Playboy-villájának nem annyira rózsaszín szennyesét, Matthew McConaughey Zöldlámpája annak ellenére lett világsiker, hogy bárkinek is meg akart volna felelni, még Stanley Tucci a gasztromemoár zsánert választotta, hogy élete receptjei mellett súlyos betegségéről is színt valljon. Ugyanakkor ne feledjük, a biográfia műfajának reneszánsza előtt is akadtak bőséggel olvasók millióit megmozgató sztáréletrajzok, ezekből válogattunk alábbi, a teljesség igénye nélkül készült összeállításunkhoz. 

Matthew Perry: Jóbarátok, ​szerelmek és az a Rettenet

Matthew Perry: Jóbarátok, ​szerelmek és az a Rettenet, Könyvmolyképző, 4199 Ft

A Jóbarátok ügyeletes porondmesterét, Chandler Binget játszó Matthew Perry erősen indítja memoárját, hiszen Matty beceneve mellett rögtön azt is megtudjuk, hogy valójában halottnak kellene lennie. Végül a több mint háromszáz oldalon ismertetett indokok, a megdöbbentő traumák, a súlyos alkohol, drog- és gyógyszerfüggőséggel párhuzamos magánéleti küzdelmek megmagyarázzák a sokkoló felütést. Miközben bizalmasként kísérjük végig a józansághoz vezető, olykor halálközeli kitérőkkel tarkított úton, Perry személyes történetekkel taglóz le és szórakoztat a körülmények ellenére, bár ennek, mint mondja, mindig ára van. Az önsorsrontó pillanatok felfedése mellett bevisz a Jóbarátok kulisszái mögé is, feltárja Jennifer Aniston iránti érzelmeit és a Julia Robertsszel folytatott tiszavirágéletű románcát, de a humorhoz fűződő ambivalens kapcsolatába is betekintést enged. Kíméletlen önvallomása komoly bátorságra vall, és minden magányos sora az újrakezdés reményét dédelgeti. 

Emily Ratajkowski: A ​testem

Emily Ratajkowski: A ​testem, Jaffa Kiadó, 3.599 Ft

A világhírű modell, színésznő és aktivista két, egymásnak látszólag ellentmondó alteregójának – a kritikus intellektuális és az önmagát szükségszerűen tárgyiasító, s ebből hasznot húzó Emilynek – küzdelmeit bontja ki tizenegy önelemző esszén keresztül. Önéletrajzában a különböző személyiségek összeegyeztetése okozta identitásproblémákról, a patriarchális ketrecbe zárt női öntudatról, a feminizmus okozta szorongásról, de a divat- és filmipar mérgező folyamatairól is értekezik. Ratajkowski elemző őszinteséggel fordul a birtokolható, kizsákmányolható szépség témaköréhez, mely modellként egész életét meghatározta a szexuális zaklatásokkal, a testét üzleti célra használó férfiakkal együttvéve. Memoárja a modern feminizmus csapdáira is igyekszik rávilágítani, s hangsúlyozni, hogy bár a döntés látszólag az ő kezében van, mégsem mehet el amellett a tény mellett, hogy kiváltságos pozícióját is a status quónak köszönheti. 

Priscilla Beaulieu Presley, Sandra Harmon: Elvis ​és Én

Priscilla Beaulieu Presley · Sandra Harmon: Elvis ​és Én, Reform Kiadó

„Mindent ő tanított nekem: hogyan öltözzem, hogyan járjak, hogyan fessem magam és milyen legyen a hajam, hogy viselkedjem, hogy viszonozzam a szerelmet- úgy ahogy Ő. Az évek során az apámmá, férjemmé és szinte istenemmé vált….” – vallja Priscilla Presley Elvis és én című életrajzi kötetében, mely a zenészlegenda emberi oldalát hivatott megmutatni a zárt ajtók mögött történtek bemutatásával, legyenek azok pozitívak vagy épp negatívak. Az intim részletekbe beengedő, milliós példányszámban elkelt memoár az Elvisre csodálattal tekintő kislány elveszettségét, megalkuvását, a szerelem nevében tett áldozatait és a későbbi felnőtt nő öntudatra ébredését, kiteljesedését tárja elénk egy nem hétköznapi kapcsolat dinamikájának tükrében. Priscilla szubjektív nézőpontján keresztül látjuk az ikonikus rock and roll király szerethető és ellenszenves arcát, a nemrég Oscar-díjra jelölt Elvis film után pedig az életrajz nyomán készült dokumentumfilmet is megtekinthetjük.

Andrew Morton: Diana ​igaz története – saját szavaival

Andrew Morton: Diana ​igaz története – saját szavaival, GABO Kiadó, 5090 Ft

Az angol uralkodó családban nem ritka az irodalmi kitárulkozás, ha pedig világhírű szenzációt szeretnénk említeni a műfajban, sokunknak minden bizonnyal Diana hercegné Andrew Morton által írt biográfiája ugrana be. Az 1992-ben megjelent kiadás, mely több mint ötmillió példányban kelt el már megjelenésekor – és ez a szám azóta hétmillióra kúszott – Diana „igaz történetét” hirdette, ráadásul olyan intim részletességben, hogy a királyi palota mindent elkövetett a nyilvánosságra hozatal ellen. Az őszinte vallomás a palota mindenre kiterjedő irányítását, Diana bulimiával és önkárosításával kapcsolatos küzdelmeit, elhatalmasodó depresszióját, Károly egykori barátnőjével, Camilla Parker Bowlesszal (ma Kamilla királyné) való hűtlenségét boncolgatja. Diana akkor tagadta, hogy bármi szerepe lenne a könyv megszületésében, halála után azonban Andrew Morton nyilvánosságra hozta a kérdésekre adott válaszok szerkesztett átiratát, melyek további dokumentumfilmek elkészülését tették lehetővé. 

Walter Isaacson: Steve ​Jobs életrajza

Walter Isaacson: Steve ​Jobs életrajza, HVG Könyvek, 4165 Ft

Az Apple nehéz természetű alapítójának magánéletét mindig is izgalmas rejtélyek, nárcizmusát és megalomániáját terjesztő szóbeszédek lengték körül, így nem csoda, hogy a negyven interjúból szerkesztett könyv már az első héten eladási rekordokat döntött. Walter Issacson informatív, árnyalt életrajzában Steve Jobs kíméletlen őszinteséggel beszél munkatársairól és versenytársairól, barátai, ellenségei és kollégái pedig lerántják a leplet szenvedélyeiről, tökéletesség iránti vágyáról, kreativitásáról, gonoszságairól és megszállott kontrollmániájáról, mely végső soron forradalmasító munkáját is elősegítette.
Az üzleti életben megvalósított innovációi mellett terítékre kerül magánélete, apasági botrányai, melyekről lánya, Lisa Brennan-Jobs szintén kötet formájában tálalt ki, de halálos betegségéről ugyancsak szó esik a kötetben, melyben Jobs teljesen szabad kezet adott az írónak. Még a kézirat elolvasásáról is lemondott a nyomdába kerülést megelőzően, hogy őszinteségre sarkallja az embereket és hangsúlyozza, vele és az életével kapcsolatban nincs tabutéma.

2023-ban sem maradunk sztárbiográfia nélkül

Ugyan látatlanban nem tudjuk garantálni, hogy az idén debütáló biográfiák is hasonló olvasói reakciókat váltanak majd ki, ennek ellenére érdemes felírni magunknak a legjobban várt életrajzi köteteket. Anthony Summers író Istennő (Corvina, március 3.) című könyvében a Marilyn Monroe-t övező pletykák, hazugságok és mítoszok mögé néz és hatszáz interjú alapján mutatja meg nekünk, milyen is volt valójában a Norma Jeane néven született későbbi filmsztár.

Tom Felton Túl ​a varázslaton (HVG Könyvek, március 13.) szerzeményében először vall a varázslóvilágban töltött gyermekkoráról, a forgatásról, életre szóló barátságokról, a hírnévvel járó előnyökről és hátrányokról. Ezeken felül is akad még egy történet, melyet idén minden Harry Potter rajongónak érdemes lesz elolvasnia: Alan Rickman Őrülten, ​mélyen (Kossuth, április 12.) című életrajzának alapja a szerző huszonöt éven át saját és mások szórakoztatására vezetett naplója, amely a kulisszák mögé és Rickman magánéletébe is bepillantást enged.

A hírességek egyébként nem csak önéletrajzban szeretnek megnyilvánulni, van köztük több is, aki például regényt írt. Ethan Hawke már a negyediknél tart (illetve jegyez egy komoly képregényt is) – a 2021-es A sötétség ragyogó sugarát az Athenaeum kiadó jelentette meg. Az egykor irodalom mesterszakon diplomázott David Duchovny szintén a negyedik regényével jelentkezett 2021-ben, a Truly Like Lightning (kb. Úgy, mint a villám) a kritikusok szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a színész remek íróvá érett. 2016-os regényét pedig, a Bucky F*cking Dentet (amely egy apa-fiú történet) pedig meg is filmesítik, ebben ő maga alakítja majd az apát, emellett a forgatókönyvet is írta, és a rendezői székbe is ő ül majd.
De rajtuk kívöl írt könyvet a Szívek szállodájából megismert Laura Graham, Carrie Fisher, sőt a Kardashian nővérek is – minderről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu