Harry herceg önéletrajzi könyve – Testvér testvér ellen

Elementáris indulatokat vált ki Harry herceg Spare (tartalék) című könyve nemcsak angol nyelvterületen, hanem már kis hazánkban is, noha magyarul még meg sem jelent. Hagyján, hogy mindenki hallott róla, aki nem homokba dugott fejjel él, de mindenkinek véleménye is van róla. Utánajártunk, hogy hol hogyan fogadták, és hogy mit jelent mindez a királyi család számára.

Az Atlanti-óceán két partján homlokegyenest más fogadtatásban részesült a „tartalék herceg” – ugyebár az idősebb Vilmos a trónörökös, a három évvel fiatalabb Harry pedig a tartalék – műve. Ha nagy általánosságban kellene megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy az amerikaiak imádják, a britek gyűlölik, de természetesen mindenhol vannak kivételek. Az amerikaiak és a britek viszonyát már a gyarmati idők óta az jellemzi, hogy más és más indokból ugyan, de egyszerre nézik le és irigylik egymást, abban viszont tökéletesen egyetértenek, hogy a másik idióta. 

Aki esetleg nem tudná, 2020-ban, röviddel a híres-­hírhedt brexit után, amelynek keretében az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, következett a Megxit, amelynek során a sussexi herceg és hercegné, Harry és felesége, Meghan Markle elhagyták az Egyesült Királyságot. Döntésük indoklásaként „társadalmi szerepükből fakadó elviselhetetlen terheket, valamint a brit média rasszista attitűdjét” említették. Azt is bejelentették, hogy a saját lábukra állnak, a továbbiakban nem kívánnak a királyi család tagjai maradni és a brit adófizetők pénzét költeni. Egyévnyi kínos huzavona után az akkor még uralmon lévő II. Erzsébet királynővel egyebek mellett végül abban állapodtak meg, hogy megtarthatják ugyan „királyi fenség” (Royal Highness) titulusukat, de helyette a saját márkát, a Sussexroyal címet építgetik – amit 2020 óta szintén nem használnak. Nagy-britanniai tartózkodásuk költségeit maguk fogják fedezni – Harry például beperelte a brit kormányt, amiért nem engedték neki saját zsebből fizetni a számukra kirendelt biztonsági személyzetet, ám azt elfogadják, hogy az azóta királlyá előlépett Károly herceg anyagilag továbbra is támogassa őket. Szóval kicsit felemásra sikeredett a dolog. A Megxit óta a sussexi hercegi pár emlékezetes interjút adott Oprah Winfrey-nek, amelyben nem is nagyon burkoltan rasszizmussal és szexizmussal vádolták meg a királyi családot, a brit médiát és közvetve a brit közvéleményt is, akiket a bulvármédia tesz agymosottá. Készült velük/róluk egy hatrészes Netflix-sorozat is, 2023 elején pedig megérkezett Harry könyve. Valamit tényleg nagyon el akarnak mondani. 

Hazafias keresztesháború

Hogy vajon médiahack volt-e, hogy Spanyolországban tévedésből (?) néhány nappal a január 10-i, hivatalos megjelenés előtt boltba került a könyv, talán soha nem fogjuk megtudni. Az viszont tény, hogy rögvest a megjelenés után már az egész világ erről beszélt, egyből bestseller lett, és mindenhol döntögeti az eladási rekordokat. Nézzük akkor meg a fogadtatását. 

Mint már említettem, Amerikában elsöprő tetszést aratott, a legnagyobb médiaszemélyiségek hívták és hívják meg folyamatosan a műsoraikba Harryt, aki el is megy, annak ellenére, hogy – emlékezzünk! – azért menekült el Nagy-Britanniából, mert nem bírta a túlzott médiafigyelmet. Stephen Colbert, a CBS csatornán futó The Late Show műsorvezetője szívmelengető együttérzéssel hallgatta, amint Harry arról panaszkodik, hogy a brit média be mert számolni mindazokról a rendkívül személyes részletekről, amelyeket a könyvben ő maga írt le. „Miután két évet a szövegre össz­pontosítva töltöttem el, arra, hogy mit fogok megosztani, hogyan fogom azt megosztani, és miként fogom az egészet összerakni, a brit bulvármédia szándékosan úgy döntött, hogy az életemnek, a történetemnek és az élettapasztalatomnak egyes szegmenseit kontextusukból kiemelve, nyálas szalagcímmé változtatva tálalják a nagyközönségnek.” (Noha kontinentális újságíróként csak távolról és borzalommal vegyes csodálattal szemlélem az angolszász sajtót, azt azért én is el tudtam volna Harrynek mondani, hogy ilyen a média természete: a legérdekesebb dolgokat fogják kiemelni – és itt a kiemelésen van a hangsúly –, teljes oldalakat vagy éppen fejezeteket legtöbbször nincs mód közölni.) Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy Harry – aki egy sikeres szellemíró segítségével vetette papírra a memoárját – ezzel elismerte, hogy minden szóért, ami a könyvben szerepel, vállalja a felelősséget. Colbert és Harry megegyeztek abban, hogy a brit média „elvetemült”, és igazán „becstelen módon” bánt a hercegi házaspárral. Harry azt is elmondta a CBS csatorna egy másik műsorában, hogy a brit királyi család megreformálása mellett különleges missziójának tekinti a brit média megreformálását is. „Ha otthon nem tudom tovább szolgálni a nemzetemet, akkor majd Amerikából fogom – mondta. – Azzal fogom elérni a változást, hogy megváltoztatom a brit média hozzáállását.” Harry herceg vállalását saját apja, Károly király „öngyilkos vállalkozásnak”, a brit The Guardian pedig „hazafias keresztesháborúnak” nevezte. 

EGY BIRODALOMNYI HARAG

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .