Meglepő új szereplőkkel is gazdagodott a gyerekkönyvpiac.

Platinalemezes albumok, kasszasiker filmek, népszerű főzőműsorok, Grand Slam-győzelmek – mi a közös bennük? Hogy ilyen teljesítményeket tudhatnak maguk mögött azok a sztárok, akik valamiért mégis gyerekkönyvírásra adták a fejüket. Döntésüknek persze nagyon örülünk, hiszen fantasztikus kiadványokat köszönhetünk nekik – és természetesen a siker ezen a területen sem kerüli el őket, hiszen a legtöbb kötet nem sokkal a megjelenés után bestseller lesz. Lássuk, mely hírességek gyerekkönyvéből mesélhetünk mostanság vagy a közeljövőben.

Jamie Oliver

A brit sztárszakács nem számít újoncnak a könyvpiacon, ha jól számolunk, eddig 35 szakácskönyve jelent meg. Októberben azonban bejelentette, hogy nemcsak a konyha melletti könyvespolcokat szeretné megcélozni, hanem a gyerekszobában találhatókat is. És nem, nem egy gyerekeknek szóló szakácskönnyvel kíván előrukkolni. A Billy and the Giant Adventure (Billy és az óriási kaland) című regény a címszereplő és barátai történetét követi végig, akik úgy döntenek, hogy felfedezik a Waterfall Woods elnevezésű, végtelen erdőt.

A könyv 2023 áprilisában jelenik meg, és már a folytatásra is készülnek, amely 2024 tavaszára várható. „Mivel diszlexiával nőttem fel, az olvasás és az írás sem ment könnyen – mondta Jamie Oliver a The Guardiannek. – Ez megkívánta tőlem, hogy másképp nézzek a dolgokra, amivel túlságosan élénk képzelőerő is járt. Viszont utóbbi nagyszerű ahhoz, hogy kreatív legyek, és remek történeteket találjak ki a gyerekeknek lefekvés előttre.”

Jake Gyllenhaal

A kiadó, amellyel szerződést kötött, november 10-én jelentette be a hírt, hogy az Everest, a Zodiákus és az Éjszakai ragadozók című filmek sztárja képeskönnyvel fog jelentkezni. A The Secret Society of Aunts and Uncles (A nagynénik és nagybácsik titkos társasága) 2023. szeptember 5-én jelenik majd meg, és már előrendelhető. A színész nem egyedül vágta fejszéjét a gyerekkönyvírásba, segítségére volt gyerekkori barátja, Greta Caruso is.

Greta Caruso és Jake Gyllenhaal 2018-ban. (Fotó: James Devaney/Getty Images)

A kötet a tízéves Leóról és Mo nevű bácsikájáról, valamint egy titkos társaságról szól. „Egy őrült, varázslatos kaland arról, hogy mit jelent nagynéninek vagy nagybácsinak lenni – hogyan tanuljuk meg, hogy közel álljunk egymáshoz, és hogyan találjuk meg a szeretetet a legegyszerűbb dolgokban” – olvasható a könyv szinopszisában.

Jake Gyllenhaal a People magazinnak elmondta, hogy a könyvet az unokahúgainak írta, na meg „a világ összes unokahúgának, unokaöccsének, nagybácsijának és nagynénijének”. És hogy honnan az ötlet? „Nincs hiány gyerekeknek szóló könyvekből, amelyek a szülőkhöz, a nagyszülőkhöz, a testvérekhez, a barátokhoz, a szomszéd tűzoltóautókhoz, a távolságtartó macskákhoz és a hűséges kutyákhoz való viszonyukról szólnak…de mi a helyzet a nagynénikkel és a nagybácsikkal?”

Reese Witherspoon

Az Oscar-díjas színésznő Hollywood egyik legnagyobb könyvmolya, Reese’s Book Club elnevezésű könyvklubja, amelynek fókuszába hónapról hónapra egy-egy női történet kerül, már 2,4 millió követőt számlál az Instagramon. Reese Witherspoon azonban nemcsak a felnőtt nőket, hanem a kicsiket is szeretné olvasásra buzdítani, ezért október elején megjelentette első gyerekkönyvét. A Busy Betty (Buzgó Betty) egy kislányról szól, akinek megannyi akadályt kell legyőznie, hogy elvégezze a rábízott feladatot: megfürdetni a kutyáját. A sztorihoz az ihletet a színésznő a saját gyerekkorából merítette. „Buzgó elméjű gyerek voltam, milliónyi ötletem volt, és több energiám, mint amivel a legtöbb felnőtt elbír, szóval Betty története tényleg a gyerekkori kalandjaimon alapszik” – nyilatkozta a People-nek.

