Katalin hercegné ezzel a trükkel éri el, hogy ne ismerjék fel nyilvánosan

A média érdeklődése nem ismer határokat, amivel sokszor a hercegnének is meggyűlik a baja.

A hivatalos királyi körutakkal ellentétben a brit királyi család vakációit magánügyként kezelik – persze ember legyen a talpán, aki királyi családtagként teljes inkognitót élvezhet, hiszen kedvenc úti céljaikat így is ismerjük.

Margit hercegnő például rengeteg időt töltött a hírességek és szupergazdagok privát üdülőhelyén, a karibi Mustique szigetén, ahol egykori otthonát, a pazar Les Jolies Eaux villát ma már bárki kibérelheti – ha meg tudja fizetni. A helyen Katalin és Vilmos is szívesen időzik, legutóbb 2019-ben ünnepelték ugyanitt fiuk, György herceg születésnapját. Harry többször is vakációzott Dél-Afrika mesés tájain, a legtöbb idejét azonban Botswanában töltötte, ahová randevúzni is elhívta később kedvesét, Meghan Markle-t (amiről a nagy port kavaró Harry & Meghan című dokumentumsorozatban is beszélt).

Diana walesi hercegné Mallorcáért rajongott egykor, ahol 1987-ben Károly, Vilmos és Harry társaságában, a spanyol királyi család villájában időzött. A szívek királynője állítólag annyira megszerette a vidéket, hogy fiai társaságában többször is visszatért az elkövetkező években. Károly király és Kamilla királyné szinten minden nyáron a görögországi Korfura (ahol Fülöp herceg született), Katalin és Vilmos pedig a Cornwall-félsziget csúcsától mintegy 45 km-re fekvő Scilly-szigetekre látogatnak. De a család kedvenc üdülőhelye minden bizonnyal a skót felföldön található Balmoral-kastély lehet, ami különleges helyet foglalt el II. Erzsébet szívében, mivel gyerekkorától kezdve látogatta a vidéket, és Fülöp-herceget is itt ismerte meg. Követve a néhai királynő hagyományait, Károly király pedig szintén itt kezdte meg augusztusi vakációját Kamillával és az unokákkal.

II. Erzsébet királynő Fülöp herceggel és fiaikkal, Eduárd herceggel, Károly herceggel és András herceggel a Balmoral-kastély területén 1979. szeptember 20-án (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Persze a gyerkőcök – György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg – szüleikkel, Katalinnal és Vilmossal a Balmoral-kastély falain kívül, a trópusokon is vakációztak. Katalin – lévén, hogy művészettörténetből szerzett diplomát 2005-ben a St. Andrews Egyetemen – különösen a múzeumokat és a galériákat kedveli, melyeket vakációik alkalmával előszeretettel látogat egyedül is – a The Mirror szerint a lehető legnagyobb titokban. 

Nincs könnyű dolga Katalinnak

Tina Brown királyi szakértő úgy véli, Katalin a normalitást szeretné visszacsempészni az életébe azzal, hogy a kora reggeli órákban indul útnak, elkerülve a nyilvánosságot. Ezek az önálló kiruccanások – írja Brown a The Palace Papers című könyvében – azért történnek, hogy a hercegné a lehető legnagyobb nyugalomban hódolhasson régi szenvedélyének, a művészeteknek, amit Vilmossal köttetett kapcsolata óta aligha élvezhet lesifotósok nélkül. Bár trükkje legtöbbször beválik, egyszer egy meglepett rajongó kiszúrta őt kora reggel egy David Hockney-kiállításon a Királyi Művészeti Akadémián.

„Hiányzik a művészettörténet”

– mondta Katalin a rajongónak a Daily Express szerint

Katalin Gavin Turk művésszel beszélget a Turner Contemporary Galériában 2015. március 11-én az angliai Margate-ben (Fotó: Suzanne Plunkett – WPA Pool/Getty Images)

De Katalin maga szintén tehetséges művész, és ő család legkreatívabb tagja: zongorán játszik, fest, rajzol, és a fotózáshoz is jól ért (gyerekeik hivatalos portréfotóit jószerével ő készíti), művészetek iránti szeretetét és hozzáértését pedig a királyi életben is sikerült kamatoztatnia: a National Portrait Gallery védnöke és a Royal Photographic Society tiszteletbeli tagja. 

Bár fényűző életet él, és rendkívül népszerű tagja a királyi családnak, nem titok, hogy Katalin az egyszerű és csendes élet híve, hiszen ő is így nőtt fel, és gyerekeit is ebben a szellemiségben nevelik Vilmossal. Hivatalos útjai során szívesen beszélget tapasztalatairól más édesanyákkal, és nem fél ugyanazt a ruhát többször is viselni nyilvánosan. Ugyan szeretnek összeöltözni Vilmossal, de ezt soha nem viszik túlzásba: hagyományos karácsonyi üdvözlőlapjukon 2022-ben a hercegi pár kéz a kézben sétált gyerekeikkel, akikkel együtt mind egyszerű farmernadrágot viseltek – akár egy átlagos(ságra törekvő) család.

Kiemelt kép: Photo by Charles McQuillan/Getty Images