Feleség, anya, példakép, divatikon, Nagy-Britannia egyik első számú szupersztárja. Nem mellesleg hercegné, aki egy napon nagy valószínűséggel az Egyesült Királyság királynéja lesz. Vajon erre született, vagy mindennap harcol azért, hogy helytálljon ebben a szerepben? Mert hogy helytáll, az biztos, sőt, nagyon jól csinálja.

Kate Middleton Skóciában tölti a nyarat, Kate Middleton lófarokban vett részt lánya iskolai rögbiversenyén; Kedvenc tiaráját és rózsaszínt viselt a jordán királyi esküvőn; Váratlanul részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál válogatóján, és zongorázott is… Íme néhány szalagcím csak az elmúlt pár hétből, amelynek főszereplője kivétel nélkül a walesi hercegné. Vajon hogyan lehet ezt az állandó figyelmet ilyen méltósággal viselni? Hogyan lehet folyamatosan megfelelni az elvárásoknak, de közben szerethetőnek és emberinek maradni? És ha Katalin hercegné tudja a válaszokat, akkor vajon honnan tudja? Ilyen a személyisége? Ilyen a házassága? Ennyire jók voltak az elődei? Ennyire szereti őt a brit sajtó? Valószínűleg ez mind igaz, és ez a ritka együttállás rajta kívül nem sok „kívülállónak” jött össze a királyi családban. De tévedés lenne azt hinni, hogy Katalin a szerencse lánya, hiszen mindebben annak is hatalmas szerepe van, hogy a hercegnében van erő, hogy mindennap megküzdjön azért, ami látszólag megadatott neki.

A hercegnére elég ránézni, és máris látszik, hogy nem egy elveszett nő. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nem dísznek került oda Vilmos herceg mellé, és nem is csupán azért, hogy további trónörökösöket hozzon a világra. Komoly szerepe van a királyi családban, nyilván nem is érné be kevesebbel. Művészettörténet szakon szerzett diplomát a Szent András Egyetemen Skóciában, ahol egyébként későbbi férjével is megismerkedett. Mielőtt elkötelezte volna magát a művészettörténet mellett, rövid ideig pszichológiai tanulmányokat is folytatott, talán ennek is köszönheti, hogy kötélidegekkel bírja a pozíciójával járó kihívásokat. Egyetemi tanulmányai alatt pincérnőként dolgozott, ami ékes bizonyítéka, hogy egy elit egyetemen sem várta el, hogy felmenői mindent biztosítsanak számára.
A hercegné okos, de nem ravasz, magabiztos, de nem felsőbbrendű, és határozott, de másokon nem uralkodni akaró nő benyomását kelti. Nyilvános szereplései, amelyekből van bőven, mind ezt mutatják. Mint közszereplő, azt sem kerülheti el, hogy a testbeszédszakértők ne figyeljék árgus szemekkel minden egyes mozdulatát, úgy tűnik azonban, hogy ők, akik Meghan­ Markle-t ízekre szedték, Kate Middletonon nem találnak fogást. Sőt, számtalan cikkben foglalkoznak azzal, hogy a hercegné bizonyos helyzetekben még férjénél is magabiztosabbnak mutatkozik. Darren Stanton testbeszédszakértő például így nyilatkozik a People­ magazinnak: „Kate ugyanolyan magabiztos, amikor egyedül van, mint akkor, amikor a férje társaságában. Kettőjük közül az ő személyisége erősebb – mondja. – Nem nehéz megállapítani valakiről, hogy magabiztos, elég, ha megnézzük a tartását, vagy azt, ahogyan vonul. Kate mindig szinte kipattan a járműből, amikor megérkezik egy eseményre. Gyakran nyújtja a karját az emberek felé, és akivel kezet ráz, azzal mindig tartja a szemkontaktust. Nem lehet nem észrevenni, hogy az emberek állandóan meghajolnak előtte, ami a tisztelet egyértelmű jele.” A monarchia jövőjét persze felelőtlenség lenne megjósolni a testbeszédszakértők véleménye alapján, de lássuk be, van valami abban, amit mondanak.

