dio

Végre itt a diószezon – Ezért is érdemes lefekvés előtt enni belőle

Jártál már úgy, hogy hiába a fáradtság, a világért sem akart álom jönni a szemedre?

Nem titok, hogy az elegendő alvásidő nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. De tudjuk azt is, hogy az életmódunktól, táplálkozási szokásainktól, lefekvési rutinunktól kezdve a stressz okozta állapotokon át egészen a testhelyzetünkig számos tényező szerepet játszik abban, hogy miként telnek az éjszakák.

Ha valami hiba csúszik a gépezetbe, az alvás-ébrenlét ciklus megtörése hosszú távon komolyabb problémákhoz is vezethet (ha huzamosabb ideje tapasztalunk álmatlanságot, mindenképp kérjünk orvosi segítséget!), hiszen a szervezet az alvás révén regenerálódik, a test belső órájának megfelelő jelzése nélkül pedig nehezebben jön álom a szemünkre, magyarán az alvásminőség is csökken. 

Használd ki a diószezont!

Bár egyénileg változhat, hogy kinek mi válik be, vannak különböző módszerek (a svédek például a tejre és a szarvashúsra esküsznek, Kínában pedig a bogyós gyümölcs és a lefekvés előtti lábfürdő a sláger – ezekről ebben a cikkben írtunk részletesen), amelyek segítenek nyugalmi állapotba hozni a szervezetünket. A kialvatlanságnak ugyan számos oka lehet, valójában a szezonális étrend is szerepet játszik az alvásminőségben. Bár röviddel az ágyba bújás előtt nem érdemes degeszre enni magunkat, kutatások bebizonyították, hogy bizonyos ételek lefekvés előtti fogyasztása hatékony segítség lehet az elalvásban.

A dió például különösen hasznos finomság, ha lefekvés előtt harapnánk valamit. Íme, miért érdemes bárányszámolgatás helyett inkább diót nassolni!

Nagyszerű magnéziumforrás

A dió nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz, ami bizonyítottan jótékonyan hat az alvásra.

A magas magnéziumtartalmú ételek fokozzák a melatonin, vagyis a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát szabályozó hormon termelését,

és a paraszimpatikus (azaz a test önkéntelen folyamatait irányító, a pihenésért és emésztésért felelő) idegrendszert is aktiválják. Vagyis csökkentik a szemek, az erek és más területek aktivitását, lassítják a szívverést, a légzést, és a szervezet finomhangolásával segítenek nyugalmi állapotba kerülni.

diofelek

Fotó: Getty Images

De nyugi, az sem baj, ha nem szereted a diót – jótékony hatásait szerencsére a tökmagban, a földimogyoróban és kesudióban is fellelheted.

Az omega-3 zsírsavak fokozzák az alvásminőséget

A dió azért is jó választás, mert nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is. Ezek az egészséges zsírok nemcsak a szív egészségének tesznek jót, de a testet is segítik a pihenésben, mivel csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve az úgynevezett noradrenalin nevű stresszhormon szintjét is.

Amiket mindenképp kerülj el lefekvés előtt

A szakértők óva intenek az úgynevezett tiramin aminosavat tartalmazó rágcsálnivalók lefekvés előtti nassolásától. Ugyan a diófélék nagyszerű harapnivalónak számítanak, más – ugyancsak tápláló – ételek azonban ellenkező hatást válhatnak ki, ha nem megfelelő időben fogyasztjuk őket. A tiramin például megtalálható a savanyított és erjesztett ételekben, például sajtokban, füstölt halakban, savanyú káposztában, tartósított húsokban és a sörökben.  

Bár ezek a termékek alapjáraton egészségesek (leszámítva a sört és a tartósított húsokat), és jótékony probiotikumokat is tartalmazhatnak, ugyanakkor a bennünk található tiramin a szimpatikus idegrendszert stimulálja. Ahogyan feljebb is írtuk, míg a paraszimpatikus idegrendszer a test lelassításáért felel, addig a szimpatikus idegrendszer felpörgeti a szervezet gyors, önkéntelen válaszreakcióját – azaz fokozza a szívverést és az éberséget. Ami valljuk be, nem a pihentető alvás bombabiztos receptje.

Hogy miért nem tesz jót az alvási ciklusnak, ha fény mellett alszunk, arról ebben a cikkben írtunk korábban. 

Kiemelt kép: Getty Images