A Hatalmas kis hazugságok, a Vadon és a Doktor Szöszi sztárjának ráadásul van már tapasztalata az írásban, első könyve 2018-ban jelent meg Whiskey in a Teacup: What Growing Up in the South Taught Me About Life, Love, and Baking Biscuits (Whiskey teáscsészében: Mit tanított az életről, a szerelemről és a kekszsütésről az, hogy délen nőttem fel) címmel, az azonban főleg receptekkel volt tele.

Mariah Carey

Nemcsak Reese Witherspoon, hanem Mariah Carey is saját gyerekkorának emlékeiből táplálkozott, amikor gyerekkönyv írására adta a fejét, története főszereplője a kicsi Mariah. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő, aki jogi csapatával azon munkálkodik, hogy levédethesse a karácsony királynője elnevezést, és akinek karácsonyi dala, az All I Want for Christmas Is You nélkül elképzelhetetlen az ünnepi szezon, természetesen karácsonyi tematikájú kötetet dobott piacra november 1-jén. A The Christmas Princess (A karácsonyi hercegnő) azoknak a gyerekeknek szól, akik kívülállónak érzik magukat, Mariah Carey pedig reméli, hogy ez a könyv segít nekik reményt és magabiztosságot adni az álmaik eléréséhez.

Mariah Carey a The Tonight Show Starring Jimmy Fallon című műsorban a könyvével. (Fotó: Todd Owyoung/NBC via Getty Images)

„A kis Mariah-nak nem volt sok mindene, és nem is akart sokat, csak egyvalamire vágyott: békés és örömteli ünnepi időszakra – olvasható a könyv leírásában. – A kis Mariah kitaszítottnak és magányosnak érzi magát, ezért elindul egy csodás téli utazásra, amelynek során végül felfedezi hangjának gyógyító erejét.” Az énekesnőt az írásban az a Michaela Angela Davis segítette, aki a 2020-as memoárjának is társszerzője volt, abból az életrajzi könyvből derült ki, hogy Mariah Carey családja nagyon szerény körülmények között élt, ennek ellenére az anyukája mindig megpróbálta emlékezetessé tenni a karácsonyt: egyszer ajándékpapírba csomagolt narancsot kapott, így legalább tudott ajándékot bontani ő is.

Serena Williams

Okozhat nehézséget bármi egy világklasszis sportoló számára, aki szoptató kismamaként is versenyzett? A négyszeres olimpiai bajnok teniszező augusztusban jelentette be, hogy visszavonul, pontosabban „továbblép a tenisztől”, és más dolgok felé fordul, amelyek fontosak neki. És hogy mi fontos számára mostanság? Például az írás: szeptember végén debütált első gyerekkönyve, a The Adventures of Qai Qai (Qai Qai kalandjai), amely már a megjelenés hetén az Amazon bestsellerlistájának élére került.

A kötetet a kislánya, Olympia játékbabája inspirálta, amely a Qai Qai nevet viseli. A babát Olympia a szüleitől kapta ajándékba, és azóta is elválaszthatatlanok. Ez a tündéri kapcsolat odáig vezetett, hogy Qai Qainak már saját Insta-oldala is van, méghozzá több mint háromszázezer követővel. „Mióta rájöttünk, hogy @RealQaiQai képes örömet okozni a saját családunknak és millió másiknak is szerte a világon, minden lehetséges módon el akartuk mesélni a történetét – osztotta meg egy közleményben Serena Williams, hogy miért döntött a kötet kiadása mellett. – A The Adventures of Qai Qai a barátság és a képzelőerő története.” A könyvben egy kislány nagyon ideges a közelgő táncelőadása miatt, míg a legjobb barátja, Qai Qai életre nem kel, és segít neki megerősíteni az önbizalmát.

Kiemelt kép: Getty Images

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: https://www.mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv