Vigyázzunk a férfiak egészségére! – Életmentő mérések és szűrések

Bár a helyzet javul, a férfiak ma sem túl lelkesek a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, nehéz őket rávenni, hogy ilyen célból orvoshoz menjenek. Milyen szűrések miatt illene rendszeresen felkeresniük a rendelőt, és hogyan lehet őket erre ösztökélni?

Movember néven most indul a férfiak egészséghónapja, amit 2009 óta Magyarországon is megtartanak. A kifejezés az angol „moustache”­ szóból ered (amit az ausztrál szleng röviden „mo”-ként emleget), azt kapcsolták hozzá a novemberhez. A bajusz itt azért kerül képbe, mert a programok résztvevői ebben a hónapban bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzésére. Ez azért fontos, mert náluk is a vezető halálokok közé tartoznak azok a betegségek, amelyeket rendszeres szűréssel időben fel lehetne fedezni, lehetne kezelni, vagy akár meg is előzni. Ehhez viszont az kellene, hogy az urak ténylegesen ellátogassanak a rendelőkbe.

– A férfiak körében is vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyeken érdemes rendszeresen részt venni. Ilyenek a szív- és érrendszeri szűrések, ezek azért fontosak, mert Magyarországon a legtöbb halálesetet még mindig a kardiovaszkuláris betegségek okozzák. Hogy milyen gyakran javasolt ezeket elvégeztetni, attól függ, kinél mekkora a rizikó. Ezt a felnőttpraxisokba történő bejelentkezéskor mindig felmérik a háziorvosok, akik az életmódbeli tényezők és a családi kórelőzmények, illetve a laboreredmények alapján végeznek fizikális vizsgálatot is. Ez a gyakorlatban testsúly-, haskörfogat- és vérnyomásmérést, illetve a testtömegindex meghatározását jelenti. Ha van valamilyen ismert rizikófaktor, ekkor végezhetnek EKG-vizsgálatot is – mondja dr. Békássy Szabolcs háziorvos, üzemorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója.

Az alapstátusz a későbbi teendőket is meghatározza. Például akinél már fiatalkorban problémát érzékelnek, vagy akinek a közvetlen rokonai, tehát a szülei, nagyszülei és testvérei között előfordult fiatalkori szívhalál, magasvérnyomás-betegség vagy cukorbetegség, annál jobban kell figyelni a szív- és érrendszeri problémák szűrésére. Ha nincs pluszrizikó, huszonegy és negyvenéves kor között ötévente javasolt ellátogatni szív- és érrendszeri szűrésre, negyvenéves kor fölött pedig már kétévente – ilyenkor már javasolt a rendszeres EKG-vizsgálat is. Ezen túlmenően fontos a rendszeres otthoni vérnyomásmérés, az önellenőrzésnek lényeges szerepe van az egészség megőrzésében.

Túl a negyvenen

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .