citrom grafika

Ez a meglepően egyszerű otthoni praktika könnyedén elűzi az álmatlanságot

Meglepő, mi mindenre lehet jó egy gyümölcs!

Hiába fekszel időben, mégis úgy ébredsz, mint aki egy szemhunyásnyit sem aludt? „A valóban pihentető alvás három alapvető pilléren nyugszik: az időzítésen, a folyamatosságon és a mennyiségen” – hangsúlyozta korábbi cikkünkben dr. Terray-Horváth Attila neurológus, szomnológus. Van azonban, amikor hiba csúszik ebbe a folyamatba, illetve testünk belső órájába, és megtörik az alvás-ébrenlét ciklusa, ami legtöbbünkkel – amennyiben nem szenvedünk komolyabb, orvosi segítséget is igénylő alvászavarban – jellemzően stresszes időszakokban, illetve mostanság, az ünnepek felé közeledve esik meg.

Az elegendő alvásidő nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, amire nemcsak az életmódunk és táplálkozási szokásaink, de még a testhelyzetünk is hatással lehet. Bár változó, hogy kinek mi segít, az időszakos álmatlanság ellen számos módszert és házi praktikát bevethetünk, amennyiben nyugalmi állapotba szeretnénk hozni szervezetünket. Nemrég megírtuk, hogy ebből a szempontból a dió is igen hasznos lehet, ha elalvás előtt fogyasztjuk, és most itt van a citrom is, melynek kedvező élettani hatásairól több kutatás született már. Japán tudósok szerint például jótékonyan hathat a koncentrációs képességre, a kognitív folyamatokra, és aromaterápiás tulajdonságainak köszönhetően illata még a stressz-szintet is képes lehet csökkenteni. És ez még nem minden!

Tegyünk citromot az éjjeliszekrényre!

Mindannyiunk kedvenc frissítőjének, az ezerarcú citromnak számos felhasználási módja van, gondoljunk csak a belőle készíthető mennyei desszertekre, a citromos víz fogyasztásának egészségi előnyeire, vagy hogy milyen jól jön a takarításban, a szépségápolásban – de még az alvásban is.

Az emberiség évezredek óta használja a test és lélek bajainak orvoslására az aromaterápiát. A szorongás csökkentésére számos nyugtató olajat használhatunk, ilyen például többek között a levendula, a neroli, a rózsa – illetve a citromfű is. Levegőtisztító, hangulatjavító, stresszoldó, illetve légzőrendszerre gyakorolt hatásai miatt a citromot már régóta alkalmazza az alternatív gyógyászat, és a szóban forgó otthoni praktika is lényegében ezen alapul. 

citrom mellett alvó férfi

Fotó: Getty Images

De szerencsére nem kell plusz pénzt kiadnunk azért, hogy a terápiás olajok jótékony hatásait élvezhessük. Bőven elég, ha vágunk néhány szelet citromot, és vagy magában, vagy némi vízbe áztatva elhelyezzük őket egy csészében az ágyunk mellett. De hogy mindez pontosan hogyan is hat ránk?

Egyrészt könnyebben elszenderülhetünk, és az éjszakánk is nyugodtabban telhet, másrészt sokkal kipihentebben és energikusabban ébredhetünk, hiszen bizonyított, hogy a citrusfélék illata jó hatással van az idegrendszerre.

Ráadásul, ha egy kis sóval is meghintjük, még a levegőt is frissebbé varázsolhatja körülöttünk, nem beszélve arról, hogy a napi koncentrációban és a stressz legyűrésében is hatásos, ez pedig a nyakunkon lévő borongós téli időszakban áldásos segítség lehet. Amennyiben tehát beválik, akár napközben is alkalmazhatjuk!

A citrom emellett természetes légfrissítőként és szagsemlegesítőként is funkcionál, és amíg mellettünk pihen, tulajdonképpen kettős feladatot lát el: egyrészt megnyugtat és ellazít, másrészt friss és erős aromáinak hála a szúnyogokat és hangyákat is távolt tarthatja. Kell ennél több?

Tudni szeretnéd, mennyi mindenre jó még a citrom? Íme, 10 dolog a háztartásban, amire bátran felhasználhatod!

Kiemelt kép: Getty Images