karoly-kiraly-prosztata

Műteni kell Károly királyt – Prosztatája miatt kerül kórházba

Épp csak megtudtuk, hogy Katalin kórházba került, már arról szólnak a hírek, hogy apósát is műteni kell...

Bejárta a világsajtót annak a híre, hogy Katalin hercegné komoly hasi műtéten esett át, és ennek következtében legalább tíz napig kórházban kell maradnia. De nem ő az egyetlen brit royal, akit valamilyen egészségi probléma gyötör éppen: mint kiderült, III. Károly királyt szintén kórházban kell kezelni hamarosan – megnagyobbodott prosztatája miatt.

Prosztataműtétre készül III. Károly király

Az idén 76 éves uralkodó azért is osztotta meg a sajtóval diagnózisát, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára. „Évente több ezer férfihoz hasonlóan a király is kezelésre szorul megnagyobbodott prosztatája miatt – jelentette be 2024. január 17-én a Buckingham-palota egy közleményben. – Őfelsége problémája jóindulatú, és már a jövő héten kórházba megy miatta egy korrekciós beavatkozásra. A király nyilvános szerepléseit lábadozása rövid idejére elhalasztják.”

Károly király még hercegként és menye, Kate Middleton

Károly király és Katalin hercegné. (Fotó forrása: Pinterest)

De Károly ez idő alatt sem szünetelteti uralkodói tevékenykedését: egy bennfentes azt mondta a People-nek, hogy a lábadozás során is el fog látni olyan feladatokat, melyekben nem akadályozza majd állapota.

Életet menthet a prosztatarákszűrés

Nemrég külön cikkben írtunk a még most is tabunak számító prosztatarákról és annak lehetséges megelőzéséről. Évente több ezer magyar férfit érint ez a betegség, mégsem beszélünk róla eleget.

Pedig a prosztatarák esetében különösen fontos lenne a korai felismerés, amit a tabumentesítés is elősegítene. Az ugyanis,

ha az esetleges problémákra mielőbb fény derül, jelentősen javíthatja a kezelések eredményességét és a túlélési esélyeket, de a szövődmények kockázatát is csökkentheti.

„50 éves kor felett érdemes legalább kétévente urológushoz fordulni prosztatarák-szűrés céljából” – idéztük előző cikkünkben Dr. Biró Krisztinát, az Országos Onkológiai Intézet, Urogenitális Tumorok és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosát.

„A mindössze néhány másodperces ellenőrzés legfeljebb minimális kellemetlenséggel jár, viszont a betegség korai felismerése életet menthet” – ezt pedig Prof. Dr. Nyirády Péter, urológus és andrológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Igazgatója hangsúlyozta.

És hogy milyen tünetek jelentkezésére érdemes kiemelten odafigyelni? A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a vizeletürítési problémák és az utócsepegés állandóan jelen vannak.

Katalin walesi hercegné is kórházba került

Alig néhány órával azután érkezett a hír Károly király egészségi állapotáról, hogy a Kensington-palota bejelentette, Katalin hercegné kórházba került, és ott hasi műtéten esett át.

„A műtét sikeres volt, a hercegné pedig várhatóan még 10-14 napig marad a kórházban, mielőtt hazatérne, hogy otthon folytassa lábadozását – áll a közleményben. – Orvosai javaslatai alapján azonban nem valószínű, hogy húsvét előtt visszatérhet közszolgálati feladataihoz. A Kensington-palota csak akkor fog frissítéseket közölni Őfelsége állapotáról, ha jelentős új információkat tudunk megosztani a nyilvánossággal. A walesi hercegné elnézést kér minden érintettől amiatt, hogy el kellett halasztania közelgő elfoglaltságait, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen feladataihoz.”

Miután kiengedik a kórházból, a 42 éves Katalin hercegné várhatóan Windsorban fog lábadozni. Úgy tudni, erre az időszakra Vilmos herceg is kevesebb munkát vállal, hogy támogatni tudja feleségét a felépülés során, valamint hogy addig is gondoskodhasson három gyermekükről, György hercegről, Sarolta hercegnőről és Lajos hercegről.

Kattints ide, ha téged is érdekel minden, ami a brit királyi családdal kapcsolatos!

Kiemelt kép: III. Károly király 2023. december 25-én – Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images