Társ a nap huszonnégy órájában

Talán furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, Katalin legközelebbi kollégája nem más, mint férje, Vilmos herceg. Amit együtt csinálnak, a rengeteg utazás, protokollesemény és jótékonysági program, legalább olyan megterhelő, mint három gyereket nevelni közösen, és közben megfelelni egy szigorú és kötött, több évszázados hagyományokon alapuló intézményrendszernek. Mindezt úgy, hogy ennek jelentős része a nyilvánosság előtt zajlik. A házaspár megismerkedéséről és kapcsolatuk alakulásáról szinte képtelenség lenne újat mondani. És hogy mit látunk most? Stabilitást, melegséget és összetartozást. Katalin és Vilmos néhány kivételes esettől eltekintve nem demonstrálják protokollba ütköző dolgokkal a szerelmüket, de apró gesztusaik mindennél többet elárulnak. Sokszor finoman egymáshoz érnek, a herceg gyakran érinti meg oltalmazóan felesége derekát, de ennél messzebbre nem igazán mennek a nyilvánosság előtt. Az, ahogyan gyakran egymás szemébe néznek, vagy összenevetnek, nem botrányba illő, viharos érzelmekről, hanem mély egymásra hangolódásról és kapcsolódásról árulkodik.
Idén Szent Patrik napján Katalin megörökölt egy tisztséget férjétől. A királynő még 2011-ben nevezte ki Vilmos herceget az Ír Gárda tiszteletbeli ezredesévé, Károly királlyá koronázása azonban okozott némi bonyodalmat a titulusokban. Azzal ugyanis, hogy Károly király lett, a walesi herceg címet automatikusan átvette Vilmos, és ezzel a Walesi Gárda ezredesi titulusát is megkapta. Így Katalin „megörökölte” ezt a korábbi címet, és ő lett az Ír Gárda tiszteletbeli ezredese. Ahogyan minden mást sem, a tiszteletbeli címet sem vette magától értetődőnek, és terepruhában vett részt a kiképzésen a gárda többi tagjával, a jeges, szeles, esős időjárásban. Vilmos herceg erről röviden annyit nyilatkozott, hogy bár ő továbbáll, helyét a lehető legelkötelezettebb ezredes veszi át.

A szelíd szabályszegő

A királyi család tagjaira rengeteg szabály vonatkozik. Ezek nagy része több évszázados hagyományokon alapul, de szerepelnek közte olyan szürreálisnak ható regulák is, miszerint például a királyi család tagjai nem játszhatnak Monopoly társasjátékot. Természetesen a különböző bulvárlapok és internetes oldalak előszeretettel foglalkoznak a hercegné szabályszegéseivel, amelyek azonban inkább az intézmény fiatalításáról, mint szándékos határ­feszegetésről szólnak. Az, hogy a walesi hercegné komfortosan érezheti magát, miközben megszegi a protokollt, annak is köszönhető, hogy nála nagyobb „forradalmárok” kitaposták számára az utat. Katalin például bizonyos alkalmakkor szeret feketét viselni, amit elvileg a királyi családban csak gyász idején szokás, ezt a szabályt azonban már Diana is többször megszegte. Akárcsak azt a múlt századi beidegződést, hogy az előkelőségek nem fejezhetik ki nyilvánosan a szeretetüket gyerekeik iránt. Diana mindig is fittyet hányt erre, így Katalinnak már sokkal könnyebb dolga van, amikor a világ szeme láttára ölelgeti és puszilgatja a gyerekeit. Az anyasággal kapcsolatban egyébként ő is semmibe vett néhány kőbe vésett szabályt: beengedte férjét a szülőszobába, hogy Vilmos is részese lehessen gyerekeik­ világrajövetelének, bébiszitterek hada helyett egyetlen részmunkaidős dadával dolgozik, nyíltan beszél az anyaság kihívásairól, és nem volt hajlandó bentlakásos iskolába íratni gyerekeit.
Ezekhez képest apróságnak tűnik, hogy konty helyett félig kibontott hajjal ment férjez, néhanapján színes körömlakkot vagy füstös szemsminket visel, sőt, a térdét is megmutatja. A hercegné egyik legnagyobb vívmánya, hogy szakított az „egy ruhát nem lehet kétszer felvenni” hagyományával, és bizonyos darabokat előszeretettel visel többször is. Idén különösen „lázadó” hangulatban van, a londoni BAFTA­-díj-átadón ugyanis megpaskolta férje fenekét a vörös szőnyegen. Senki nem kérte rajta számon.
Ebben azonban benne van az is, hogy a brit média, ezen belül is a bulvársajtó szereti őt. És ezen nagyon sok múlik. Nemrég volt alkalmam személyesen találkozni Sarah „Fergie” Fergusonnal, aki egykor a királyi család tagja volt, és akit kíméletlenül meg akart semmisíteni a brit bulvár. Saját bevallása szerint róla eldöntötték, hogy gyűlölni fogják, és így is bántak vele. Hasonló történt Meghan Markle-lel is, aki lényegében a bulvármédia bántalmazása miatt hagyta el Harry herceggel a szigetországot. Nemrég nagy port kavart a Harry­ & Meghan­ című dokumentumfilm, amelyben a címszereplők kritikát fogalmaztak meg Katalinnal kapcsolatban, ez azonban nem igazán befolyásolta a hercegné népszerűségét, ami mind­össze két százalékkal esett lejjebb. Merthogy a királyi család tagjainak folyamatosan figyelik a népszerűségi indexét. A listát Erzsébet királynő legidősebb lánya, Anna hercegnő vezeti, őt a britek hatvanhat százaléka szereti. A második helyen hatvanöt százalékkal Katalin és Vilmos szerepel, köztük a „verseny” döntetlen. A lényeg valahol mégis ebben a furcsa kis adatban van. Ez is bizonyítja, hogy Katalin és Vilmos olyan egységet képeznek, amely a 21. század legjelentősebb és legmodernebb királyi párjává teheti őket. Botrányok nélkül.

Fotó: Getty Images