Gyakran forgolódsz éjjelente? – Ezt az egyszerű módszert neked találták ki

Testhelyzetünk különösen nagy szerepet játszik az alvásminőségben.

A Pittsburghi Egyetem és az Emory University School of Medicine kutatásai is bizonyítják, hogy az alvás minősége és időtartama mindenre hatással van, ami az egészségünkkel kapcsolatos – az energiaszintünktől és táplálkozásunktól kezdve az olyan stressz okozta állapotokig, mint a burnout, vagyis a kiégés-szindróma, ami ma már a fiatalokat sem kíméli

Amikor pedig kiegyensúlyozott alvásról van szó, nemcsak a lefekvési rutin számít. Persze fontos, hogy kizárjunk minden zavaró tényezőt, és pihentetőbbé tegyük a hálószobát, de az, hogy milyen testhelyzetben ér minket az álom, valójában lényegesebb, mint gondolnánk. Főleg akkor, ha rendszeresen ébredünk sajgó ízületekkel, fájó háttal, nyakkal vagy derékkal reggelente, és többet forgolódunk éjjel, mint kellene (nemrég itt írtunk arról, hogy milyen okok állhatnak az éjszakai ébredés mögött). 

Ezért jó párnával a lábunk között aludni

Elsőre talán furcsának tűnhet, hiszen többnyire kismamáktól megszokott látvány, de a térdek közé helyezett párnának valójában számtalan pozitív egészségügyi hatása lehet – várandósságtól függetlenül is. Nézzük meg, miért is jó ötlet (közepes keménységű) párnát tenni éjjel a lábaink közé!

Javítja a testtartást és csökkenti a fájdalmakat

Ha az oldaladon alszol (márpedig úgy tűnik, hogy ez a legegészségesebb alvási póz), előfordulhat, hogy reggel enyhe nyomást vagy fájdalmat érzel a csípőd, a nyakad és a vállad környékén. Ahhoz, hogy a kellemetlenségeket elkerüld, bizony jól jöhet a térdek közé helyezett párna! Így kisebb valószínűséggel fordulunk meg, vagy kerülünk kevésbé előnyös testhelyzetbe, mivel

a párna segít tehermentesíteni a medencét, illetve kiegyenesíteni a gerincoszlopot – magyarán meggátolja, hogy kicsavarodott alváspózt vegyünk fel.

Nem beszélve arról, hogy szuperkényelmes, ami az elalvásban is segítségünkre lehet.

Fotó: Getty Images

A The Sleep Foundation adatai szerint az emberek több mint 51%-a alszik az oldalán. És mi a helyzet a többiekkel, akik hason, illetve háton fekve szeretnek durmolni? Nos, a párna esetükben is hatásos lehet: ha háton fekve szunyókálunk, a térdeink alá, ha hason, akkor pedig a medencénk alá helyezett párnával minimalizálhatjuk a reggeli hátfájást.

Fokozza a vérkeringést

Ha párnát teszel a lábaid közé, tehermentesíted a térdeidet, és megakadályozhatod, hogy a végtagjaid alvás közben zsibbadjanak. Magyarán a vér szabadon áramolhat, csökkentve ezzel az éjszakai izomgörcsök kialakulását – ami különösen hatásos módszer lehet, ha visszérrel küzdünk.

Enyhítheti a menopauza tüneteit

Ha a változókor tüneteit tapasztaljuk, megér egy próbát a párna. Ahogyan feljebb is írtuk, javítja az alvás közbeni vérkeringést, ami a menopauza esetén fennálló izomfeszültségre is orvosság lehet. Amire viszont külön érdemes figyelni ilyenkor, az a párnahuzat anyaga. A szintetikus, műszálas anyagok ugyanis kevésbé engedik szellőzni a bőrt, ami hőhullámok idején kifejezetten kényelmetlenné teheti az éjszakát – ellenben a kellemes és hűvös tapintású természetes ruhaanyagokkal, például selyemmel vagy pamuttal.

Fotó: Getty Images

Szabadabb légutak, kevesebb horkolás

Rossz hír azoknak, akik háton szeretnek aludni: kutatások kimutatták, hogy nemcsak nagyobb eséllyel horkolnak azok, akik hanyatt fekve alszanak, de légzéskimaradással, vagyis alvási apnoéval (tüneteiről és kezeléséről itt olvashatsz) is előbb számolhatnak éjjelenként. A megfelelő éjszakai testtartás pedig szabad légutakat eredményez, így mindenképp megéri átszoktatni magunkat az oldalfekvésre, illetve a térdek közé helyezett párnára. 

Enyhíti a porckorongsérv okozta fájdalmat 

A porckorongsérv intenzív és nagyon kellemetlen idegi fájdalom, amin teljesen sajnos nem, de némileg enyhíthetünk, ha párnát veszünk a lábaink közé. A Cleveland Clinic szakértői szerint ugyanis leveszi a terhelést a medencéről, és olyan kényelmes testhelyzetet eredményez, ami nem okozhat fájdalmat alvás közben.

Kiemelt kép: Getty Images