Olyan regényt olvasnánk, amely a sztárok rostáján is átment? Megéri csatlakozni a hírességek könyvklubjaihoz!

A klasszikus értelemben vett könyvklub egy havi rendszerességgel megrendezett összejövetel, ahol elbeszélgethetünk a résztvevőkkel az előre kiválasztott könyvről. Hollywoodban és a digitális térben azonban már kicsit másképp értelmezik ezt a fogalmat, de ki ne szeretne egy klubba tartozni Reese Witherspoonnal vagy Oprah Winfrey-vel, és közben remek könyvajánlásokat kapni?

Oprah Winfrey és az Oprah’s Book Club

A hírességek nevével fémjelzett könyvklubok úttörője Oprah Winfrey médiamogul, aki 1996-ban a délutáni tévéműsorában, a The Oprah Winfrey Show-ban vezette be az Oprah’s Book Clubot. Televíziós könyvajánlója 15 éven át futott óriási sikerrel, és összesen hetven kötetről esett szó Eckhart Tolle Új Földjétől kezdve Elie Wiesel Az éjszaka című regényéig. A könyvklub nem szűnt meg ezután sem, csak Oprah már más csatornákon keresztül ajánlja könyveit – például saját lapja, az O Magazine oldalain, illetve a 612 ezer követőt számláló @oprahsbookclub Instagram-oldalon. A magyar nyelven is kiadott könyvek közül legutóbb Marilynne Robinson Lila című könyve került terítékre. Az a kötet, amely a Pulitzer-díjas Gilead és a Home című regényekkel együtt a kortárs amerikai irodalom egyik legkülönlegesebb trilógiája: elmélyült és érzékeny látlelet az emberi természetről. 

Reese Witherspoon és a Reese’s Book Club

Az Oscar-díjas színésznő a legnagyobb követőtáborral rendelkező sztárkönyvklub vezetője. A @reesesbookclub Instagram-oldalon 2,2 millióan kíváncsiak arra, hogy hónapról hónapra melyik könyv kerül reflektorfénybe – bár abban mindig egészen biztosak lehetünk, hogy Reese Witherspoon olyan történetet választ, amelynek középpontjában egy nő áll. A Reese’s Book Clubnak már honlapja és applikációja is van, természetesen webshoppal, ahonnan nemcsak könyveket, de csupa olyasmit is rendelhetünk, amelyek kellemesebbé teszik az olvasás élményét – például forró csokoládét, pihe-puha plédet és trendi könyvjelzőt tartalmazó dobozt. „Az első sorból figyelhetjük Christie Tate átalakulását, és azt, ahogyan megtalálja a kiutat a magányból” – írta például a színésznő Christie Tate A csoport című könyvéről, amely augusztusban magyar nyelven is megjelent, és amely egy ambiciózus jogászhallgatóról szól, aki látszólag rendezett családi háttere ellenére végtelenül magányos, testképzavarral küzd, érzelmileg instabil, és öngyilkossági gondolatai vannak. 

Emma Roberts és a Belletrist

A harmincéves színésznő – aki mellesleg Julia Roberts unokahúga – a legjobb barátnőjével, Karah Preiss-szel alapított könyvklubot, miután éveken át postán küldözgették egymásnak a kedvenc könyveiket. A Belletrist online közösséget 2017-ben hozták létre, hogy a nagyvilág elé tárják véleményüket az aktuális olvasmányaikról – és úgy tűnik, elég sokan kíváncsiak az értékeléseikre, a @belletrist Instagram-oldal ma már 265 ezer követőt számlál. A duó minden hónapban női szerzőktől választ könyvet, és kuponkódokat is hoz, amelyekkel kedvezőbb áron lehet hozzájutni egy-egy kötethez. A halványuló fél című könyvet Emma és Karah még tavaly nyáron ajánlotta, Brit Bennett második regénye pedig végre magyar nyelven is olvasható. Az írónő az amerikai Déltől egészen Kaliforniáig ívelő, több generációt felvonultató családregényében egyszerre mesél érzelmekben gazdag történetet, és nyújt betekintést az amerikai történelem egyik meghatározó időszakába a fekete ikerlányok, Desiree és Stella életútján keresztül.

Forrás: Instagram, The Zoe Report, Bookclubbish; Kiemelt kép: Getty Images